Preview EOS M

door Pieter Dhaeze op dinsdag 31 juli 2012

Regelmatig komen er nieuwe EOS-modellen op de markt, waarbij binnen het bestaande concept van spiegelreflexcamera’s steeds nieuwe functies worden geïntroduceerd en de bediening en beeldkwaliteit verder worden geoptimaliseerd. In het licht van de opkomst van spiegelloze camera’s heeft Canon eind juli de EOS M (mirrorless) aangekondigd, waarmee zij zich schaart in de rij van gerenommeerde fabrikanten van compactsysteemcamera’s.

EOS M
De nieuwste EOS is in de bestaande familie van EOS-modellen een ‘vreemde eend in de bijt’, omdat de spiegel ontbreekt. De EOS M is daarom geen DSLR meer is, maar omdat wel lenzen gewisseld kunnen worden, is het nog steeds een systeemcamera, die past in het accessoire-aanbod van EOS. Omdat de behuizing van een spiegelloze camera kleiner is dan van een spiegelreflexcamera, wordt dit nieuwe camerasegment ook wel Compact Systeem Camera (CSC) genoemd.
De EOS M heeft een andere lensvatting dan de overige EOS-camera’s en is dus niet direct compatibel met EF- en EF-S-objectieven. Canon heeft daarom twee nieuwe lenzen uitgebracht (EF-M 22mm 2 STM en EF-M 18-55mm 3.5-5.6 IS STM) en een adapterring voor EF- en EF-S-lenzen ontwikkeld. Aangezien een interne flitser ontbreekt in de compacte behuizing is de Speedlite-serie uitgebreid met de Speedlite 90EX.
De kleur van de body zal voor de doelgroep (doorstappende smartphone- en compactfotografen) van belang zijn in de aankoopoverweging en daarom is de EOS M behalve in zwart ook verkrijgbaar in rood, wit en zilver.

Eerste ervaringen
In de review van de Canon PowerShot G1 X (EOSzine januari 2012) hebben we het fenomeen spiegelloze camera’s al besproken en met de komst van de EOS M is aan onze mening niet veel veranderd (download pdf). Tijdens de presentatie van de EOS M hebben we de camera even in de hand gehad en enkele foto’s (zonder geheugenkaart) genomen.
Voor wat betreft ontwerp en bediening is het een echte compactcamera met als voordeel dat je mechanisch kunt zoomen en scherpstellen. Hij is inderdaad kleiner dan bijvoorbeeld een EOS 650D, maar zelfs met de kleine pancake-lens EF-M 22mm 2.0 STM past de EOS M niet in je broek-, binnen- of jaszak. In een damestas is het gewicht van de solide camera duidelijk voelbaar. Ze is daarmee dus niet zo draagbaar als een echte compactcamera. Verder ontbeert de EOS M een oogzoeker en heeft ze ook geen interne flitser. Voor een ‘klassieke’ EOS-fotograaf is dat behoorlijk  wennen.
Het lcd-scherm van de EOS M is prachtig en vergelijkbaar met de EOS 650D en heeft dus een goede kijkhoek, een hoge resolutie en een aanraakfunctionaliteit. Helaas is ze niet draai- en kantelbaar.
Over de beeldkwaliteit kunnen we pas iets zeggen nadat we de EOS M een paar dagen in de studio hebben gehad, maar gezien de toegepaste sensor en de DIGIC 5 in deze camera, zal deze niet veel afwijken van de EOS 650D.

Samenvatting
De media en alle bezoekers van de camerafora op internet kunnen gerust zijn; ook Canon heeft nu met de EOS M een spiegelloze systeemcamera. Of het een wereldschokkende camera is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Voor zo ver wij nu kunnen inschatten is de EOS M vooral bedoeld voor doorstappers van smartphones en compactacmera’s en dus niet echt een alternatief voor de huidige EOS-fotografen of het moet als tweede body zijn.
De twee voordelen die wij zien ten opzichte van een compactcamera zijn de goede beeldkwaliteit bij hoge ISO’s en het kunnen werken met een kleine scherptediepte. Je levert daarvoor wel de draagbaarheid van de camera in en zult altijd een cameratasje mee moeten nemen.

Specificatie en video: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.