Nieuws | RF 100mm, 400mm, 600mm

door Persbericht Canon NL op donderdag 29 april 2021

AMSTELVEEN – 14 april 2021 – Tegelijk met de aankondiging van de ontwikkeling van de EOS R3 systeemcamera maakt Canon bekend drie nieuwe RF-lenzen te introduceren die sport- en nieuwsfotografen in staat stellen razendsnelle actiemomenten vast te leggen.

De RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM maken straks deel uit van de uitgebreide serie hoogwaardige RF-lenzen voor Canon’s EOS R System – een toekomst vast systeem dat ongeëvenaarde mogelijkheden biedt voor de fotograaf van vandaag en van morgen. Deze supertelelenzen zijn perfect voor professionele natuur- en sportfotografen en zijn de eerste in het RF-portfolio met een dubbele aandrijfmethode, waardoor de camera’s sneller dan ooit scherpstellen en gebruikers de actie nog beter kunnen volgen – zelfs bij snelheden van 30 fps.

RF-100mm-400mm-600mm

Vandaag wordt ook de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM geïntroduceerd – ’s werelds eerste AF macrolens met een 1,4x vergroting. Deze lens is onmisbaar in de uitrusting van een fotograaf – van de enthousiaste beginnende fotograaf tot professional – die zijn creatieve vaardigheden wil uitbreiden met de krachtige voordelen die de Canon EOS R systeemcamera’s en lenzen bieden.

RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM
De RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM zijn respectievelijk gebaseerd op de innovatieve EF 400mm f/2.8L IS III USM en EF 600mm f/4L III USM – twee populaire supertelelenzen voor professionele natuur- en sportfotografen. Hoewel de optica en mechanische componenten van de lenzen grotendeels identiek zijn aan die van de EF-versies, zijn de mogelijkheden van deze supertelelenzen van een nog hoger niveau. Dit omdat ze gebruik maken van Canon’s revolutionaire EOS R-System en RF-vatting.

Professionals die deze lenzen gebruiken, kunnen werken met ongelooflijke brandpuntsafstanden – nog groter zelfs in combinatie met de 1.4x en 2x RF extenders extreem hoge optische prestaties, snelle scherpstelling, lager gewicht en een betere balans bij gebruik met een EOS R-systeemcamera. De RF 400mm F2.8L IS USM en RF 600mm F4L IS USM hebben de unieke kenmerken van Canon RF-lenzen, waaronder de 1/8-stop diafragmaregeling voor video, en verbeterde optische IS, een functie die mogelijk is dankzij het communicatiesysteem van de RF-vatting en die 5,5-stops biedt. Daarnaast ondersteunen de lenzen een double power drive methode voor snellere AF met toekomstige     body’s. Dit stelt professionals in staat verafgelegen, snel bewegende acties te fotograferen die in een paar milliseconden voorbij zijn. Beide lenzen hebben ook drie handmatige scherpstelsnelheden – voor nauwkeurige controle en volledig handmatige scherpstelling.

Aanpassingen zijn mogelijk zonder van modus te veranderen. Professionals kunnen daarnaast twee scherpstelinstellingen opslaan om tijd te besparen als ze snel moeten reageren. Deze pre-sets zijn ideaal bij scherpstellen tijdens video-opnamen. Bij sommige body’s uit de EOS R serie kan de scherpstelring ook als bedieningsring worden gebruikt.

Dankzij het gebruik van Fluoriet en Super UD glas met ASC en Super Spectra coatings biedt de RF 400mm F2.8L IS USM zelfs bij het grootste diafragma van f/2.8 een uitzonderlijke scherpte over het hele beeldveld. De RF 600mm F4L IS USM heeft ditzelfde voordeel van minimale vertekening en overstraling – zelfs bij het grootste diafragma van f/4 – zodat professionele opnamen van rand tot rand de hoogste kwaliteit hebben. De RF 600mm F4L IS USM met het grote diafragma van f/4 en de RF 400mm F2.8L IS USM met het diafragma van f/2.8 zijn moeiteloos te gebruiken in omgevingen met weinig licht en beide lenzen ondersteunen 5,5-stops beeldstabilisatie waardoor bewegingsonscherpte wordt tegengegaan – zelfs bij weinig licht – en ze perfect zijn om onder alle omstandigheden de winnende opname te maken.

