Snelheid | Serie-opnamen met EOS 5D mark IV

door Pieter Dhaeze op woensdag 04 maart 2020

Op de redactie van EOSzine fotograferen we al sinds december 2016 naar volle tevredenheid met de EOS 5D mark IV. En ondanks de komst van spiegelloze modellen vinden we de EOS 5D mark IV anno 2020 nog steeds een van de beste full-framecamera’s op de markt. En het mooie is dat de nieuwprijs ondertussen flink gedaald is (body van ca. €4150 naar ca. €2750) en dat er tweedehands veel keuze is voor rond de 2000 euro.

En dat blijft niet ongemerkt voor een groot aantal enthousiaste vrijetijdsfotografen, die juist nu overstappen naar de EOS 5D mark IV. Als DSLR is het voor hen een vertrouwd systeem en zeker wanneer je vanaf een APS-C camera komt, zul je grote sprongen maken in beeldkwaliteit, mogelijkheden en snelheid. Over dat laatste bestaat echter nogal wat onduidelijkheid. Daarom staan we kort stil bij de ‘snelheidsfactoren’ van de EOS 5D mark IV bij gebruik van de ‘motordrive’.

EOS5D-markIV-visual

Snelheid
De EOS 5D mark IV heeft een geavanceerd AF-systeem, relatief hoge opnamesnelheid (7 fps via OVF) en ook een snelle processor. Daarmee is ze prima geschikt om actie en sport te fotograferen. Er zijn wel twee belangrijke aandachtspunten: beeldcorrecties en keuze geheugenkaart.

• Beeldcorrecties
Als je de ontspanner indrukt om een foto te maken, dan moet er vervolgens door de camera flink gerekend worden om de foto te kunnen laten zien op het lcd-scherm en weg te schrijven naar de geheugenkaart. Er worden allerlei beeldalgoritmes uitgevoerd en tevens beeldcorrecties toegepast. We noemen hier Lichte Tonen Prioriteit, Auto Optimalisatie Helderheid, Ruisonderdrukking, Anti-knipper en tot slot Lensafwijkingscorrectie. Dus wil je zo veel mogelijk rekencapaciteit beschikbaar hebben voor het wegschrijven van data, zet deze opties dan allemaal uit. Je kunt al deze facetten in JPEG en RAW desgewenst achteraf corrigeren in Photoshop. Fotografeer je in RAW, let dan op dat al deze ‘JPEG-berekeningen’ tóch uitgevoerd zullen worden. Bij voorkeur uitzetten, dus. Let hierbij vooral op de Lensafwijkingscorrectie Digit. Lensoptimalisatie (DLO). Dit vertraagt een snelle serie-opname aanzienlijk, hetgeen ook bij inschakelen van deze optie wordt gemeld.

DLO

Datastroom
Het zal duidelijk zijn dat de snelheid van de camera ook afhangt van de grootte van de bestanden, want samen met het aantal foto’s per seconde bepaalt dat het aantal MB’s per seconde. Vooral de buffer speelt daarbij een belangrijke rol. Zo zul je in RAW (30 MB per foto) wel een hoge beginsnelheid hebben, maar dat wordt na twee seconden een stuk trager. Terwijl je met JPEG’s (10 MB per foto) soms oneindig op hoge snelheid in de motordrive kunt doorschieten. Heb je niet alle 30 megapixels van de EOS 5D mark IV nodig, maar wil je toch de voordelen van RAW én lange series, zet de camera dan eens om M-RAW (5040x3360px. 17Mp) of S-RAW (3360x2240px, 7.5Mp).
Ook de ISO heeft invloed op de bestandsgrootte. Hogere ISO's geven grotere bestanden.

 • Snelheid geheugenkaart
De snelheid en vooral de duur van een serie-opname wordt natuurlijk ook bepaald door de schrijfsnelheid naar de geheugenkaart. De EOS 5D mark IV beschikt over twee kaartsloten (CF en SD) en is hierbij redelijk veeleisend, ook omdat je er hoge kwaliteit 4K mee kunt filmen (480 Mbps). Als je zomaar je kaartjes gebruikt van je ‘oude’ camera, dan zal de EOS 5D mark IV waarschijnlijk niet zijn hoogste datasnelheid kunnen bereiken. De lage schrijfsnelheid van de ‘oude’ geheugenkaart is dan de beperkende factor. Deze schrijfsnelheid moet minstens 90 MB/s zijn. Wij hebben sinds het begin een Sandisk CF-kaart 64GB UDMA 7 (160 MB/s leessnelheid) gebruikt met een schrijfsnelheid van 150 MB/s en dat werkt als een zonnetje (serieopname 25 foto's: klik hier). Ook met een Sandisk Extreme Pro 128GB ondervindt de datastroom geen beperkingen (lees: 95 MB/s. schrijf: 90MB/s). We hebben er als test ook eens een oude Lexar Professional 16GB 633x (lees: 98 MB/s, maar schrijf: 20MB/s) ingestopt en dan gaat de motordrive snel door de knieën en moet je lang wachten voordat alle data is weggeschreven. In die tijd kun je de camera niet gebruiken. Bij de twee genoemde Sandiskkaartjes hebben we deze problemen niet en is de camera na een lange reeks binnen enkele seconden weer actief. Als je dus een EOS 5D mark IV aanschaft, koop er dan meteen snelle geheugenkaarten bij. Die zijn tegenwoordig heel voordelig. Wil je een praktijktest van de snelheid van geheugenkaarten, kijk dan op CameraMemorySpeed (klik hier en hier) of download deze lijst (klik hier).

motordrive

Lees verder alles over schrijf- en leessnelheden van geheugenkaarten in het artikel op EOSzine (klik hier).

Samenvatting
De EOS 5D mark IV is een snelle camera. Punt. Zet in ieder geval DLO uit en gebruik een geheugenkaart met een schrijfsnelheid van minimaal 90 MB/s. Bij voorkeur CF UDMA 7. De motordrive loopt dan als een zonnetje.

Lees in het kader van het fotograferen van actie en sport ook ons artikel over de werking en instelling van de autofocus van EOS-camera's (klik hier).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.