Fotograferen: doelgericht en spontaan?

door pjcdhaeze op dinsdag 19 mei 2020

Laatst heb ik op verzoek van enkele YouTube-abonnees een soort koopwijzer geschreven over de keuze tussen de EOS 250D en EOS M50 (klik hier). En eerlijk gezegd is dat niet zo eenvoudig. Ik kan redelijk eenvoudig een fotograaf persoonlijk adviseren over welke camera het beste aansluit bij zijn wensen, budget en soort fotografie, maar een algemene ‘koopwijzer’ is veel moeilijker. Het zijn beide prima camera’s voor de ‘doorstappende’ fotograaf, maar of je A of B kiest is geheel afhankelijk van de eerder genoemde drie aspecten.

Een extra moeilijkheid was verder dat de camera’s voor wat betreft technische specificaties bijna identiek zijn en bovendien met een allround zoomlens (EF-S 18-135mm of EF-M 18-150mm) nagenoeg even duur zijn (ca. 850 euro). Door de vormfactor (DSLR versus MILC) zijn het echter toch wel heel verschillende camera’s als je ze in je handen hebt en er mee gaat fotograferen. Maar wat is nou dat verschil? En hoe leg je dat uit aan iemand die de camera’s niet naast elkaar kan gebruiken?

Toen ik daar onder de koffie – als een soort interne brainstorm – in mezelf over zat te mompelen, zei mijn vrouw uit het niets ‘doelgericht fotograferen’. Doelgericht. Dat was het woord waar ik naar op zoek was. Want een camera kun je op twee manieren gebruiken: doelgericht en spontaan.

Onder doelgericht versta ik dat je nadenkt over een bepaald onderwerp en dan speciaal op pad gaat om dat vast te leggen met je camera. Je trekt dan met je camera het veld in naar een strand, bos, klaprozenveld of gaat aan de slag in de studio. Bewust foto’s maken is bij doelgericht fotograferen de hoofdzaak met ‘genieten’ op een goede tweede plaats.

Als tegenhanger van ‘doelgericht’ zie ik dan ‘spontane fotografie’. Je hebt een barbecue, gaat naar een pretpark of op stedentrip en je neemt - voor het geval dat - ook nog een camera mee (anders dan je telefoon). Als er een leuk onderwerp voor je lens komt, maak je een foto, maar ‘genieten’ komt eigenlijk op de eerste plaats. Bij ‘spontane fotografie’ ben je eigenlijk op reportage en maak je foto’s van wat je beleeft en ziet.

Ik heb op basis van deze twee soorten fotografie een arbitrair lijstje gemaakt, waarbij ik de EOS 250D meer kwaliteiten toedicht voor het doelgerichte werk en de EOS M50 meer zie voor spontane fotografie.

Nu rijzen er twee vragen waar ik je hulp voor nodig heb:
1. Heb ik het wiel voor de tweede keer uitgevonden en bestaan de categorieën ‘doelgericht’ en ‘spontaan’ al veel langer onder een andere naam en zijn er misschien ook nog andere klassen?
2. Hoe zou jij de lijstjes in- of aanvullen?

Laat het me weten. Ik laat me graag verrassen 😉

Pieter Dhaeze

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.