Canon imagePROGRAF PRO 300

door Pieter Dhaeze op woensdag 18 november 2020

We roepen al jaren ‘laat je foto’s zien’. En dan niet op Facebook of een telefoon, maar mooi afgedrukt op fotopapier en dan bij voorkeur op A4 of groter. Want de beleving van een foto bekijken die vlekkeloos geprint is op mooi papier, is nog steeds ongeëvenaard. Daar kun je kippenvel van krijgen. Bovendien is een geprint fotoarchief van je mooiste foto’s nog decennia (misschien wel eeuwen) eenvoudig toegankelijk, anders dan een digitaal RAW/JPEG-archief, cd/dvd’s of de cloud. Technologieën waarvan de ‘houdbaarheidsdatum’ waarschijnlijk korter is dan van een duurzame fotoprint (100 tot 200 jaar).
We zijn dan ook blij dat Canon nog steeds nieuwe fotoprinters ontwikkelt. Zowel voor de professional als de vrijetijdsfotograaf. Wij zijn aan de slag gegaan met de imagePROGRAF PRO 300.

PRO300-visual-klein

 

Ontwerp
De imagePROGRAF PRO 300 is een desktop fotoprinter (pigment inkt, A3+, 483x329mm, randloos) voor de serieuze vrijetijdsfotograaf, de actieve fotoclub en – bij kleine oplages – zelfs voor een pro-fotograaf. Hij past op een (stevig) bureau of tafel en vraagt aan de achterzijde enige ruimte bij gebruik van de handmatige invoer van zwaardere fine-art papieren. Aansluiten kan via USB, LAN en ook draadloos. Je kunt dus van elk apparaat afdrukken, zelfs vanaf een telefoon.

PRO300-product-klein
   
R6P_2274-klein R6P_2277-klein
Cartridges Handmatige papierinvoer
R6P_2278-klein R6P_2280-klein
Bedieningspaneel  CD/DVD-print lader

De PRO 300 is vervaardigd van duurzaam kunststof en alle kleppen en knoppen zijn degelijk uitgevoerd, zodat jarenlang ongestoord gewerkt kan worden met deze printer (single user of kleine groep). De imagePROGRAF PRO 300 is niet echt bedoeld voor een productieomgeving met een frequente wisseling van veel verschillende gebruikers.

youtube-Sanjay-Jogia

De printer beschikt over 8 kleuren (PBK, GY, C, PC, M, PM, Y, R) aangevuld met een extra cartridge MBK voor matzwart op fine-art en voor CO als Chroma Optimizer (glans-optimalisatie bij verschillende inktdekking op fotopapieren). De cartridges hebben een volume van 14,4 ml. Het theoretisch verbruik wordt opgegeven in de specificaties van deze printer onder het kopje Inkttanks (klik hier).

Hoogglans
Er zijn twee gangbare inktsoorten voor het afdrukken van foto’s op fotopapier: dye en pigment. Wat het verschil is, lees je in dit artikel (klik hier). Beide inktsoorten hebben voor- en nadelen. Bij gebruik van pigment-inkt, zoals op de imagePROGRAF PRO 300, zullen prints op glanspapier niet dezelfde hoge glanskracht hebben als bij een dye-printer. Wil je foto’s vooral in kleur afdrukken op hoogglans, dan zul je moeten kijken naar bijvoorbeeld de PIXMA PRO 100S van Canon, die werkt met dye-inkt. De PRO 100S is daarmee wel minder geschikt voor fine-art en zwart-wit.

Mogelijkheden en bediening
Met de imagePROGRAF PRO 300 kun je op veel formaten en papiersoorten afdrukken. Van standaard 10 bij 15 cm, via 45 bij 30 cm op een A3+ tot zelfs een aflopende panorama van 33 bij 99 cm! Het papier kan variëren van normaal papier en standaard fotopapieren als Pro Luster/Platinum/PremiumMatte tot allerlei soorten fine-art, dikkere papieren. Niet alleen van Canon, maar ook foto- en fine-art papier van derden mits je daarbij beschikt over het juiste printprofiel. Kijk voor het uitgebreide papieraanbod van Canon in hun eigen online store (klik hier). Note: op de imagePROGRAF PRO 300 kan ook fin-art randloos worden afgedrukt, wat een groot voordeel is ten opzichte van zijn voorganger de PIXMA PRO 10.

PPL

Het aansturen van de printer kun je eventueel direct doen vanuit de printopties in Photoshop, Lightroom en Digital Photo Professional, maar je kunt desgewenst ook Professional Print & Layout (PPL, download) van Canon gebruiken. Dat is speciaal ontwikkeld voor fotoprinters van Canon en beschikbaar als stand alone-programma of als plug-in in Photoshop, Lightroom en DPP. Het werken in dit programma is relatief eenvoudig. Binnenkort zullen we in een apart artikel ingaan op de meer geavanceerde instellingen van PPL.

De imagePROGRAF PRO 300 kun je eenvoudig bedienen vanaf het frontpaneel met een lcd-scherm (niet aanraakgevoelig) en de thuis-, back- en navigatieknoppen ernaast. Onder het menu vind je alle benodigde taken om de printer in te stellen en te gebruiken. Niet alleen papierinstellingen, maar ook verbinding en onderhoud. Het verdient zeker aanbeveling om de handleiding bij deze printer regelmatig te raadplegen (klik hier), want soms is een bepaalde menu-optie even zoeken.

