Flitsen met 2 speedlites

door Pieter Dhaeze op woensdag 22 juli 2020

Een goed geflitste foto maken lijkt niet eenvoudig, maar met het juiste gereedschap en de juiste instellingen, valt het allemaal reuze mee. Bekijk onze serie over flitsen maar eens een keer (klik hier). Ook hebben we al eerder bij de review van de Speedlite 430EX III RT een artikel gepubliceerd hoe je een goede portretfoto kunt maken door met één speedlite draadloos te flitsen (klik hier).
Deze keer kijken we hoe je een tweede speedlite toevoegt om meer creatieve vrijheid te krijgen in de vorm van een invullicht, haarlicht of achtergrondlicht.

Gereedschap
Om met twee speedlites (opzetflitsers) draadloos op een EOS-camera te kunnen werken, heb je een transmitter/trigger nodig. Dit kan op basis van IR- of flitslicht (Canon ST-E2), maar ook radiografisch met de Canon ST-E3 RT. Je speedlite-flitsers moeten dan ook over deze verbindingsoptie beschikken, wat bij de Canon Speedlite 430EX III RT het geval is. Het voordeel van een radiografische verbinding is dat het bereik groter is dan met IR of flitslicht (belangrijk buiten) en dat de trigger en flitsers elkaar niet hoeven ‘zien’.

gereedschap

Om een dergelijke set flexibel in te kunnen zetten heb je ook nog twee flitsstatieven nodig met een draaibare koppeling en bevestiging voor een paraplu. Voor speedlites op statief zijn veel accessoires (lichtvormers, klik hier) beschikbaar, zodat je ze kunt gebruiken als softbox, honingraat of snoot.

Flitsset alternatieven
Een set van de ST-E3 RT met twee Speedlites 430EX III RT kost anno 2020 ongeveer 750 euro. Met enkele lichtvormers zoals een paraplu, softboxje en honingraat ben je dan voor minder dan 1000 euro volledig uitgerust voor creatieve portretten in de studio én locatie. Dat lijkt niet goedkoop, maar als je het vergelijkt met een professionele draadloze accu-flitsset (klik hier), dan valt het reuze mee. Bovendien is de compatibiliteit van de Canon-set 100% met de EOS-camera’s van Canon en zullen er geen hinderlijke communicatie-errors zijn. Behalve pro-sets zijn er ook triggers en speedlites verkrijgbaar van voordelige B-merken (klik hier), maar zowel de duurzaamheid als compatibiliteit kunnen minder zijn dan van de Canon-set.

Opstelling

Instellingen
Een set met een trigger en twee speedlites op statief is vooral geschikt om heel flexibel in de studio of op locatie portretten te maken. De volgende instellingen hebben hierop betrekking. Je zet daartoe de camera in de M-stand, zodat dat een constante factor is en de sterkte en richting van het flitslicht de belichting van het model bepaalt. Met ISO 100, 1/200s en f/5.6 (tot f/8) zorg je dat je dan zonder flits een zwarte foto maakt. Zo weet je zeker dat het aanwezige licht geen invloed heeft op de belichting. Zet de witbalans op een vaste Kelvin-waarde (5000-5500K) of op de preset-WB Flits. Dan varieert ook de witbalans niet. Voorkeur heeft het om in RAW te fotograferen.

IMG_0027

De trigger zet je op de hotshoe van de camera en zodra je die aanzet, denkt de camera dat het een opzetflitser is. Je kunt dan geen sluitertijden meer gebruiken korter dan de synchronisatietijd. Die ligt ergens tussen 1/160s en 1/250s. Nu de trigger actief is kun je in het menu Externe Speedlite besturing de optie Flitsfunctie instellingen selecteren om de diverse flitsparameters in te stellen, zoals flitsmeting (E-TTL II of M), Gordijn, Flitsbelichtingscompensatie, Flitsbelichtingstrapje, Radiokanaal, Flitsverhouding, Flitsgroep (A, B, C) en ID van het radiosignaal.

flitsmenu

Voor het aansturen van twee speedlites moeten we op de flitser zelf aangeven welke flitsgroep het is (A of B) en in het flitsmenu van de camera stellen we de overige parameters in. In de onderstaande clip laten we zien hoe je dat doet voor de Flitsmeting E-TTL II en voor M. In E-TTL II werkt het meetsysteem van de flitsers samen met de lichtmeting van de camera en wordt de flitskracht van de flitser bepaald door de Flitsverhouding en door de afstand van de flitsers tot het onderwerp. Ook kun je in E-TTL II zonder handmatige aanpassingen heel eenvoudig indirect flitsen of met behulp van lichtvormers. Het eventuele verlies van licht wordt door de flitsmeting automatisch gecompenseerd.

2-flitsers-yt

Wil je meer controle voor meer extreme belichting van het model, dan kun je overstappen op de M-stand van het flitssysteem en de kracht van de flitsers afzonderlijk regelen in de verhouding 1/1 tot 1/128, dus van vol vermogen naar 7 stops minder. Bij verandering van de afstand, bij indirect flitsen en gebruik van een andere lichtvormer zul je in de M-flitsstand ook de kracht van de flitsers zelf aan moeten passen. Opletten dus.

Samenvatting
Hopelijk heeft bovenstaande artikel met de clip laten zien dat flitsen met twee speedlites helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en je veel creatieve vrijheid geeft voor flitsportretten in de studio of op locatie. Begin simpel en bouw het langzaam uit en je zult merken dat je met flitsen de belichting van je onderwerp volledig onder controle hebt.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.