Praktijk overstap | Van EOS 80D naar EOS R

door Teuni Stevense op dinsdag 02 juni 2020

In het najaar van 2019 is natuurfotografe Teuni Stevense na een voorproefje met de EOS RP (klik hier) overgestapt van haar vertrouwde EOS 80D naar een EOS R. Hoe is die dubbele overstap – van DSLR naar MILC én van APS-C naar full-frame – verlopen? Met vallen en opstaan of als een zegetocht? Wij vroegen het haar.

teuni-stevense-visual

Je fotografeert nu al ruim een half jaar met de EOS R. Kun je in één woord zeggen hoe dat bevalt.

Positief.

Als eerste de overstap van spiegelreflex naar spiegelloos. Wat waren daarbij je ervaringen (EVF, autofocus, bediening) en wat zie je als voor- en nadelen? Ben je al helemaal gewend?

De elektronische zoeker ervaar ik niet als een nadeel. Ik fotografeer vaak uit de hand omdat ik me dan vrijer voel om snel van positie te veranderen. Voelt niet anders dan bij de EOS 80D. Als ik de autofocus gebruik doe ik dat door eerst te kaderen hoe ik de foto wil nemen en vervolgens op het touchscreen het scherpstelpunt aan te geven en de foto daadwerkelijk te maken door af te drukken, dus niet via het lcd-scherm.

Met snel foto’s maken en een onderwerp volgen heb ik nog te weinig ervaring. Dat heeft ermee te maken dat de bediening nog wel moet wennen. Het is allemaal nog niet vanzelfsprekend als ik snel moet handelen. Als ik mijn 80D pak gaat het allemaal als vanzelf.

Als ik voor macro mijn statief of rijstzak gebruik, stel ik handmatig scherp door op mijn schermpje te kijken en dan het beeld te vergroten om de scherpte beter te kunnen bepalen. Wat wel lastig is dat wanneer er maar iéts voor je zoeker komt het lcd-scherm zwart wordt. Als de camera op de grond ligt hoeft dat maar een sprietje te zijn en dat is best irritant. Wat ik heel fijn vind is dat de camera wat lichter in gewicht is.

eendjes Juffer

De andere overstap was van APS-C naar full-frame. Hoe zijn de ervaringen met een volbeeldsensor ten aanzien van bijvoorbeeld beeldkwaliteit en scherptediepte?

Over de beeldkwaliteit ben ik zeer tevreden. Ik kan nu ook mijn ISO wat hoger zetten wat ik bij de EOS 80D niet wilde, omdat ik gelijk meer ruis ervaarde. Maar dat is misschien een persoonlijk dingetje. De scherptediepte ervaar ik wel anders bij macro. Dat zal zijn omdat ik dichter op mijn onderwerp moet zitten.

Noordzee Veerse Meer

Mis je de extra crop van full-frame of ben je juist blij met de extra groothoek ten opzichte van APS-C?

Bij macro mis ik wel de cropfactor, maar wil alsnog daarvoor niet teruggrijpen naar de EOS 80D, omdat ik mezelf er toe wil zetten daar aan te wennen. Het lijkt me te onhandig om met twee camera’s op stap te gaan.
Voor landschap is de extra groothoek heel fijn en ben daar zeer tevreden over.

zonsopkomst pinksterbloemen

Voor welke onderwerpen vind je de EOS R bij uitstek geschikt? Gebruik je voor speciale onderwerpen toch nog je EOS 80D?

EOS R vind ik bij uitstek geschikt voor landschap. Zou soms voor macro de EOS 80D willen gebruiken, maar probeer toch macro te blijven doen met de EOS R

Je fotografeert sinds een jaar met de EF 100mm 2.8L IS. Hoe bevalt die lens op de EOS R? Gebruik je nog meer van je ‘oude’ lenzen of heb je ook al nieuwe RF-lenzen aangeschaft?

Ik gebruik nog al mijn ‘oude’ L-lenzen. De nieuwe macrolens bevalt me uitstekend en werkt prima op de EOS R. Ik heb dan ook geen ervaring met de nieuwe RF-lenzen, dus weet niet of die beter zouden bevallen. Gezien de prijzen van de RF-lenzen en het feit dat al mijn lenzen net zo goed functioneren op de EOS R als op de EOS 80D ga ik die voorlopig ook niet aanschaffen.

anemonen bruin blauwtje

Wat vind je, gezien jouw ervaringen, belangrijker: de overstap van APS-C naar full-frame of van DSLR naar MILC?

Ik vind de overstap naar full-frame het belangrijkste. Daarbij dat ik mijn oude lenzen kan blijven gebruiken, dat ik wederom een kantelbaar schermpje heb en het lichtere gewicht heeft mij doen besluiten voor deze camera te kiezen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.