Review | Canon EOS 850D

door Pieter Dhaeze op woensdag 23 december 2020

Het Canon-nieuws werd in 2020 vooral gedomineerd door nieuwe camera’s en lenzen in het EOS R-systeem. Het is dus spiegelloos en full-frame wat tegenwoordig de klok slaat. De komst van een nieuwe APS-C DSLR is dus een opvallende verschijning en wij kijken in dit artikel dan ook met belangstelling naar de prestaties van de EOS 850D.

Spiegelreflex
Fotografie met een digitale APS-C spiegelreflexcamera is ruim een decennium lang de norm geweest voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf. Vanaf de EOS 300D (medio 2003) tot de komst van de eerste ‘serieuze’ spiegelloze APS-C camera van Canon (EOS M5, september 2016) waren het camera’s als de EOS 40D, de EOS 650D en EOS 80D die de harten veroverden van veel fotografen en waarmee miljoenen prachtige foto’s zijn gemaakt. Niet in het minst ook vanwege een schier oneindige collectie lenzen voor het EOS D-systeem (EF en EF-S).

vergelijk_EOS850D-EOS80D-klein

Een nieuwe EOS APS-C DSLR is daarom ook in dit spiegelloze tijdperk nog van harte welkom. Veel fotografen zijn vertrouwd met een optische zoeker en ook de 1,6x crop is voor verschillende onderwerpen (macro, wildlife, vogels, product, vliegtuigen) een graag geziene ‘bijkomstigheid’ van APS-C. Op dit moment is de EOS 90D (augustus 2019) het vlaggenschip van APS-C DSLR, supersnel met veel, heel veel mogelijkheden. Al dit ‘camera’-geweld is echter misschien voor veel fotografen met een EOS 40D, 600D of 1300D iets teveel van het goede en dat geldt misschien ook wel voor het stevige prijskaartje van de EOS 90D (ca. 1130 euro, eind 2020). Een maatje kleiner zou wel mogen en dat is nou precies wat de EOS 850D is: in bijna alle opzichten net iets minder dan zijn grote broer, maar daarmee niet minder geschikt om prachtige foto’s mee te maken.

Vergelijking EOS-midrange-2020

EOS 850D
Hoewel de EOS xxxD-serie een ander segment is dan de EOS xxD-serie, is het misschien toch interessant om de EOS 850D te vergelijken met de EOS 80D uit 2016, jarenlang het topmodel van EOS APS-C DSLR en nog steeds voor veel fotografen dé ideale alleskunner. Deze ‘oudgediende’ is nog altijd nieuw te koop en de prijs schommelt net iets boven die van de EOS 850D en is misschien als upgrade van bijvoorbeeld de EOS 40D of EOS 600D een mogelijk alternatief.

Wat heeft de EOS 850D extra ten opzichte van de EOS 80D:
- een snellere processor voor snellere beeldverwerking en betere ruisonderdrukking
- continue autofocus en oog-AF tijdens Live view
- gebruikersvriendelijker draadloze verbinding met een smartphone, dankzij Bluetooth
- 4K-video (met 1.5x crop, geen DPAF)
- 200 gram lichter

Wat mis je op de EOS 850D ten opzichte van de EOS 80D:
- minder handige bediening: geen top-lcd, geen groot instelwiel, geen C1/C2, minder aanpasbare knoppen/wielen, geen aparte B-stand
- minder controle over Auto ISO
- geen Meervoudige belichting en geen Intervalmeter
- geen koptelefooningang
- kleinere accu
- minder stof- en spatwaterdicht

Het is voor iedere fotograaf verschillend welke camera de voorkeur zal hebben. Met zowel de EOS 850D als de EOS 80D kun je met prachtige foto’s thuiskomen, want het verschil in beeldkwaliteit is minimaal. Scherpte met 24 megapixels is gelijk en ook in ruis bij hoge ISO’s en in dynamisch bereik doen deze twee camera’s niet voor elkaar onder.

testcase testcase testcase
 EOS 850D • ISO 800  EOS 850D • ISO 3200  EOS 850D • ISO 100 • -4 Ev
testcase testcase testcase
 EOS 80D • ISO 800  EOS 80D • ISO 3200  EOS 80D • ISO 100 • -4 Ev
     
4K
Het is met de EOS 850D mogelijk om in een resolutie van 4K te filmen. In deze modus heb je echter geen snelle Dual Pixel AF (alleen Contrast AF), is de cropfactor 1.5x en is de maximale framerate 25/30 fps, dus geen slowmotion. In 1080p met 50/60 fps heb je al deze beperkingen niet.
   
IMG_0288-klein IMG_0322-klein
IMG_0323-klein IMG_0326-klein
IMG_0339-klein IMG_0345-klein

Autofocus
Voor zijn prijssegment heeft de EOS 850D een uitstekend hybride (LV en OVF) autofocussysteem.
Als je in Live view (LV) werkt, dan heb je een heel reactieve gezichtsherkenning en worden ook ogen feilloos gevolgd. In Servo met Gezichts-AF en volgen is tijdens Live view de tracking van bewegende mensen en voorwerpen met de ‘motordrive’ vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de EOS RP.
Volg je een onderwerp via de optische oogzoeker (OVF), dan is er nog steeds een zekere mate van ‘gezichtsherkenning’, zoals nieuw werd geïntroduceerd bij de EOS 90D. In Servo en Auto selectie AF zal het AF-punt dan automatisch verspringen naar een gezicht om dat te blijven volgen.

gezichtsherkenning-ovf-yt

De trefkans voor een scherpe foto van bewegende mensen en voorwerpen is met de EOS 850D derhalve behoorlijk goed, al zijn de percentages niet zo hoog als bij camera’s als de EOS 90D of EOS R6.

Samenvatting
De EOS 850D is anno 2020 een welkome aanvulling in het segment APS-C DSLR. Dat dit nog een springlevende productcategorie is, bewijzen de positieve gebruikerservaringen met de EOS 90D, waarvan de EOS 850D wat ons betreft het kleine broertje is. De handligging, bediening, snelheid en beeldkwaliteit zijn zoals we van een EOS spiegelreflex gewend zijn en dankzij zijn goede AF-systeem is de EOS 850D een soort samensmelting van een spiegelloze camera (in Live view) en een DSLR (via OVF). Dus een prima alternatief als je je ‘oude’ EOS APS-C DSLR wilt upgraden naar 2020 en je budget niet zo ruim is. Vergeet in je overwegingen dan niet de EOS 80D mee te nemen. Misschien iets minder ‘slim’ dan de EOS 850D, maar wel met meer foto-mogelijkheden en betere bediening.

Heb je 300 euro meer te besteden, kijk dan eens naar de EOS 90D (review). En wil je misschien ook de overstap maken naar spiegelloos, dan is de EOS M6 mark II (met EVF DC2 en EF-EOS M adapter) in die prijsklasse een heel interessante keuze (review).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.