Canon PowerShot G15

door Pieter Dhaeze op dinsdag 22 januari 2013

Alle ogen zijn het laatste jaar gericht op spiegelloze systeemcamera’s (CSC). Onder het mom van ‘best of both worlds’ zouden deze de beeldkwaliteit hebben van een spiegelreflex (DSLR) en de compactheid van een compactcamera (DSC). Dat van die beeldkwaliteit bij hoge ISO’s klopt (meestal), maar over die compactheid valt te twisten, want door de relatief grote lenzen past zo’n CSC zelden eenvoudig in je jaszak of handtas. Ook heb je allerlei losse accessoires mee te nemen (flitser, zoeker, extra lenzen) en ben je toch weer veroordeeld tot een fototas(je) als je op pad gaat.
Als wij lichtbepakt op stap willen met een camera, dan willen we toch liever een echte compactcamera mee die ongemerkt in onze jaszak meekan en vragen ons in dat verband af of dat dan de nieuwe PowerShot G15 moet zijn? Of toch liever een G1 X of de EOS M?

Ontwerp en uitvoering
De PowerShot G15 is de nieuwste telg in de familie van de befaamde PowerShot G-serie van Canon. Na de G1 uit september 2000 is de PowerShot G15 (september 2012) het elfde model in deze reeks (G2, G3, G5, G6, G7, G9, G10, G11 en G12).
Het is een zogeheten high-end compactcamera en dat zie je aan het ontwerp en de uitvoering. Het is ondanks zijn kleine afmetingen een robuuste camera met een goede grip, heel duurzaam uitgevoerd. Desondanks is de G15 dunner en 50g lichter dan zijn voorganger en past zonder problemen in je jaszak of kleine handtas. De lens is dan helemaal ingetrokken en voorzien van een inwendig ‘lenskapje’. De camera is prima afgewerkt en de knopjes en wieltjes zitten op de juiste plaats om handmatig snel instellingen te kunnen aanpassen. We zijn blij met de optische zoeker en de aparte flitsschoen. Het interne flitsertje is netjes weggewerkt. De achterzijde wordt voor een groot deel ingenomen door het 3-inch lcd-scherm met hoge resolutie en goede kijkhoek. Rechts ervan zijn duidelijk knopjes binnen duimbereik geplaatst. Ze worden echter nooit abusievelijk ingedrukt.

Extra vermelding dient de lens van deze topcompact. Hij heeft een beeldhoekbereik van 28 tot 140mm (5x optisch) met een beeldstabilisatie van 4 stops. Het wordt echter pas echt indrukwekkend als we naar de lichtsterkte kijken en die verloopt van f/1.8 bij 28mm tot f/2.8 bij 140mm. Sluitertijden blijven daardoor kort wanneer er minder licht is. Minstens zo belangrijk is dat gewerkt kan worden met onscherpe achtergronden, wat bij een compactcamera zelden echt goed mogelijk is.
Het hart van de camera wordt gevormd door een CMOS-sensor met 12 miljoen pixels gecombineerd met een Digic 5 processor. Sensor en processor staan garant voor hoge beeldkwaliteit en hoge responsiviteit.

Lcd-scherm
Toen we in 2002 onze eerste digitale foto’s maakten met een PowerShot G2, waren we meteen verliefd op het kantel- en draaischerm van maar liefst 1,8 inch. De G15 heeft helaas deze mogelijkheid niet meer. Reden is dat een vari-anglescherm de camera dikker gemaakt zou hebben en dus ten koste gegaan zou zijn van de draagbaarheid. Bovendien is de kijkhoek van het lcd-scherm van de PowerShot G15 zo groot, dat creatief kaderen met deze camera geen probleem hoeft te zijn. Dat het geen aanraakscherm is, lijkt een gemis, maar het voorkomt allerlei ongewenste instellingen en onverwachte handelingen bij gebruik van de camera.

Mogelijkheden
Moderne camera’s staan bol van de mogelijkheden en de PowerShot G15 is daarop geen uitzondering, hoewel in de lijst van specificaties kwaliteit voorrang heeft gekregen boven kwantiteit. Omdat zijn doelgroep de vergevorderde of semi-pro fotograaf is, is het belangrijk dat vooral de belichting volledig handmatig is te regelen. Ook de snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus zijn zaken waaraan die doelgroep waarde hecht. Daar hoort natuurlijk ook RAW (en dus AdobeRGB) bij en de mogelijkheid om een opzetflitser te gebruiken. Om het pro-aspect nog meer te benadrukken kunnen in de camera direct al copyright-gegevens ingevoerd worden.
Behalve deze gevorderde functionaliteit heeft de G15 ook veel leuks onder de ‘motorkap’, waarvan we hier een kleine selectie noemen: High-Speed Burst (10 fps), High Dynamic Range (HDR), Multi exposure NR, video 1080p 24 fps (met zoom, geluid en beeldstabilisatie), ingebouwd ND-filter en bij terugkijken rode ogen verwijderen, bijsnijden, verkleinen, zwart-wit (My Colors), I-Contrast, Effecten (Miniatuur, Fish eye, Speelgoed) en naam automatisch toevoegen bij gezichtsherkenning. Wil je echt alle specs weten, klik dan hier voor de productpagina van de PowerShot G15 op de site van Canon.

