Workshop | 360-graden product-animatie

door Pieter Dhaeze op woensdag 03 juni 2020

Op het YouTube-kanaal Workphlo laat Dustin Dolby (klik hier) regelmatig zien hoe je met eenvoudige middelen (en Photoshop) prachtige productfoto’s kunt maken. Recent is hij begonnen met 360-graden product-animaties, wat voor ons aanleiding is geweest om dat voor onze lezers ook eens te proberen. 

360-graden animatie
De bedoeling van een 360-graden product-animatie is dat je in een browser op een beeldscherm een product toont dat door de lezer 360-graden gedraaid kan worden en ingezoomd, zodat je rondom alle details kunt zien. Je kunt zo’n animatie maken met een telefoon, waarmee je een video maakt. Wil je echter meer controle en meer kwaliteit, dan maak je een fotoreeks van een product, waarna je de reeks laat monteren tot een animatie. 

Gereedschap
Voor het maken van een 360-graden animatie zijn veel geautomatiseerde accessoires te koop en ook de gehele verwerking ervan kan automatisch verlopen. Zo’n workflow is echter vooral bedoeld als je heel veel producten op een dergelijke manier wilt presenteren. Heb je echter sporadisch een product wat je rondom wilt presenteren, dan kom je met simpele middelen ook een heel eind.
- Een product
- EOS-camera met (zoom)lens met een langer brandpunt (50 tot 100mm)
- Statief
- Soepeldraaiend draaiplateau (Ikea, Snudda)
- Bestaand licht, ruimteverlichting, continu licht, flits eventueel in opname-tent.

IMG_9795

Camera-instellingen
Bij de instellingen van de camera is het van belang dat de helderheid, kleuren en scherpte van de afzonderlijke beelden gelijk zijn, zodat er bij de montage geen ‘flikkering’ optreedt. Zorg dus dat de belichting van het onderwerp constant is en dat je werkt in de M-stand met een handmatige witbalans en scherpstelling.
- M-stand: f/11, ISO 100
- Live view vanaf statief
- Handmatige witbalans
- Handmatig scherpstellen
- Zelfontspanner
- Optioneel: s-RAW en kader 1:1

360-youtube

Uitvoering
Zorg dat het voorwerp precies in het midden van het draaiplateau staat. Zorg voor een witte ondergrond op het plateau. Stel de camera zodanig op en zoom zo ver in, dat alleen het product en de witte ondergrond in beeld is. Maak eventueel een witte achtergrond. Zet de camera in live view en draai het plateau een gehele rond. Let dan goed op of het gehele product binnen het kader blijft. Zo niet, positioneer de camera iets anders of zoom iets uit.

Stel de zelfontspanner in en werk indien mogelijk met een afstandsbediening/telefoon, zodat er zeker geen trilling of verschuiving van het standpunt op kan treden. Maak een foto en draai het plateau een klein slagje en maak dan de volgende foto. Zorg dat alles steeds goed stilstaat. Tip: maak op de rand van het draaiplateau een schaalverdeling, zodat je elke keer een gelijk aantal graden draait. Met 48 tot 60 foto’s maak je een redelijk vloeiende animatie.

Bewerk de RAW-foto’s in gelijke mate in Lightroom of bekijk alle JPEG-foto’s in Photoshop. Een formaat van 1800 bij 1800 pixels is voldoende voor een scherpe beeldschermweergave. Zorg dat de fotoreeks in een aparte map staat.

Om de 360-graden animatie te monteren hebben we gebruik gemaakt van www.Arqspin.com. Hier kun je een account aanmaken en gratis vijf animaties maken. Ben je professional en maak je veel animaties, dan kost een lidmaatschap 20 dollar per maand. Heb jij een voordeliger alternatief, laat het ons dan weten (klik hier). 
- Tip Marcel van der Linden: WebRotate

Samenvatting
Een 360-graden product-animatie maken is met de juiste middelen en instellingen helemaal niet zo moeilijk. En als je eenmaal de slag te pakken hebt, kun je producten snel op hoge kwaliteit en heel interactief met je bezoekers en aspirant-kopers delen. Probeer het zelf eens.

En aarzel dan niet om je creativiteit de vrije loop te laten, waarvan de animatie met het cola-blikje een simpel voorbeeld is. Te denken valt aan een insect op een blad dat je uit het midden laat ronddraaien voor een toepasselijke achtergrond of een model die uit het midden voor een vaste achtergrond een rondje draait (klik). Heb jij iets leuks, deel het dan met ons: info@eoszine.nl

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.