Biesbosch

door Johan van de Watering op woensdag 01 juni 2011

Op een bewolkte zaterdagavond eind juni toeren we met 40 amateurfotografen op een met zonnecellen aan-gestuurde fluisterboot rond in de Biesbosch op zoek naar de bevers! Regelmatig klinkt er een “Daar!!”, maar slechts zelden laat een bever zich in een aantrekkelijke positie fotograferen. Totdat we een half uur voor het einde een bever zien die daarna een kwartier lang meevaart naast de boot! Prachtig om te zien en erg leuk om te fotograferen!

Afvaart
De avond begint rond 19.00u bij de haven van Hank (Vissershang) aan de Jeppegatweg. Daar ligt een mooie boot klaar van eigenaar Frans Peeters. Er is enige 'bezorgdheid' omdat het bewolkt is en zonnecellen op het dak voor voldoende stroom moeten zorgen om de elektro-motor aan te drijven, maar de accu's zijn gelukkig nog vol! Na vertrek geven twee vrijwilligers, Hans en Hannie van de Roer, een deskundige uitleg over het ontstaan van de huidige Biesbosch en over de ontwikkelingen gedurende de laatste 20 jaar, waarin dit natuurgebied zich heeft weten te ontwikkelen tot een nationaal park met grote natuurwaarde. Uiteraard krijgen we ook achtergrondinformatie over hoe een bever leeft en hoe we hem kunnen 'spotten'!

Op de boot
Ondertussen zijn de schermen aan de zijkant van de boot opgerold zodat er voor alle fotografen ruim voldoende mogelijkheden zijn om vanuit de boot te fotograferen zonder gehinderd te worden door vieze of spiegelende ruiten; erg praktisch!
Onderweg valt erg genoeg te zien en te fotograferen. Veel vogels (blauwe reiger, zilverreiger, lepelaar, ijsvogel, ganzen, futen, meerkoetjes et cetera) en uiteraard veel mooie doorkijkjes in de kreken van de Biesbosch, waarvan sommigen een heel bijzondere naam dragen; Paling-sloot, Sloot van St. Jan, Gat van de Plomp en Keesjes Killeke! Bij zonnig weer zorgt de onder-gaande zon voor een prachtige gouden gloed over het riet aan de randen van de kreken!

De ‘jacht’
Het spotten van een bever is niet eenvoudig, maar met 40 paar ogen is er altijd wel iemand die het kopje opmerkt van een bever, die wegzwemt in het water. Meestal is het dan snel reageren, maar tijdens onze tocht hadden we alle tijd omdat de bever gewoon heel rustig naast de boot bleef zwemmen op zo'n 5 à 10 meter afstand. Totaal niet in paniek of opgejaagd en het leek zelfs of hij het wel grappig vond om te zien hoe een kleine 40 lenzen en/of verrekijkers gericht waren op zijn zwemkunsten! Omdat iedereen aan dezelfde kant van de boot stond, hing de boot lekker scheef in het water!

Instellingen
Het fotograferen van een zwemmende bever is niet zo eenvoudig. Hij hoort natuurlijk dat er mensen zijn, ook al is het een fluisterboot en laat zich pas bij schemering zien. Omdat je toch met een langere lens werkt, worden de sluitertijden op dat tijdstip al relatief lang en omdat hij voortdurend in beweging is, vraagt dit aandacht van de fotograaf om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Enkele  fototips:
• Zet de ISO op  800  of hoger (beter een beetje ruis dan een bewogen foto!)
• Gebruik een lichtsterke lens (f/2.8) en gebruik een grote diafragmaopening.
• Gebruik een lens met beeldstabilisatie.
• Zet de camera op de motordrive stand (daardoor meer kans op een scherpe opname)
• Zet de autofocus in de Servo stand, zodat de camera het voorwerp volgt.
• Controleer vooraf de belichting. Vaak zijn de foto's te licht en dient er een halve tot één stop
    te worden onderbelicht.
• Gebruik eventueel een één-poot-statief (een gewoon statief is niet handig als je 40 mensen
    op een relatief kleine boot zit)
• Niet 'bezuinigen' op opnames. Er is grote kans op bewegingsonscherpte en daarom is het
   verstandig veel foto's te maken waardoor de kans op een scherpe foto toeneemt.

Conclusie
Al met al was het een hele belevenis, die zeker voor herhaling vatbaar is en die ook nog een paar bijzondere foto’s opgeleverd heeft.
Kijk voor informatie over bevertochten en andere leuke natuuractiviteiten in de Biesbosch op www.np-debiesbosch.nl Bij de bezoekerscentra in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam is een gratis informatiekrant te verkrijgen waarin ook erg veel bruikbare informatie staat!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.