 
     
Wifi en GPS
Twee opties die steeds vaker standaard zijn, zijn wifi en GPS. Inderdaad nuttige, doch specifieke functionaliteit en bovendien twee ‘accu-vreters’ en waarschijnlijk om die laatste reden niet aanwezig op de PowerShot G15.

Prestaties
Veel mogelijkheden ter beschikking hebben is leuk, maar uiteindelijk gaat het om de praktische prestaties en daarin stelt de PowerShot G15 niet teleur. Integendeel.
Dat je met een heel bekwame camera te maken hebt, merk je meteen bij aanzetten, kaderen en scherpstellen. Dat gaat bijna net zo snel als bij een EOS. Zoomen gaat soepel en dankzij de beeldstabilisatie kunnen we bij 140mm bij 1/20s en zelfs bij 1/10s nog scherp uit de hand fotograferen. Dat is 3 tot 4 stops. Het scherpstelpunt kunnen we overal in het kader plaatsen en zo zonder herkaderen de compositie bepalen.
Kijken we naar de beeldkwaliteit, dan staan we eerst stil bij de kwaliteit van de lens. Ondanks zijn grote lichtsterkte en behoorlijk zoombereik zijn er nauwelijks lensafwijkingen te zien. Vervorming is nagenoeg afwezig, we zien geen vignettering en chromatische aberratie is prima onder controle. Bij maximaal diafragma is een geringe hoekonscherpte te zien, maar die is bij kleinere diafragma’s verdwenen.
Op het punt van ruis en detail bij hoge ISO’s doet de PowerShot G15 het gezien zijn kleine sensor erg goed, zowel in JPEG als RAW. In Photoshop zien we 1 op 1 bij hogere ISO’s een fijn korreltje, maar voor weergave op full-HD (1920x1080 pixels) zijn beelden van ISO 1600 (mits goed belicht) heel goed te gebruiken. Op een afdruk van 15 bij 10cm zien we met het blote oog geen verschil tussen ISO 80 en ISO 800. Zelfs bij ISO 3200 moeten we bij een afdrukje van 15 bij 10 cm goed naar korreltjes zoeken en is de ruis van 100% in Photoshop nagenoeg onzichtbaar. Het valt bovendien op dat belichting en kleuren van foto's van ISO 80 tot ISO 6400 identiek zijn en dus niet slechter worden bij hogere ISO’s. Een prestatie van formaat, wat jaren geleden ondenkbaar was. Samen met de hoge lichtsterkte van de lens is de PowerShot G15 in staat om ook bij weinig bestaand licht prachtige foto’s te maken.

ISO 80 ISO 800 ISO 3200 ISO 6400
Stil
Een minpuntje van veel CSC’s is dat ze een fysieke sluiter hebben en daardoor niet 100% stil kunnen werken. Zet je de PowerShot G15 op mute, dan hoor je alleen een klein tikje als je de opname maakt. Omdat hij ook goed in de hand ligt en snel scherpstelt, kun je zo met één hand onopvallend foto’s maken op straat of tijdens evenementen.

Samenvatting
In de zoektocht naar hoge kwaliteit én echte compactheid heeft de PowerShot G15 ons hart gestolen en is hij voor ons een bijna volwaardige vervanger van onze EOS als we lichtbepakt met een camera op stap moeten. Hij past in een jaszak, is snel, ligt goed in de hand, is eenvoudig in te stellen, heeft RAW en levert zelfs bij ISO 3200 bruikbare beelden voor Full-HD en A5-print.
Geen camera is perfect en bij de opvolger van de G15 zouden we graag dezelfde lichtsterke zoomlens willen, maar dan vanaf 24mm groothoek en toch ook weer - oude liefde roest niet -een kantel- en draaischerm.

Verschillen t.o.v. de EOS M Verschillen t.o.v. de PowerShot G1X
G15 is/heeft:
+ echt jaszak/handtasformaat en laag gewicht
+ snelle en nauwkeuriger autofocus
+ betere ergonomie én bediening
+ stille (elektronische) sluiter
+ optische zoeker
+ interne flitser
o geen aanraakscherm
o geen verwisselbare lenzen
- meer ruis bij hoge ISO
G15 is/heeft:
+ kleiner en lichter
+ meer lichtsterke lens
- geen kantel- en draaischerm
- 12 Mp vs. 14 Mp
- meer ruis bij hoge ISO

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.