Review | RF 15-35mm 2.8L IS

door Pieter Dhaeze op woensdag 02 oktober 2019

Canon neemt de ontwikkeling van RF-lenzen voor hun nieuwe R-systeem uiterst serieus en heeft het afgelopen jaar ‘class leading’ lenzen uitgebracht, zoals een juweeltje als de RF 28-70mm 2L (review) voor de pro, maar ook de ‘niet-zo-standaard’ RF 24-105mm 4L IS (review) voor de serieuze vrijetijdsfotograaf. De tweede helft van 2019 staat in het teken van de introductie van de f/2.8-‘holy trinity’: de RF 15-35mm 2.8L IS, de RF 24-70mm 2.8L IS (review) en de binnenkort te verwachten RF 70-200mm 2.8L IS (videoclip Canon USA). Deze keer bespreken we RF 15-35mm 2.8L IS.

rf15mm-35mm-klein

Ontwerp en uitvoering
De RF 15-35mm 2.8L IS heeft alle uiterlijke kenmerken van een professionele RF-lens: strak ontwerp en duurzame materialen en constructie. Duidelijk is ook dat de RF-lenzen geen van allen ‘kleine jongens’ zijn. Per slot van rekening moeten ze een beeldcirkel hebben van minstens 43mm én als ze lichtsterk moeten zijn, dan heb je toch veel glas en een grote diameter nodig (filtermaat: 82mm). Dat is bij een spiegelloos systeem niet anders dan bij een DSLR.
Deze groothoekzoom heeft de drie bekende ringen voor scherpstelling, zoomen en een custom instelling. De slag is soepel en nauwkeurig. De lens bevat twee knopjes (AF/MF en IS aan/uit) en de afstandsschaal ontbreekt. Die verschijnt in het display van de camera als je deze op MF zet.

Onderwerpen die je kunt fotograferen met een groothoekzoomlens 
overzicht-onderwerpen-groothoekzoom

Veel meer is er over het ontwerp en de uiterlijke uitvoering van deze lens niet te zeggen, behalve dat Canon veel kennis in de coatings gestopt heeft, om lensfouten waarvoor een groothoek gevoelig is, zoveel mogelijk te voorkomen. We citeren hierbij Canon: “Til je fotografie naar een hoger niveau dankzij drie asferische elementen en twee UD-lenselementen, geavanceerde, optische coatings en een diafragma met 9 bladen.” of bekijk deze promotieclip van Canon (klik hier).

15mm vs. 16mm
De meeste groothoekzoomlenzen van Canon beginnen bij 16mm. Het is dus opvallend dat deze RF-versie bij 15mm begint. Het voordeel is duidelijk, want je hebt een iets ruimer kader, maar omdat de neiging bestaat dichterbij een onderwerp te gaan staan, is er dan wel sprake van meer perspectiefvertekening (klik hier).
15mm-16mm-klein

Prestaties
Een groothoekzoomlens als de RF 15-35mm 2.8L IS in deze prijsklasse laat anno 2019 weinig steekjes vallen. De chromatische aberratie is minimaal en minder dan bij de EF 16-35mm 4L IS. Ook zorgen de coatings voor een zeer kleine kans op lensspiegeling. De vervorming bij zowel 15mm (ton) als 35mm (kussen) is zichtbaar, maar heel gelijkmatig, zodat ze bij correctie in RAW eenvoudig rechtgetrokken kan worden. Letterlijk. De vignettering is vergelijkbaar met EF 16-35mm 4L IS en dat geldt ook voor de beperkte hoekonscherpte.

vergelijk-rf15-35mm_vs_ef15-35mmf4-klein

De lens excelleert vanaf f/2.8 door de hoge centrumscherpte en door de precieze registratie van glanzend ‘random detail’ in een onderwerp, zoals vegetatie. Bij f/4 en f/5.6 wordt de scherpte van de RF 15-35mm zelfs nog hoger en verder uitgebreid naar de randen van de beeldcirkel cq. kader.
Wil je zelf pixelpeepen in Photoshop met testopnamen van een gemetselde muur en van onze testcase, download dan de betreffende zip-bestanden (100MB) met tevens vergelijkende opnamen gemaakt met de EF 16-35mm 4L IS.

 Alle testfoto's genomen met een EOS RP
muur-thumb case-thumb

Naast de hoge beeldscherpte kent de RF 15-35mm ook een mooi zacht bokeh. Dit komt tevoorschijn als je op de kortste scherpstelafstand (25 cm) het grootste diafragma gebruikt.

Voorbeelden van bokeh bij f=15mm, f/2.8, v=25 cm 
IMG_5722-klein IMG_5815-klein
   
 Enkele simpele praktijkvoorbeelden met o.a. 1/8s en close-up
IMG_5837-klein IMG_5841-klein
IMG_5845-klein IMG_5847-klein

De beeldstabilisatie stelt je in staat om bij 15mm met 1/8s nog scherp uit de hand te fotograferen. Theoretisch zou dat ook nog moeten lukken bij 1s (4 stops), maar dan ‘overstemt’ de laagfrequente lichaamsbeweging de hoogfrequente camerabeweging. En beeldstabilisatie corrigeert bij 1s geen lichaamsbeweging.

Samenvatting
De RF-serie heeft er met de RF 15-35mm 2.8L IS weer een hoogwaardige lens bij, die veel professionele landschaps-, architectuur- en interieurfotografen blij zal maken. Hoewel de lens niet 100% foutloos is (welke lens is dat wel?), is het voor een groothoekzoomlens een ware topklasser.
Voor de vrijetijdsfotograaf is het echter een geruststellende gedachte dat de huidige EF 16-35mm 4L IS (klik hier), slechts een fractie minder presteert en dus gezien zijn (veel) lagere prijs een zeer interessant alternatief is als je dat extra stopje licht (f/4 vs. f/2.8) niet nodig hebt.
Heb je overigens al een EF 16-35mm 2.8L mark III (klik hier), dan kun je die - als evenknie van de RF 15-35mm - met een EF EOS R-adapter natuurlijk ook prima gebruiken op het EOS R-systeem. De beeldkwaliteit is dan nagenoeg gelijk, je mist alleen de beeldstabilisatie.

Meer informatie en specificaties: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.