Jaaroverzicht 2019/2020

door pjcdhaeze op vrijdag 03 januari 2020

Aan het begin van elk nieuw jaar kijk ik altijd even terug op de nieuwe camera’s en lenzen van Canon van het afgelopen jaar en naar mijn eigen nieuwe aankopen. Ook is het leuk om bij deze beschouwing even in de glazen bol te kijken wat we het komende jaar zóuden kunnen verwachten. Met de nadruk op zouden, want we hebben als EOSzine geen enkel inzicht in de productlanceringen van Canon.

Canon
Het lijstje met in 2019 nieuw geïntroduceerde camera’s en lenzen van Canon is behoorlijk indrukwekkend. Ze hebben duidelijk niet stilgezeten met zeven nieuwe camera’s en zes nieuwe lenzen, waarbij het zwaartepunt ligt bij het nieuwe EOS R-systeem. Dat is niet echt verrassend, want spiegelloze systeemcamera’s zijn net zo iets als elektrische auto’s met zo hun eigen voor- en nadelen en met heel veel media-aandacht. Als je wilt weten hoe het in de praktijk is met een spiegelloze camera, lees dan de blogs van Arjen, Teuni en ondergetekende.
• EOS M200
• EOS 90D 
• EOS M6 mark II 
• EOS RP 
• EOS 250D 
• PowerShot G7X mark III 
• Powershot G5X mark II

Over de nieuwe RF-lenzen kunnen we kort zijn. Stuk voor stuk juweeltjes van optica en ontwerp, maar wel met een stevig prijskaartje en soms ook behoorlijk lijvig. Voor de vrijetijdsfotograaf zijn de RF 24-105mm 4L IS, de RF 35mm 1.8 IS en de RF 24-240mm 4-6.3 IS echter heel interessant geprijsde objectieven voor zowel de EOS R als EOS RP.
RF 15-35mm 2.8L IS 
RF 24-70mm 2.8L IS 
RF 70-200mm 2.8L IS 
RF 24-240mm 4-6.3 IS 
RF 85mm 1.2L 
• RF 85mm 1.2L DS

Mijn gereedschap
Eerlijk gezegd kan ik al enkele jaren prima uit de voeten met mijn EOS 5D mark IV, EOS 80D en PS G7X. In combinatie met een leuke range L-lenzen kan ik elk onderwerp naar wens in beeld brengen. In 2019 heb ik dan ook geen nieuwe camera of lens aangeschaft. Mijn all-time droomlens blijft de EF 200mm 2L IS, maar dat zal altijd wel een droom blijven 😉.

Toch heeft mijn fotogereedschap wel verandering ondergaan in 2019. Ten eerste omdat mijn nieuwe telefoon met drie lenzen en slimme processing een ‘snapshot’-gat vult. Ik heb namelijk niet altijd mijn PowerShot G7X op zak, maar dankzij mijn telefoon maak ik nu meer spontane foto’s van mijn kleinkinderen en tijdens het uitlaten van de hond. Verschillende van deze telefoonfoto’s belanden aan het eind van het jaar toch in een fotoboek.

Ook heb ik van Canon de EOS RP met de RF 24-105mm 4L IS in bruikleen gekregen, zodat ik vertrouwd kan raken met fotograferen met een spiegelloze systeemcamera. En ik moet zeggen: ‘it grows on me’. De ‘bedenkingen’ die ik aanvankelijk had (EVF, snelheid, AF, accuduur) zijn in het dagelijks gebruik geen beperkingen meer voor goede all-roundfotografie en na een half jaar (en firmware-updates) kan ik iedere vrijetijdsfamiliefotograaf een EOS RP/R met RF 24-105mm 4L IS aanbevelen, zeker nu de prijzen een flink stuk zijn gedaald en er interessante cashbacks zijn (tot 15/1/2020).

Glazen bol 2020
In 2020 staan verschillende grote sportevenementen op het programma, zoals het EK-voetbal en de Olympische Spelen in Tokyo. Dat laatste heeft natuurlijk de volle aandacht van Canon: een global sportevent in thuisland Japan. In het kader daarvan heeft Canon al de EOS 1DX mark III aangekondigd. Dat is natuurlijk een pure pro-sportcamera, maar hopelijk is er ook een spin-off voor de vrijetijdsfotograaf, zoals een EOS R met hoge resolutie (>75Mp), een EOS 5D mark V of een EOS R mark II. Dit is natuurlijk allemaal ‘koffiedikkijken’, maar voor de pro’s en de techneuten onder ons zeker interessante camera’s. Bovenaan mijn wensenlijst staat echter de introductie van ‘slimme’ software in systeemcamera’s, die in toenemende mate succesvol wordt toegepast in telefoons. Ook stembesturing zou zeer welkom zijn, alsmede een ingebouwde e-SIM voor nog gemakkelijker delen van foto’s. O, bijna vergeten: een drone van Canon. Dat zou gaaf zijn!

Voor wat betreft lenzen blijft mijn hoop gevestigd op meer kleine en lichtsterke lenzen voor het EOS M-systeem. Een topcamera als de EOS M6 mark II zou daarmee een nog interessanter systeem worden voor hoogwaardige reportage- en reisfotografie.

Samenvatting
Als fotografen (pro en vrijetijd) hebben we anno 2020 technisch gesproken maar weinig te klagen. Dankzij het huidige assortiment camera’s en lenzen kunnen we nu foto’s maken, die 20 jaar geleden voor onmogelijk werden gehouden. Je kunt geen onderwerp verzinnen of er is wel een camera of lens, waarmee dat relatief eenvoudig vastgelegd kan worden.

De grootste winst bij ontwikkeling van nieuwe camera’s de komende jaren ligt mijns inziens vooral op het vlak van software, beeldprocessing en bediening. Eigenlijk zou Canon eens met Google, Apple en/of Adobe aan tafel moeten gaan zitten 😉.

Uiteraard nog de beste wensen. Maak veel mooie foto’s in 2020 en tot volgend jaar voor de volgende ‘terugkijk’-blog!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.