EOS met HDMI op monitor/tv/beamer

door Pieter Dhaeze op zaterdag 21 maart 2020

Sinds de komst van video op systeemcamera’s (9/2008) beschikken EOS-camera’s (DSLR/MILC) over een HDMI-aansluiting. Veel fotografen hebben dat nog nooit opgemerkt, laat staan gebruikt. Toch kan die HDMI-functie handig zijn bij verschillende opname- en presentatietaken.

aansluiting

HDMI
EOS-camera's werden van een HDMI-aansluiting voorzien toen ook video kon worden opgenomen. De vrijetijdsfotograaf kan zo snel zijn filmkunsten op een televisie laten zien en de pro-videograaf sluit er een externe recorder op aan. HDMI opent echter meer mogelijkheden en je kunt er zelfs een beamer mee verbinden. Wij hebben ze op een rijtje gezet en nader toegelicht in een videoclip. Neem even de tijd en laat je verrassen door de handige toepassingen.  

1. Om foto’s terug te kijken
- Handmatig bladeren
- Als automatische diavoorstelling
- Voor een technische bespreking (vergroten/verschuiven)

2. Educatief
- Menu’s en instellingen live tonen op groot scherm of beamer
- Live view de gevolgen van instellingen op belichting, kleuren, scherpte en compositie zien

3. Foto/video opnemen
- Nauwkeurig kaderen en scherpstellen bij gebruik van statief
- Selfie-monitor voor vlogging of interviews
- Hogere kwaliteit video (externe recorder)

HDMI-soorten
Zoals met veel soorten kabels en aansluitvormen in de wereld van elektronica is de keuze van de juiste HDMI-kabel niet vanzelfsprekend of eenvoudig. Er zijn vele standaarden met een verschillende bandbreedte en ook zijn er drie type stekkers: full HDMI, mini-HDMI en micro-HDMI. Let dus goed op bij aanschaf van een nieuwe HDMI-kabel. Laat je daarbij adviseren door de verkoper (klik hier). Voor overgang tussen de verschillende stekkersoorten zijn adapters verkrijgbaar. Zo kun je met één kabel toch meerdere verschillende apparaten aansluiten. Kijk eens voor het aanbod op internet (klik hier).
hdmi-stekkers
 
eos-hdmi-youtube

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.