Productie EOS en EF

door Pieter Dhaeze op maandag 07 november 2011

De productie van EOS-camera's en EF-lenzen is de laatste jaren op een ongekend hoog niveau gekomen en voor beiden is dit najaar een mijlpaal bereikt.

“Deze nieuwe productiemijlpalen laten de ongekend hoge populariteit van het EOS-systeem zien,” zegt Rainer Fuehres, Chief of Consumer Imaging bij Canon Europe. “Tijdens de ontwikkeling van het EOS-systeem hebben we ons altijd gericht op de hoogste productprestaties voor onze gebruikers en de constant hoge vraag naar EOS-camera’s en EF-objectieven vormt onmiskenbaar een bewijs van de kwaliteit die onze producten fotografen van elk niveau bieden.”

EOS-camera’s – toonaangevend in kwaliteit
EOS is de afkorting van “Electro Optical System” en is ook de naam van de Griekse godin van de dageraad. De productie begon in 1987 bij het Canon productiecentrum in Fukushima met de iconische EOS 650, een SLR met ’s werelds eerste elektronische vattingsysteem. De afgelopen 25 jaar heeft Canon constant geïnvesteerd in de ontwikkeling van het EOS-systeem om zeker te zijn dat het de meest geavanceerde technologieën en hoogste beeldkwaliteit biedt voor fotografen van elk niveau – van beginners tot professionals.

Slechts twee jaar na de introductie van de EOS-serie in 1989 kwam Canon met de meest professionele EOS SLR, de EOS-1, en op de 10de verjaardag van de EOS-serie in 1997, bereikte de productie de mijlpaal van 10 miljoen camera’s. In 2003 werd het 20 miljoenste exemplaar geproduceerd en deze snelle groei was grotendeels te danken aan de introductie van de compacte, lichtgewicht EOS 500 in 1993 en de EOS D30 in 2000. Dit laatste model zorgde wereldwijd voor een razendsnelle groei van digitale SLR-camera’s.

De technologische ontwikkelingen hebben de afgelopen 25 jaar geresulteerd in zowel de DIGIC digitale beeldprocessor als eigen CMOS-sensoren die een onovertroffen beeldkwaliteit leveren. Dankzij ontwikkelingen zoals deze bereikte Canon de mijlpaal van 30 miljoen camera’s tijdens de 20ste verjaardag van de serie in december 2007 en de 40 miljoen kort daarna in mei 2010. De huidige productiemijlpaal van 50 miljoen werd gehaald in september 2011 en werd bereikt na een periode van slechts één jaar en vier maanden – met geringe afstand de snelste productieperiode ooit in de geschiedenis van het EOS-assortiment.

Canon viert deze historische productiecijfers met de introductie van de Canon EOS-1D X – een revolutionaire ‘next generation’ DSLR voor professionals. Deze camera biedt een ongeëvenaarde combinatie van snelheid, resolutie en beeldkwaliteit en is daarmee ideaal voor elk type professionele fotograaf.

EF-objectieven – precisietechnologie, creatieve flexibiliteit
De productie van Canon’s prestigieuze verwisselbare EF-objectieven voor EOS SLR-camera’s begon in 1987 in het Utsunomiya productiecentrum van de onderneming. De productie liep parallel aan de ontwikkeling van de eerste EOS SLR-camera. De EF-objectieven werden ontwikkeld om EOS SLR-fotografen een onovertroffen flexibiliteit te bieden in alle opnamesituaties. Het omvangrijke EF-assortiment telt nu meer dan 60 verschillende objectieven, welke worden geproduceerd in vier productiecentra om te kunnen voldoen aan de hoge vraag.

Sinds het begin van de productie in 1987 zijn de objectieven in het EF-assortiment uitgerust met een reeks innovatieve technologieën, waaronder ’s werelds eerste[1] objectief met ultrasone motor (USM) en beeldstabilisatie (IS) technologie. Innovaties zoals deze zorgden voor nieuwe, geavanceerde prestatieniveaus en stuwden de groei van EF-objectieven naar 10 miljoen exemplaren in 1995 en vervolgens naar 20 miljoen in 2001.

In 2006 bereikte de productie de mijlpaal van 30 miljoen objectieven en slechts twee jaar later werd in april 2008 de 40 miljoen gepasseerd. Dankzij de snel stijgende populariteit van de EOS-serie werd in december 2009 de 50 miljoen gehaald en in januari van dit jaar kwam het 60 miljoenste exemplaar op de markt. In oktober 2011 zal Canon in slechts negen maanden tijd de volgende 10 miljoen exemplaren hebben geproduceerd en daarmee de mijlpaal van 70 miljoen bereiken. Een ontwikkeling die het resultaat is van toonaangevende producten, zoals de nieuwe EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – ’s werelds eerste1 fisheye zoomobjectief die cirkelvormige en rechthoekige beelden vastlegt met een beeldhoek van 180°.

Geheel in lijn met haar positie in de voorste linie van de imaging-industrie zal Canon de komende jaren doorgaan met het verbeteren van de diverse imaging-technologieën. Met optische technologieën als spil streeft Canon naar het produceren van superieure camera’s en objectieven, die aansluiten bij de wensen en eisen van fotografen, van beginners tot ervaren amateurs en professionals, zodat gebruikers van elk niveau zelf de kracht van het beeld kunnen ervaren en kunnen genieten van de resultaten.

[1] Onder de verwisselbare objectieven voor SLR-camera’s

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.