Kosten
Als je de kosten van een afdruk op de imagePROGRAF PRO 300 berekent, dan is die natuurlijk afhankelijk van de aard van de foto (inktdekking) en van de keuze van het papier. Over het algemeen kan gesteld worden dat de prijs 10 tot 15% lager is dan een gelijksoortige afdruk (formaat, papier) via een professionele afdrukcentrale. Een afdruk van 45 bij 30 cm op een A3+ Pro Luster kost tussen de 4 en 5 euro (incl. BTW). Als je zelf je foto’s afdrukt, betaal je natuurlijk geen verzendkosten, heb je geen levertijden, heb je een groter papieraanbod en heb je de kwaliteit en het formaat volledig zelf in de hand.

Snelheid en printkwaliteit
Een desktop fotoprinter is niet bedoeld om grote volumes te draaien. In principe is er bij de vrijetijdsfotograaf voldoende tijd beschikbaar om een afdruk op hoge kwaliteit te maken. Want hogere printkwaliteit en lagere printsnelheid gaan in dit printersegment vaak hand in hand. De printtijd van een kleurenafdruk van 45 bij 30 cm op een A3+ bedraagt ongeveer 8 minuten. Dat is op de hoogste kwaliteitsstand. Print je op ‘standaard’ kwaliteit, dan is de printtijd ongeveer de helft. Een A4 aflopend duurt in de Standaard-modus rond de 3 minuten. De printer is overigens opvallend stil tijdens het afdrukken. Het is ons wel opgevallen dat de printer soms enige tijd nodig heeft om zich voor te bereiden op een print en dat dit gepaard gaat met het nodige ‘geratel’. Ook moeten we op de printer regelmatig het papier registreren, zowel in de toplade als de handinvoer.

jacq_koppenol-klein

Over de printkwaliteit kunnen we kort zijn. Die is puntgaaf en op alle fronten perfect (scherpte, kleuren, dekking volle kleuren, nuances in hooglichten, diep zwart in zwart-witten) en niet te onderscheiden van prints uit onze eigen imagePROGRAF PRO 2000, een professionele fotoprinter (rol, 24 inch). Zowel op kijkafstand, met onze neus op het papier als met een loep, is de printkwaliteit ongekend hoog. Alleen een verkeerde instelling of een kwalitatief slechte foto kunnen roet in het eten gooien.

Behalve onze eigen klinische testfoto’s hebben we ook ‘real life’ foto’s afgedrukt van EOSzine-lezeres Jacqueline Koppenol (Instagram, Facebook) en dat ziet er allemaal erg goed uit. Elke keer wanneer een afdruk uit de printer komt, word je weer verrast hoe geweldig de beleving van een vlekkeloze fotoprint is.

Samenvatting
De imagePROGRAF PRO 300 bewijst wederom dat een perfect afgedrukte foto op mooi papier zijn weerga in beleving niet kent. En je hoeft dankzij de relatief eenvoudige bediening op de printer en in Professional Print & Layout geen print-expert te zijn om prachtige afdrukken uit de PRO 300 te toveren.

Als we kijken naar de mogelijkheden, de aanschafprijs en de printkosten zien we deze fotoprinter op het bureau van de serieuze vrijetijdsfotograaf (die dan ook voor andere fotografen kan printen), in de studio bij de pro-fotograaf die kleine volumes afdrukt en eventueel ook bij fotoclubs, die met deze printer hun eigen exposities kunnen produceren. 

Specificaties: klik hier.

Beoordeling van prints door Jacqueline Koppenol (Instagram, Facebook)

De nieuwe A3+-printer van Canon, de ImageProGRAF Pro 300, blijkt een waardige opvolger van mijn huidige printer. Ik was vooral benieuwd naar de prints op mat papier (Canon Photo Paper Pro Premium Matte, PM-101) voor mijn veelal soft focus-foto’s. Premium Matte van Canon geeft prachtige diepe kleuren. Fluweelachtig. De afbeelding komt bijna tot leven. De scherpte doet in niets af aan die op glanzend papier, terwijl het feit dat er geen weerspiegeling is, de foto nog extra doet uitkomen. De details in bijvoorbeeld het verendek van een high key foto van een musje zijn haarscherp. De heldere tonen zijn helder, zoals ze behoren te zijn, zwart is echt diepzwart. Ook hier die fluwelen look. In mijn foto’s is de onscherpte vaak pastelkleurig. Ook deze voldoet aan de verwachting. 

Voor het grootste deel van mijn werk heeft Premium Matte de voorkeur. Het Pro Luster papier, dat een zijdeglans heeft en een licht ‘onregelmatig’ oppervlak, vind ik voor een deel van mijn foto’s zeker ook een erg mooie optie. De glans is subtiel, de weerspiegeling gering.

Een print in A3+-formaat van genoemde papiersoorten kost rond de 4-6 euro (papier+inkt). Dat lijkt mij een redelijk bedrag en daarmee wijkt de prijs per afdruk niet veel af van die van een professionele afdrukkcentrale. Niet veel goedkoper dus, maar zelf je foto's afdrukken doe je tenslotte voor de beleving. Het geeft enorm veel voldoening. Daarbij voer je correcties makkelijker door, dan wanneer je prints buiten de deur gemaakt worden. Ik ben enthousiast over zowel de printkwaliteit van de printer als over het papier.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.