Canon EOS M50 mark II

door Pieter Dhaeze op maandag 19 april 2021

De EOS M50 (februari 2018) is een populaire camera in het segment spiegelloos APS-C. Dat betekent hij door het ontbreken van een spiegel en door de APS-C sensor lekker compact kan zijn en dus bijvoorbeeld veel kleiner is dan een EOS 80D, die slechts iets betere specificaties heeft. Die compactheid betreft niet alleen de body, maar vooral de native EF-M lenzen. Ideaal voor op reis en tijdens vakanties. Omdat de EOS M50 ook goede Full-HD video-opties heeft, is het een veelgebruikte vlog-camera. In oktober 2020 werd de EOS M50 mark II aangekondigd (alleen Amerika en Japan), maar nu is deze opvolger ook in Nederland verkrijgbaar. Onze – korte – review.

EOS-M50-groot

‘Nieuw’
Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn van de EOS M50 mark II en hoe hij presteert (beeldkwaliteit, snelheid) op fotogebied, dan kunnen we je direct verwijzen naar de review van de EOS M50 (klik hier). Er is namelijk (bijna) helemaal niets veranderd als je foto’s maakt met de EOS M50 mark II. De body is exact gelijk gebleven en ook alle knopjes en aansluitingen zijn identiek. De enige relevante optie die veranderd is, is de aanwezigheid van oog-AF in Servo (EOS M50 alleen in One Shot), wat belangrijk is voor reportages met bewegende mensen, zoals familie- en kinderfotografie. Dat kan voor fotografen een ‘unique selling point’ zijn om te kiezen voor de EOS M50 mark II in plaats van de 100 euro voordeliger EOS M50 (ca. 620,- vs ca. 520,).

Zoek de verschillen.
verschil-eosm50-vs-eosm50-markii

 

De verschilpunten moeten vooral gezocht worden in het video-segment, hoewel ze wel heel specifiek zijn:
- Verticale video
- Automatische video transcodering
- Live streaming via YouTube

Youtube-product

Live stream via computer
Beide camera’s zijn in combinatie met EOS Webcam Utility (klik hier) heel goed als webcam te gebruiken voor live streams.

Samenvatting
Laten we - ondanks deze korte review - duidelijk zijn. De EOS M50 mark II is anno 2021 een zeer goede en compacte spiegelloze APS-C camera. En met prachtige lensjes als de EF-M 22mm f/2 (klik hier), EF-M 32mm f/1.4 (klik hier) en EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS (klik hier) heb je een absolute topset. We kunnen hem van harte aanbevelen voor elke lichtbepakte reis- en familiefotograaf, die veel mogelijkheden wil en goede beeldkwaliteit belangrijk vindt. Ook vloggers kunnen met de EOS M50 mark II eenvoudig en goed hun verhaal vertellen aan de rest van de wereld.

Meer informatie en specs op Canon NL: klik hier.
Spec-vergelijking EOS M50 en EOS M50 mark II op dpReview: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.