Review | Canon PIXMA PRO-200

door Pieter Dhaeze op maandag 01 februari 2021

Een paar maanden geleden hadden we de nieuwe imagePROGRAF PRO-300 in de studio voor een review (klik hier). Een fotoprinter (A3+, pigment) voor vooral de professionele fotograaf. Nu is de PIXMA PRO-200 (A3+, dye) gearriveerd, die gezien zijn prijssegment (ca. 500 euro) een heel interessante optie is voor de vrijetijdsfotograaf, die zijn foto’s op het hoogste niveau wil beleven, zijnde een vlekkeloze foto-afdruk!

Pixma Pro-200

Dye vs pigment
Wil je het verschil weten tussen dye- en pigment-inkt, lees dan dit artikel (klik hier).

PIXMA PRO-200
De inleiding van een bespreking van een fotoprinter van Canon is al jaren hetzelfde, want ook bij de PIXMA PRO-200 hoeven we eigenlijk niet meer naar de printkwaliteit te kijken, want die is puntgaaf op alle fronten. Bij gebruik van Canon-papier en -inkt is de printer alleen op ‘fouten’ te betrappen’, wanneer die ‘fout’ in de foto zit.

Met de PIXMA PRO-200 kun je zelfs nog direct op hoge kwaliteit op een CD/DVD afdrukken 
cd-lade

Het onderscheid in printers zit anno 2021 vooral in de constructie, aansluitmogelijkheden en bediening. En ook daarin haalt de PIXMA PRO-200 allemaal dikke voldoendes. Hoewel de behuizing van de printer van kunststof is, voelt alles solide aan en is het chassis uiterst star, zodat de printkop met grote precisie over het papier kan bewegen zonder interne trilling van beweging van de printkop of de papierdoorvoer. Elk inktpuntje valt zodoende met micro-precisie op de juiste plaats en het papier wordt altijd recht doorgevoerd. We hebben de printer via een USB-kabel aangesloten, maar met hetzelfde gemak koppel je de printer via een bedraad of draadloos netwerk. De PRO-200 kan zelfs als wifi-hotspot fungeren, zodat je helemaal niet afhankelijk bent van een lokaal netwerk en tevens eenvoudig vanaf je telefoon wilt afdrukken met de PRINT-app van Canon. Handig wanneer je op locatie gaat printen. De bediening is prima uit te voeren met de knopbediening van het lcd-scherm voor op de printer. Je kiest papier en formaat en de rest kun je aansturen vanaf je computer of telefoon.

PPL
De PIXMA PRO-200 kun je vanuit elke applicatie aansturen bij voorkeur vanuit Lightroom of Photoshop. Wil of kun je dat niet, dan levert Canon met de printer het gratis Professional Print & Layout (PPL) mee, waarmee je redelijk eenvoudig je foto’s op het gewenste formaat en de beste kwaliteit kunt afdrukken (software, videotutorials).
ppl01

Zoals gezegd is de printkwaliteit van de PIXMA PRO-200 heel hoog. Ook de snelheid van printen laat weinig te wensen en tijdens het printen hoor je amper geluid. De printer is daarom niet storend aanwezig in een kantoor of studio en hij ziet er ook nog eens goed uit.

Prijs per afdruk
Kosten Zelf printen heeft het stigma ‘duur’ te zijn, maar dat is onterecht als je de kwaliteit, prijs en snelheid vergelijkt met een professionele afdrukcentrale. Een ‘thuisprintje’ kost de prijs van een vel papier plus 50 cent (A4) tot 1 euro (A3) aan inkt, wat natuurlijk afhankelijk is van de kleuren en helderheid van het onderwerp op de foto. Gebruik áltijd originele inkt van Canon. Dat geldt ook voor papier, hoewel je ook pro-merken als Hahnemühle of Innova kunt gebruiken. Kies dan wel het juiste printprofiel. Laat je niet verleiden tot goedkoop fotopapier van de supermarkt. Zo’n printje ziet er dan de eerste paar weken misschien goed uit, maar de kwaliteit verbleekt snel, letterlijk.

Samenvatting
We kunnen niet genoeg benadrukken dat de ultieme manier om foto’s te beleven een vlekkeloze afdruk op groter formaat is (>A4) is. Een beeldscherm kan een mooie foto goed weergeven, maar als je een prachtige afdruk van je eigen foto’s in de hand hebt, dan is kippenvel niet uitgesloten. Zo mooi! En een PIXMA PRO-200 zal zeker voor dat kippenvelgevoel kunnen zorgen. Canon heeft bovendien een breed spectrum van fotopapieren (van high gloss tot fine art) om het karakter van elk onderwerp optimaal weer te geven. Zowel in kleur als zwart-wit.

Nog niet overtuigd, bekijk dan onderstaande kennismaking.

pro-200-youtube

Info en specificaties: klik hier.
Canon-store: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.