Cloud backup image.canon

door Pieter Dhaeze op vrijdag 15 mei 2020

Image.canon is een nieuwe gratis dienst van Canon waarmee je de beschikking hebt over een onbeperkte cloud-backup tijdens of vlak na een sessie met een EOS-camera met wifi (klik voor compatibiliteit). Al je foto’s staan 30 dagen veilig in de cloud en je kunt ze in die periode downloaden naar je werkstation. Zo hoef je nooit meer foto’s kwijt te zijn. Zelfs niet wanneer je een geheugenkaart verliest of je camera gestolen wordt. Voor permanente opslag is tevens 10 GB beschikbaar, die altijd toegankelijk is via de browser op desktop en laptop (Win/MacOS) of via de speciale app op een mobiel apparaat (Android/iOS).

image canon site

Hoe werkt het?
Het configureren van image.canon begint op de bijbehorende website (https://image.canon/). Neem even de tijd om de menu-opties Functies, Veelgestelde vragen en Nieuws door te lezen. Aangezien het een heel nieuwe dienst betreft, vind je daar in het verloop van de tijd de meest actuele informatie omtrent nieuwe ontwikkelingen.
Als je helemaal op de hoogte bent van de actuele status van image.canon, kun je een account aanmaken (Canon-ID maken) in de menu-optie Aan de slag. Dat is ook de plek om later weer in te loggen. Vanaf dat moment kun je je camera selecteren die je aan image.canon wilt koppelen. Canon beschrijft vervolgens welke stappen je op je camera moet uitvoeren om de verbinding tot stand te brengen. Dit stappenplan kan per camera verschillen. Het vraag even aandacht, maar het stappenplan is redelijk duidelijk.

App image.canon
Behalve dat je vanuit je desktop in image.canon kunt werken, is er ook een app image.canon beschikbaar (Android/iOS), waarmee je toegang hebt tot je cloudbackup. Je kunt daarin overal waar je internet hebt het beheer doen en ook eenvoudig foto’s delen en e-mailen.

image-canon-yt

Gebruik
Wij hebben onze EOS RP en EOS 80D gekoppeld image.canon. Leuk om te zien hoe je rechtstreeks vanaf je camera (zonder tussenkomst van je telefoon) foto’s naar de cloud kunt sturen. Daarbij valt wel op dat de kwaliteit van de wifi-verbinding sterk bepalend is voor de overdrachtssnelheid. Zelfs in hetzelfde netwerk. Soms werd een JPEG-bestand van 7 MB in 5 seconden overgestuurd (1,4 MB/s) . Soms duurde dat echter 15 seconden (0,5 MB/s). Dus als je 100 JPEG’s (700 MB) wilt verzenden met een gemiddelde uploadtijd van 7s (1 MB/s), dan ben je ongeveer 10 minuten aan het uploaden. In die tijd kun je de camera niet gebruiken en mag ook de accu niet leegraken. Zorg daarom dat je altijd voldoende reserve-accu’s bij je hebt.
Behalve JPEG kun je ook RAW-bestanden oversturen (mei 2020: alleen CR3, (nog) geen CR2) en die zijn ongeveer 4x zo groot, dus dat duurt ook 4x zo lang.

Samenvatting
image.canon is voor camerabegrippen een unieke service, die je workflow behoorlijk kan veranderen en die de kans om foto’s kwijt te raken sterk verkleind. En daar worden we blij van, want foto’s kwijtraken is het ‘ergste’ wat je als (pro-)fotograaf kan gebeuren.

Als het overzenden sneller zou gaan, netwerkonafhankelijk wordt (data-internet in plaats van wifi) en automatisch verloopt tijdens het fotograferen, dan is image.canon een echte game changer in fotografiewereld. De verwachtingen zijn hooggespannen. Ga het alvast zelf eens proberen. Succes en laat hieronder weten wat jij ervan vindt!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.