Tellerstand met Shutter Count (Mac)

door Pieter Dhaeze op woensdag 29 juli 2020

De sluiter in een camera is een redelijk onzichtbaar onderdeel, maar daardoor niet minder belangrijk. De uitvoering en nauwkeurigheid bepaalt voor een groot deel (de voorspelbaarheid van) de belichting van een foto. Deze sluiter kan in een camera op verschillende manieren uitgevoerd zijn, waarover we al eerder een artikel gepubliceerd hebben: mechanisch of elektronisch (klik hier).

00_sluiter_visual

Heb je te maken met een mechanische sluiter, dan heb je dus fysieke delen dit over elkaar heen bewegen en hierbij kan slijtage optreden met alle gevolgen van dien. Vooral als je een tweedehandscamera koopt is het van belang om te weten wat de sluitertellerstand is. Daarvoor is op Mac/iPhone/iPad een prima betaald programma beschikbaar: Shutter Count van Dire Studio. In dit artikel een korte toelichting over het gebruik van Shutter Count en een tip voor Windows/Android gebruiker.

Sluiterbeweging
Wanneer beweegt een sluiter in een camera? Het antwoord ligt voor de hand: als je een foto maakt. Maar wat als je in Live view werkt op een DSLR of als je video opneemt? Dat is toch net weer anders. We nemen een paar scenario’s door.
• DSLR met OVF
• DSLR in Live view, geen Stille LV-modus
• DSLR in Live view, Stille LV-modus 1
• MILC met M-sluiter
• MILC met elektronisch eerste gordijn
• Video met DSLR en MILC

DSLR met OVF
Je kadert het onderwerp door de oogzoeker. De sluiter is gesloten en de spiegel naar beneden geklapt. Als je de ontspanner doordrukt om de foto te maken, dan klapt de spiegel op en gaat de sluiter open en dicht, waarbij het 1e gordijn opengaat gevolgd door het 2e gordijn, die de sensor weer afsluit. Hierbij is 1 foto, dus 1 sluitergang.

DSLR in Live view, geen Stille LV-modus
Het onderwerp kader je met het lcd-scherm en dus moet de spiegel opgeklapt zijn en de sluiter open. Als je dan een foto maakt zonder Stille modus, dan moet eerst het eerste gordijn weer dicht, samen met het tweede gordijn de belichtingstijd verzorgen en vervolgens weer opengaan, zodat Live view weer actief is. De sluiter moet dus eigen twee keer open en dicht.

Stille LV-opname

DSLR in Live view, Stille LV-modus 1
Je kunt in een DSLR in Live view ook de menu-optie Stille sluiter activeren. Als je dan de ontspanner doordruk, dan blijft de sluiter open, de belichtingstijd elektronisch gestart, die beëindigd wordt door de mechanische sluiter die dicht én weer open gaat. Dat is dus één sluiterbeweging. De camera maakt daardoor ook minder geluid. Vandaar Stille LV-modus.

Stille LV-modus 2
Behalve Stille LV_modus 1 is er ook een modus 2. Hierbij wordt ook de belichting elektronisch gestart en afgesloten door de mechanische sluiter, maar zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt, zal de sluiter niet terug open gaan (zwart LCD-scherm), zodat je zelf kunt bepalen wanneer de 2e klak van de sluiter hoorbaar wordt en dus ‘stiller’ kunt werken.

MILC met M-sluiter
Een MILC, zoals de EOS R, lijkt voor wat betreft de sluiterwerking veel op een DSLR in Live view. Er is natuurlijk geen spiegel, maar wanneer je door de oogzoeker van een MILC kijkt op op het lcd-scherm, dan moet de mechanische sluiter geopend zijn. Gebruik je op een MILC dan de mechanische sluiter, dan moet die ook twee keer op en neer bij het maken van een opname.

MILC met elektronisch eerste gordijn
Wil je niet zoveel geluid maken bij het maken van een foto, dan stel je het sluitermechanismevan een MILC in op elektronisch 1e gordijn, wat overeenkomt met de Stille LV-modus van een DSLR.

Video
Tenslotte heb je nog het opnemen van video, waarbij je dus in Live view werkt (DSLR/MILC) en bij het starten en beëindigen van een opname één sluiterbeweging nodig gehad hebt.

Motordrive, trapjes, stop motion
Camera’s worden steeds sneller en 10 foto’s per seconde hoeft geen uitzondering meer te zijn. Als je dan de mechanische sluiter gebruikt, dan loopt de tellerstand snel op. Ook wanneer je belichtings- en scherpsteltrapjes maakt, dan kan het hard gaan met het aantal foto’s om over stop motion-video maar te zwijgen. Mocht je het vermoeden hebben dat de sluiter van je camera daardoor binnen afzienbare tijd versleten zal zijn, probeer dan zo veel mogelijk de elektronische sluiter te gebruiken. (Tip Ivo)

direstudio

Shutter Count van Dire Studio
Op een Apple-apparaat kun je met Shutter Count van Dire Studio (klik hier) voor een paar euro redelijk eenvoudig de tellerstand van de sluiter van je camera te weten komen en ook volgen in de loop van de tijd. Er is een versie voor MacOS (Macbook, iMac, Mac Pro) en voor iOS (iPad, iPhone). Zowel in de gewone versie (alleen sluiterstand en lijst met metingen) of de Pro-versie (onderverdeling OVF, Live view, video en met diagram van verloop). De computerversie (MacOS) gebruik je met een USB-kabeltje en de mobiele versie (iOS) kan elke EOS met wifi draadloos verbinden. Hoe dat allemaal precies in zijn werking gaat, zie je in onderstaande clip. Hierin hoor je ook de tip dat je als Windows/Android gebruiker de app van Shutter Count op jouw kosten op de iPhone van een vriend laat zetten om zo de sluitertellerstand van jouw EOS uit te lezen.

sluitertellerstand-yt

Je hebt de normale versie van Shutter Count en een Pro-versie. Bij die laatste kun je trends bijhouden met grafiekjes. Dat is handig als je met meerdere camera en meerdere fotografen voor langere tijd met Shutter Count werkt. 

Samenvatting
Wat ons betreft is Shutter Count gezien zijn gebruikersvriendelijkheid en nauwkeurigheid, zijn geld waard en is nagenoeg elke EOS-camera compatibel. Ook wordt de compatibiliteit steeds aangepast aan de actuele modellen. Dus voor 7 euro weet je hoeveel ‘clicks’ jouw eigen camera heeft of een tweedehands die je wilt kopen. Je kunt er zelfs een nieuwe camera mee controleren op zijn ‘nieuwheid’.

Veel foto’s
Bedenk dat mechanische sluiters tot meer dan 100.000 bewegingen gegarandeerd zijn en dat je als vrijetijdsfotograaf gedurende 5 jaar élke dag meer dan 50 foto’s moet maken om tot voorbij dit aantal te komen. Bovendien kun je waarschijnlijk veel meer foto’s maken dan 100.000 voordat er echte storingen met de sluiter ontstaan. Dus niet meteen nerveus worden van tellerstanden van 25.000 of meer.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.