Photoshop | Huidstinten aanpassen

door Pieter Dhaeze op donderdag 10 september 2020

Als je portretfoto’s maakt in de studio met flitslicht, dan zijn huidstinten een kritische parameter voor de kwaliteit van de kleuren. Als je met je EOS-camera met vaste instellingen van ISO, sluitertijd en diafragma werkt in combinatie met een handmatige witbalans en de beeldstijl Standaard (met eventueel -2 Contrast en -1 Verzadiging), dan zul je zelden afwijkende huidstinten hebben als je in JPEG fotografeert. Ook wanneer je in RAW werkt en de foto’s ontwikkelt met Digital Photo Professional zijn de kleuren meestal goed.

Huidstinten kunnen echter een ‘zorgenkindje’ worden als je de RAW-opnamen verwerkt in Lightroom Classic. Dit programma negeert de instellingen van de gekozen beeldstijl en zal er een eigen cameraprofiel aan toekennen. Bij sommige (oudere) EOS-modellen zal dat het profiel Camera Standard zijn uit de categorie Camera Matching. Bij recente EOS-camera’s ontbreekt dit profiel echter en kent Lightroom het cameraprofiel Adobe Kleur toe. Dit kan afwijkende huidstinten tot gevolg hebben. Je kunt dit oplossen door een eigen profiel te maken met een ColorChecker (klik hier), maar in veel gevallen is wisselen naar het profiel Adobe Standard in de categorie Adobe RAW een handiger oplossing. Met kleine aanpassingen in het deelvenster HSL kun je dan een eigen Voorinstelling maken (gebruik een JPEG direct uit de camera als referentie door deze mee te importeren), zodat je de huidstinten van je studioportretten snel kunt corrigeren.

Een toelichting bij het werken met profielen in Lightroom Classic in relatie tot huidstinten, zie je in onderstaande clip.

huidstinten-visual

Lukt het niet in RAW of pas je huidstinten liever aan in Photoshop en op JPEG, dan zijn er nog twee relatief eenvoudige technieken, die je toegelicht ziet in onderstaande clip.

ps-huidstinten-visual

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.