Bij het artikel over het fotograferen met een EOS RP en de EF 15m 2.8 fisheye (klik hier) waren we op zoek naar het introductiejaar van deze lens (1987). We kwamen daarbij onverwacht terecht in het Canon Camera Museum. Helaas niet in een echt gebouw, maar wel als website (klik hier). Wil je meer weten van de historie van camera’s en lenzen, breng dan ook zelf eens een bezoekje. Een korte kennismaking.
‘De collectie’
Wat is er allemaal te zien in het Canon Camera Museum? Als je op de homepage komt (klik hier), dan kun je in het zoekvenster meteen op zoek gaan naar de gewenste camera of lens. Leuk, maar wil je een overzicht van het museum, dan is de sitemap een beter startpunt van een tour (klik hier). Je ziet dan dat het museu uit drie hallen bestaat:
• Camera Hall
• Lens Hall
• History Hall
• Expositieruimte
Tevens is er – net als in ieder ander zichzelf respecterend museum – ‘een souvenirwinkel’.
Camera Hall
Als je in de Camera Hall kiest voor de optie View by period, dan krijg je in chronologische volgorde alle foto- en filmcamera’s te zien die Canon sinds 1933 heeft uitgebracht. En daar zitten echt de prachtigste exemplaren tussen. Het geeft tevens een goed beeld hoe foto en video in al die decennia zijn ontwikkeld. Op elk model kun je klikken voor een grotere afbeelding en voor algemene informatie (zoals jaar van introductie), de specificaties en soms ook nog een catalogus of voorbeeldfoto’s. Leuk om op een regenachtige zondagmiddag eens doorheen te bladeren.
Lens Hall
Een soortgelijk overzicht krijg je te zien als je in de Lens Hall op View by period klikt. Er verschijnt dan een indrukwekkende lijst van álle lenzen van Canon, in vele soorten en maten, met alle mogelijke lensvattingen. Klik je nu op een lens, dan verschijnt er een grotere afbeelding samen met de specificaties en een doorsnede van de lens. Dat laatste is interessant, omdat dan pas duidelijk wordt dat een cameralens een behoorlijk complex stukje techniek is, bestaande uit lenselementen en –groepen met verschillende soorten coatings.
History Hall
In de History Hall is de gehele geschiedenis van Canon in woord en beeld verzameld. Zo lees je bij de verschillende periodes in het bestaan van Canon de achtergrond bij hoe bepaalde camera’s en lenzen zijn ontstaan. Heel interessant. Let wel dat het gehele museum Engelstalig is (of Japans).
Leuk is ook dat je in deze hal ook een soort prijzenkast kunt vinden met alle awards die Canon sinds 1973 heeft ontvangen. Altijd iets om trots op te zijn. Toch? Bij de meeste awards wordt de toelichting van de jury vermeld, zodat je ook nog weet waarom een camera of lens destijds deze prijs in de wacht gesleept heeft.
Museum Gallery
Geen cameramuseum zonder expositieruimte. Dus ook in het Canon Museum kunt je mooie foto’s kijken die gemaakt zijn met Canon-apparatuur. De foto’s zijn gerangschikt op jaar en onderwerp/sessie en bij elke foto wordt vermeld met welke camera en lens de betreffende foto gemaakt is. Er worden geen exif vermeld. Tevens zijn de foto’s redelijk klein van formaat én allemaal vierkant, zodat je ze helaas niet beeldvullend als een diavoorstelling kunt bekijken. Toch leuk om even doorheen te bladeren als je op zoek bent naar inspiratie.
Souvenirs
Als je het ‘museum’ verlaat, dan wil je toch eigenlijk wel een aandenken meenemen. En dat kan in het Canon Camera Museum. Gratis. Want in het ‘souvenirwinkeltje’ kun je bureaubladachtergronden downloaden voor op je computer. Deze wallpapers zijn 1920x1080 (16:9), 1600x1200 (4:3) en 2592x2592 (1:1), waarbij je dat laatste formaat eventueel zelf zou kunnen aanpassen voor QHD (2560x1440) of zelfs naar 4K (3840x2160).
Lens Works III Tot een tiental jaar geleden bracht Canon ook met enige regelmaat zijn Canon Lens Works-boek uit. Dat was een soort papieren lensmuseum, aangevuld met actuele modellen van lenzen én met heel interessante uitleg over de verschillende technieken die Canon gebruikt bij de ontwikkeling en productie van hun lenzen. Bijzonder interessant en leerzaam. Helaas wordt het Lens Works-boek niet meer geüpdatet en uitgegeven. |
Samenvatting
Een bezoekje aan het Canon Camera Museum is misschien niet spectaculair, maar vanuit je luie stoel geeft toch een mooi overzicht van alle camera’s en lenzen, die Canon sinds 1933 heeft ontwikkeld en geproduceerd. Helaas ontbreken op moment van schrijven nog de EOS R-camera’s en de nieuwe RF-lenzen. De echte Canon-‘fanboy’ of –‘fangirl’ kan eventueel bureaubladachtergronden downloaden, zodat je een hele dag kunt genieten van je favoriete cameramerk.