Namibië

door Marijke Dusseljee op maandag 11 februari 2013

Najaar 2012 hebben we een reis door Namibië gemaakt. Dit prachtige land ligt aan de westkust van Afrika ten zuiden van de evenaar en Angola.

Namibië
Het is heel lang een Duitse kolonie geweest en op sommige plekken merk je dat nog, zoals in de kustplaats Swakopmund. Echt een 'Duitse' stad, waar je zelfs nog bratwurst kunt eten. Na de eerste wereldoorlog is het bij Zuid-Afrika gekomen en vanaf 21 maart 1990  is Namibië onafhankelijk. Je kunt er terecht met Zuid-afrikaans en Engels. Alle kinderen leren al vroeg op school Engels. Dit naast hun eigen stamtaal, waar er nogal veel verschillende van zijn.
Het land bestaat voor het grootste deel uit woestijn (De Namib woestijn) en is dan ook erg dun bevolkt. Je kunt uren door leegte rijden zonder iemand tegen te komen. Het landschap is toch erg wisselend. Langs de Oranjerivier in het Zuiden (de grens met Z-Afrika), is veel groen en worden er ook druiven verbouwd. Verder naar het Noorden wordt het bergachtiger en droger. (Google Maps)

Hoogtepunten
We hebben de meest westelijke route genomen, omdat mijn grootste wens was 'ooit in de Sossusvlei te komen'. Na de Oranjerivier zijn we naar de Fish River Canyon gereden. De op één na grootste canyon ter wereld, waar we gewacht hebben op de zonsondergang, waardoor de hele omgeving schitterende kleuren krijgt. Heel fotogeniek!
Via kleine dorpjes komen we bij de Sesriem Canyon en de Sossusvlei, waar je naar mijn idee 'Eens in je leven geweest moet zijn'. Het is een eindeloos gebied met prachtige rode zandduinen. Als je heel vroeg opstaat word je beloond met prachtige kleuren en schaduwwerking. Voor mij was dit het hoogtepunt van de reis. Gelukkig had ik veel geheugenkaartjes meegenomen. We hebben ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid er met een vliegtuigje overheen te vliegen.Verder naar het Noorden kom je in Swakopmund. De stad is ruim opgezet en ademt nog de Duitse sfeer. Gedurende een korte boottocht hebben we er robben, dolfijnen en pelikanen gezien. De pelikanen zijn niet erg schuw en heel makkelijk te fotograferen.
Iets naar het noorden kom je bij Cape Cross, waar een enorme kolonie robben woont.
’n Heel bijzonder gezicht en geluid!
We verlaten de kust en gaan het binnenland in, richting de Etosha vallei, via de eeuwenoude rotsgravures bij Twijfelfontein. Het wordt steeds warmer!!
Etosha is een enorme zoutvlakte met aan de zuidkant veel drinkplaatsen voor wilde dieren. ’s Ochtends vroeg is de beste tijd om door het Etosha National Park te rijden. Behalve de 'big five' hebben we er enorm veel soorten antilopen, neushoorns en vogels gezien. Neem een telelens mee en natuurlijk een verrekijker!

De bevolking
De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en hebben geen bezwaar gefotografeerd te worden. Kinderen vinden het prachtig en er staan geen ouders om de hoek die dan om geld komen vragen. Je krijgt makkelijk kontakt omdat er geen taalprobleem is. Men is wel geneigd zich wat onderdanig te gedragen, merkte ik en dat is jammer. De resten van de apartheid zijn nog wel duidelijk merkbaar.
We hebben kennis gemaakt met de Herrero en de Himba’s, die in prachtige kledij, langs de weg hun zelfgemaakte spulletjes verkopen. Wil je hen fotograferen, dan koop je wel eerst iets of je geeft wat geld.

De reis
Via Frankfurt vlieg je naar Johannesburg (10 uur vliegen). Vanuit Johannesburg kun je naar Kaapstad of Windhoek vliegen. De wegen die wij gereden hebben (in het westen en het noorden), zijn hoofdzakelijk onverhard. Als je niet in groepsverband gaat, kun je het beste een 4wheeldrive huren. Het natte seizoen loopt van januari tot april. Wij waren er in het najaar, het droge seizoen. Dat betekent ook dat er veel dieren naar de drinkplaatsen komen, zodat je prachtige foto’s kunt maken.

Het verblijf
Namibië is erg goed voor haar (tot nu toe nog weinige) toeristen. Er zijn voldoende hotels, lodges en campingsites. Het eten is uitstekend. Er staat nogal wat wild op het menu, zoals gemsbok en springbok. We hebben niet vaak vis kunnen eten. En natuurlijk wel wijn en bier.
Telefoneren gaat prima en een WiFi verbinding heb je bij de meeste lodges in de buurt van de receptie.

Conclusie
Namibië. Het zal duidelijk zijn dat je alle pracht van zo'n mooi en groot land niet in één keer kunt zien en in mij roept dan ook een stemmetje: "Ik wil nog ’n keer terug!"

Marijke Dusseljee
Februari 2013

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.