Review GPS Receiver GP-E2

door Pieter Dhaeze op woensdag 01 augustus 2012

Vooral als je op reis bent of op fotovakantie kan het interessant zijn om later de exacte locatie van een foto te weten. Daar heb je tegenwoordig geen ijzersterk geheugen meer voor nodig, maar kun je een beroep doen op de gps-satellieten. Veel compactcamera’s zijn al voorzien van een gps-ontvanger en voor systeemcamera’s heeft Jobo al tijden een prima gps-tracker (zie onze review).
Met de introductie van de EOS 5D mark III heeft Canon een eigen gps-module aangekondigd en wij hebben deze GP-E2 op onze EOS 650D meegenomen tijdens een fietsrondje door de omgeving.

GPS Receiver GP-E2
De nieuwe, compacte en lichtgewicht gps-module GP-E2 stelt fotografen in staat hun foto’s eenvoudig te voorzien van geografische informatie. De GP-E2 is compatibel met de EOS-1D X, EOS 7D, EOS 5D Mark III en EOS 650D en wordt voor gebruik op de flitsschoen van de camera geplaatst zonder verdere kabeltjes (behalve EOS 7D). De stroomvoorziening komt van één AA-batterij. Als de module wordt aangezet wordt verbinding gezocht met de beschikbare gps-satellieten en op de camera wordt aangegeven of dit ook het geval is.
De GP-E2 voorziet foto’s van informatie over de lengte- en breedtegraad, de hoogte en de richting waarin de opname werd gemaakt. Deze gegevens worden automatisch toegevoegd aan het EXIF-bestand van de opname (JPEG en RAW) en kunnen weergegeven worden bij terugkijken of tijdens Live view. Je kunt de camera dan zelfs als kompas gebruiken. Tevens kunnen op de camera diverse opties van de GP-E2 worden ingesteld.
Met gps-logging kunnen fotografen bovendien hun route volgen door met concrete tussenpozen gps-gegevens te downloaden, ongeacht of het apparaat op de camera is aangesloten of zich in een cameratas bevindt. Eenmaal terug thuis kunnen de opgeslagen gps-gegevens in de logbestanden gecombineerd worden met de gemaakte opnamen en kan de gehele route worden weergegeven met Google Maps of de meegeleverde Map Utility (ook in ImageBrowser EX) software.

Weergave foto's en track in Map Utility Detail track. Let op richting fotoname.

Voor een hogere nauwkeurigheid en precisie tijdens het moment van vastleggen van de opname, kan via UTC-informatie afkomstig van de satelliet, de interne klok van de camera gesynchroniseerd worden met de wereldatoomklok. Dit is vooral handig voor professionele fotografen die met meerdere EOS 5D Mark III body’s werken en alle opnamen tegelijk willen verwerken en sorteren op tijdstip waarop ze werden gemaakt.



De praktijk
Nadat we de GP-E2 van een batterij voorzien hebben, hebben we hem op de flitsschoen van een EOS 650D geplaatst en meegenomen op een fietsrit in de omgeving. Onder een strakblauwe lucht vindt de gps-module snel voldoende satellieten. De verbinding wordt weergegeven op de camera en met een testfoto blijkt dat de GP-E2 goed functioneert, gezien de juistheid van de gps-coördinaten van onze locatie die bij terugkijken worden weergegeven.
Tijdens de toertocht hoeven we ons niet te bekommeren om de module. Hij doet gewoon zijn werk. We hebben de GP-E2 op de LOG-stand gezet, zodat we niet alleen gps-gegevens toevoegen aan de foto’s, maar tevens onze route in een track-bestand opslaan.

Bij thuiskomst zetten we de foto’s vanaf de geheugenkaart in een map op de computer. We sluiten via usb de GP-E2 aan, waarmee het betreffende log-bestand in de map Gebruikers, naam, Documents, Canon Utilities, GPS Log Files wordt geplaatst. Als we Map Utility starten kunnen we naar de map met onze foto’s bladeren en tevens zien we het log-bestand. Map Utility werkt als Google Maps en je kunt naar hartenlust inzoomen en op ‘pins’ klikken om de gekoppelde foto’s te zien. In Map Utility zie je tevens de richting waarin de foto’s genomen zijn. Leuke extra van de Canon software is tevens dat je track en foto’s kunt exporteren als kmz-bestand (download voorbeeld). Dit kan geopend worden in Google Earth en je kunt het naar kennissen en vrienden mailen.
De nauwkeurigheid van de GP-E2 is prima en we zien een locatie-afwijking van slechts 5 tot 10 meter.

De toegevoegde gps-coördinaten kunnen praktisch worden gebruikt in Canon’s Map Utility. Maar ook Lightroom 4 laat zich niet onbetuigd en zonder enige extra handeling kunnen foto’s met een gps-tag in de module Kaart zichtbaar gemaakt worden. Als je het LOG-bestand omzet naar GPX, kun je zelfs de route weergeven in Lightroom.

Samenvatting
Ben je veel onderweg en is het van belang dat je de gps-gegevens van foto’s weet, dan kun je niet om de GP-E2 heen: eenvoudig, nauwkeurig, gebruikersvriendelijk en met veel leuke mogelijkheden. Tot op heden is ze alleen compatibel met de vier genoemde EOS-modellen. Mogelijk worden via nieuwe firmware binnenkort ook andere EOS-camera’s geschikt gemaakt voor de GP-E2.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.