Beide lenzen wekken vertrouwen, zijn licht in gewicht en bestand tegen de ontberingen van professioneel gebruik. Of fotografen zich nu op een regenachtige dag achter de doellijn bevinden of op een stoffige safari zijn, deze lenzen doorstaan elke test met hun legendarische L-serie constructiekwaliteit en warmtewerende witte afwerking.

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM – een perfecte macro- en portretlens
De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is echt een veelzijdige lens en een ‘must have’ voor professionals, enthousiaste fotografen en liefhebbers van macro-, stilleven- en portretfotografie. De hoger dan gemiddelde vergroting van 1,4:1 – mogelijk gemaakt door het zwevende systeem van de lens en de short backfocus – stelt fotografen in staat uitzonderlijke close-up details vast te leggen. De aantrekkelijke brandpuntsafstand van 100mm bij een diafragma van f/2.8 is ideaal voor wie opvallende portretten wil maken.

Naast de indrukwekkende vergroting is een nieuwe, variabele en instelbare Spherical Aberration Control ring een opvallende eigenschap en een verbetering ten opzichte van de EF-versie – de EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Fotografen kunnen nu de weergave van het bokeh op de achtergrond en op de voorgrond variëren, terwijl ze ook een soft-focus effect aan het onderwerp kunnen geven. Met 9 lamellen geeft het f/2.8 diafragma een geringe scherptediepte en een fraai bokeh. De geavanceerde lensconstructie van de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM staat garant voor een uitstekende opnamekwaliteit met van rand tot rand scherpe, contrastrijke beelden.

De RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft ook een tot 5-stops optische beeldstabilisatie en tot 8-stops gecombineerde IS (volgens CIPA-normen) bij gebruik in combinatie met de EOS R5 en EOS R6. Bij uit de hand fotograferen worden cameratrillingen aanzienlijk verminderd. Nano USM AF zorgt voor een gelijkmatige, nauwkeurige en snelle autofocus die vrijwel geruisloos is, terwijl ook focusvariaties worden onderdrukt – ideaal voor video-opnamen en tijdens post-productie bij focus stacking.

Prijzen en beschikbaarheid
De nieuwe RF-lenzen zijn vanaf eind juli beschikbaar – de RF 100mm F2.8L MACRO IS USM voor een verkoopadviesprijs van €1.579,99, de RF 400mm F2.8L IS USM voor een verkoop- adviesprijs van €13.219,99 en de RF 600mm F4L IS USM voor een verkoopadviesprijs van €14.229,99. Ga voor meer informatie over de introductie van de RF 400mm F2.8L IS USM, RF 600mm F4L IS USM en RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, plus de aankondiging van de ontwikkeling van de EOS R3 naar www.canon.nl.

RF 400mm F2.8L IS USM & RF 600mm F4L IS USM

  • Groot maximaal diafragma van respectievelijk f/4 en f/2.8 voor de brandpuntsafstand van de lens – voor een hoge beeldkwaliteit en uitstekende prestaties bij weinig licht
  • Image Stabilizer tot 5,5-stops (gebaseerd op CIPA-normen)
  • Licht in gewicht en gemakkelijk in de hand te houden gedurende langere tijd
  • Cirkelvormig diafragma met 9 lamellen dat in stappen van 1/8 kan openen voor soepele overgangen van diafragma’s die tijdens video-opnamen veranderen
  • Ring USM-aandrijving, razendsnelle CPU en geoptimaliseerde AF-algoritmen voor stil en snel AF. 

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

  • ’s Werelds eerste AF macrolens met een indrukwekkende 1,4x vergroting (1,4:1)
  • Een variabele Spherical Aberration Control ring om weergave van het onderwerp en uitstraling van het bokeh aan te passen. Het maximale diafragma van f/2.8 zorgt voor een geringe scherptediepte
  • Cirkelvormig diafragma met 9 lamellen creëert een schitterend bokeh
  • Tot 5-stops optische IS (CIPA-norm, bij gebruik van een EOS R) en tot 8-stops gecombineerde IS met EOS R5 / EOS R6, met hun in-body beeldstabilisatiesysteem
  • Dual nano USM-motoren voor gelijkmatig en snel AF

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.