EOS Extra | Stille LV-opname

door Pieter Dhaeze op woensdag 29 juli 2020

Sinds de EOS 40D (2007) beschikken de EOS-spiegelreflexcamera van Canon over Live view. Een opname-stand van een DSLR, waarbij het eigenlijk een soort spiegelloze camera is, want de spiegel is opgeklapt en de sluiter is geopend, zodat het beeld rechtstreeks op de sensor valt en het lcd-scherm als zoeker dient. Wat gebeurt er eigenlijk als je in Live view een foto maakt en hoe kun je de sluiterbeweging beïnvloeden? In dit artikel een korte uitleg over Live view en een toelichting van de menu-optie Stille LV-opname.

doorsnede DSLR

Live view
Zoals in de inleiding al enigszins uitgelegd is, is in Live view van een DSLR de spiegel opgeklapt en de sluiter geopend, zodat het beeld van de lens rechtstreeks op de sensor valt en het lcd-scherm als zoeker dient. Wanneer Live view geactiveerd is, heb je dus een zwart beeld door de optische oogzoeker (OVF). Dat is daarmee het grote verschil met een spiegelloze camera. Die staat permanent in Live view en is de OVF vervangen door een tweede lcd-scherm in een elektronische oogzoeker (EVF).

Stille Live view opname
Als de camera in Live view staat en dus het beeld al op de sensor valt, hoe wordt dan een foto gemaakt?
- Elektronische sluiter
De meest voor de hand liggende optie is om bij het begin van de opname de stroomvoorziening van de sensor kort te onderbreken, vervolgens het opvallende licht te registeren (foto maken) en aan het eind van de opname de sensor weer even uit/aan te zetten. Dit principe wordt een elektronische sluiter genoemd en vind je terug in telefoons en bij sommige spiegelloze camera’s. De camera kan dan volledig stil werken. De voor- en nadelen van een elektronische sluiter lees je hier.
- Mechanische sluiter
Hoewel het tijdens Live view op een spiegelreflex technisch mogelijk zou zijn om een elektronische sluiter toe te passen, zijn hier tot op heden geen EOS-DSLR’s mee uitgerust en wordt de belichtingsduur geregeld met een mechanische sluiter. Dit is een horizontaal ‘gordijn’ dat uit twee delen bestaat en waarmee de sluitertijd wordt geregeld.

Wordt tijdens Live view de mechanische sluiter (die dus open staat) gebruikt om de belichting te starten en beëindigen, dan moet aan het begin van de opname de sluiter dus even dicht/open en aan het eind van de opname weer dicht/open. Je hoort dus twee klik-klaks als je in Live view bij de standaardinstellingen een foto maakt en dat is bijna net zoveel geluid als wanneer je fotografeert met de OVF. Dan hoor je één spiegelbeweging en één sluiterbeweging.

stille lv-opname

Gelukkig kan de sluitertijd tijdens Live view ook anders geregeld worden en dat doe je met de optie Stille LV-opname, Modus 1. Het begin van de opname wordt dan niet bepaald door een dicht/open van de mechanische sluiter, maar door de sensor even uit/aan te zetten. Dat wordt een elektronisch eerste gordijn genoemd. De opname wordt beëindigd door de sluiterbeweging dicht/open en je hoort dan een klik-klak. Stel je camera maar eens in op 2 seconden (Tv-stand), zet hem op Live view en Stille LV-opname, Modus 1 en maak eens een foto. Aan het begin hoor je een heel zacht tikje. Aan het eind van de 2 seconden de bekende klik-klak.

Spiegelloos en sluitergeluid
Spiegelloze camera’s hebben vaak drie opties om de sluitertijd te regelen, waarbij de tweede optie het meest gangbaar is en vergelijkbaar met Stille LV-opnam, Modus 1.
1. begin en eind door de mechanische sluiter
2. begin door elektronisch eerste gordijn en eind door mechanische sluiter
3. begin en eind elektronisch, de zogeheten elektronische sluiter.

Stille LV-opname, Modus 2 is gelijk aan Modus 1, maar door de ontspanner ingedrukt te houden tijdens de opname, kun je het moment dat de sluiter weer opengaat zelf bepalen en hoor je dus een kleine klik bij het beëindigen van de opname (sluiter dicht), is vervolgens het lcd-scherm zwart en hoor je de tweede klak bij het opengaan van de sluiter en het lcd-scherm weer beeld geeft. Zo kun je het geluid nog iets meer spreiden.

Shutter shock
Shutter shock is een fenomeen dat betrekking heeft op bewegingsonscherpte die ontstaat door de beweging van de mechanische sluiter. Zeker aan het begin van de opname kan deze shutter shock in kritische gevallen (macrofotografie, supertelefotografie) voor onscherpte zorgen. Door met een volledig elektronische sluiter te werken of met Stille LV-opname, Modus 1 wordt de opname elektronisch gestart, zodat die ‘shutter shock’ achterwege blijft. Dus doe je met je EOS veel macrofotografie in Live view, zorg dan dat Stille LV-opname op Modus 1 staat.

stille lv-opname youtube

Samenvatting
Stille LV-opname op een EOS-DSLR. Had je er ooit wel eens van gehoord of ermee werkt? Hopelijk hebben dit artikel en bovenstaande clip de geheimen van de sluiter tijdens Live view ontsluierd en kun je deze kennis gerichter inzetten bij plechtig reportagewerk en bij macrofotografie.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.