Mijn mooiste landschapsfoto's van 2020

door pjcdhaeze op donderdag 18 februari 2021

Zoals jullie misschien weten heb ik zojuist een serie van maar liefst vijf Free Webinars achter de rug in samenwerking met Fotoclub.nl. De onderwerpen waren Landschaps-, Architectuur-, Stock-, Tilt-Shift- en Industriële Nachtfotografie, inderdaad een hele rij! Marcel Wiegerinck, oprichter van Fotoclub.nl en ik hebben er al onze passie, ervaring en expertise in gestoken om er iets moois van te maken. En het is dan ook een daverend succes geworden dat al onze verwachtingen heeft overtroffen!

Want op het hoogtepunt hadden we maar liefst 200 deelnemers en 400 inloggers! Het was overigens mijn eerste ervaring met dit soort online live events en dat was even wennen, want je moet van het idee af dat je tegen een beeldscherm zit te praten. Het is hoe dan ook anders dan een Masterclass in een ruimte met een groep deelnemers. Maar ik heb de smaak best te pakken, want mijn eerste online Masterclass Stockfotografie, bestaande uit vier sessies, start al deze week.

De meesten denken dat de Webinar Industriële Nachtfotografie voor mij het hoogtepunt was, maar dat was Landschapsfotografie omdat ik dat het meest dynamische onderwerp vind. Sowieso is de schoonheid van de natuur ronduit verpletterend, maar vraagt tegelijk het meest van je vermogen om sterke composities te maken. Er is geen enkel subject zo aan verandering onderhevig als de natuur. Je wordt dat vooral gewaar bij de kleurtransitie van een zonsondergang!

Maar ook de vier jaargetijden geven begroeiing en vegetatie telkens een totaal andere kleur en tooi. Een gebouw blijft het hele jaar hetzelfde en wanneer je de juiste invalshoeken hebt gevonden, is het prijsschieten. Bij landschapsfotografie kom je daar niet mee gedraaid, want hoe vaak je een locatie ook bezoekt, het is iedere keer anders. Voor betoverende landschapsfoto’s moet je dus regelmatig terug, vroeg uit veren of afwachten tot het duister invalt (en het koud wordt).

Ik zat me zo af te vragen wat de mooiste landschappen zijn die ik het afgelopen jaar heb gemaakt en ik heb er vijf geselecteerd, die je hier ziet afgebeeld. Let wel, het zijn stuk voor stuk locaties in mijn eigen omgeving. Ik heb er geen tienduizenden euro’s tegenaan gesmakt om naar de meest exotische oorden van de wereld af te reizen. Ja, uiteraard zou ik dat graag willen, maar dan moet ik toch meer gaan maken met mijn fotografie business, wat momenteel niet zo makkelijk is.

Nee joh, zeuren doe ik niet want ik ben een gelukkig mens dat ik met mijn passie mijn boterham kan verdienen en verder geen zorgen aan m’n kop heb. Bovendien heeft landschaps- en natuurfotografie voor mij ook een spirituele kant, omdat het me dichter brengt bij onze oorsprong. Als ik in m’n eentje op de Regte Heide een zonsondergang gade sla, valt m’n mond vaak open van verbazing en voel ik me één met het universum. Je wordt stil van binnen en dat is een bijzonder gevoel.

Ik hoop dat de vijf afgebeelde foto’s dit gevoel weerspiegelen. En mocht je zin hebben om een keer mee te gaan dan kan je een sunset of sunrise shoot boeken. Ik neem een beperkte groep mensen mee naar een bijzondere locatie waar ik de juiste invalshoeken ken om er schitterende plaatjes te schieten. Heb je er zin in? Mail me dan: tony@tonyvingerhoets.com.

Tony Vingerhoets

Weelde België, 18 februari 2021

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.