Ze lagen al een paar jaar met een drietal smurfjes in een doos met fotorekwisieten: een set treinfiguren. Van die kleine poppetjes die de modelbouwer gebruikt om zijn werk ‘aan te kleden’. Vooral bij de modelspoorbouw zijn het veelgebruikte ‘props’.
Ook de fotograaf kan met deze treinfiguren aan de slag. Wij laten een paar voorbeelden zien en vertellen je waar je op moet letten bij opname.
Treinfiguren
Kleine geschilderde poppetjes die veel gebruikt worden in de model(spoor)bouw worden ook wel treinfiguren genoemd. Gezien hun hoogte van 2 cm zijn ze op schaal voor H0-modelspoor (schaal 1:87).
Het detail van de treinfiguren is niet echt heel hoog. Het zijn de houding en gebruikte attributen die het tot aansprekende modellen maken. Ook voor de fotograaf. Want met deze mini-modellen kun je je lekker creatief uitleven. Door de poppetjes bij alledaagse onderwerpen te plaatsen krijgen deze een heel andere ‘menselijke maat’. En omdat de scherptediepte vaak veel kleiner is dan bij ‘real life’ modellen, kun je standaard onderwerpen een bijzonder karakter geven.
De poppetje zijn in modelbouwwinkels verkrijgbaar en natuurlijk ook op internet. Een redelijke complete aanbieder vind je hier. Het zijn niet alleen figuren die op een spoorbaan thuishoren, maar ook setjes met als onderwerp fotografie (NO15571) of bergbeklimmen (NO15874).
|
|
Plakstift (wateroplosbaar) |
Standaard pincet |
Wil je de poppetjes gebruiken voor fotografische doeleinden, dan is het handig ook over enkele hulpmiddelen te beschikken om de figuren nauwkeurig te kunnen plaatsen en netjes staande te houden. Denk hierbij aan Pritt-stift, (dubbelzijdig) plakband, dun naaigaren en een pincet. Ook moet je een redelijk vaste hand hebben om de poppetjes voorzichtig op hun plek te kunnen zetten en eventueel te rangschikken.
Voorbeelden gemaakt door EOSzine-lezer Leo Reijnen
|
|
|
Opname
Om de kleine treinfiguren op redelijk formaat in het kader te krijgen is een macrolens of telelens met tussenring (25mm) de aangewezen keuze. Er kan echter ook gewerkt worden met een groothoeklens en een dunne tussenring (12mm), waarbij je dus meer context te zien krijgt. In alle gevallen is de scherptediepte bij grotere diafragma’s heel klein. Daar kun je gebruik van maken om een bepaald beeldkarakter te verkrijgen. Wil je echter meer scherptediepte, dan zul je flink moeten diafragmeren tot f/22 of kleiner. Dat gaat dan wel ten koste van de algemene beeldscherpte ten gevolge van diffractie. Wil je dat niet of heb je zelfs bij f/32 niet de gewenste scherptediepte, dan zul je van een serie foto’s met een steeds iets verschoven scherpstelpunt een focus stack moeten maken. Hoe je zo’n focus stack monteert in Photoshop, zie je in een korte clip (klik hier).
|
|
Opstelling 'bovenmenselijke' maat |
Virtuele realiteit met fotoachtergrond |
Het heeft de voorkeur om vanaf statief te werken en met Live view handmatig scherp te stellen (clip: klik hier). Je kunt bij bestaand licht opnemen, maar ook met led-lampjes kun je leuke effecten bereiken. Omdat je vanaf statief werkt en de poppetjes stilstaan, zijn lange sluitertijden geen probleem en kun je ook de ISO laag houden.
Praktijk
We hebben de ‘treinfiguren’ bij allerlei onderwerpen laten figureren, maar we zijn bij die onderwerpkeuze zeker niet volledig geweest en je eigen creativiteit is de begrenzing van de toepassing van deze mini-modellen. Onderstaand een overzichtje van onze simpele resultaten met een korte toelichting bij elke foto.
Samenvatting
Is je creativiteit door bovengenoemde mogelijkheden geprikkeld en weet je nog veel meer verrassende toepassingen, dan kun je met de H0-treinfiguren tot leuke onderscheidende foto’s komen, waarbij vooral de ‘bovenmenselijke' maat tot de verbeelding van je publiek zal spreken. Succes!