Ze zijn er weer...!

door pjcdhaeze op maandag 19 augustus 2013

Ik heb een zwak voor de klokjesgentiaan! Dit plantje heeft voor mij nogal wat teweeg gebracht aangezien ik daar ooit m'n eerste aansprekende fotoprijs mee heb gewonnen. Maar in de eerste plaats is het natuurlijk gewoon een prachtig plantje om te zien en dat heeft dan vooral met de kleur te maken.De kunst is altijd om een foto te maken die toch weer wat anders is dan de foto's uit de voorgaande jaren, maar dat is erg lastig met de klokjesgentiaan.

Bij de voorbereidingen van de workshop voor Natuurmonumenten van gisterochtend was ik deze week al een paar keer het gebied gaan verkennen en ben daarbij ook een paar keer 'aan de slag' gegaan met de klokjesgentiaan. Eén keer had ik geluk met een mooie frisse ochtend met veel ochtenddauw.  Door het kiezen van een laag standpunt met tegenlicht krijg je dit soort sfeervolle foto's. Met deze foto kan ik laten zien waarom dit bloemetje mij aanspreekt. Het was voor mij een 'nieuwe' foto en ik merk dat ik steeds vaker een bloem in landschap fotografeer i.p.v. een 'echte' close-up. Bij de bovenste foto was er wat meer schaduw en bij de onderste foto was er juist wat meer zon waardoor het licht wat harder/feller is.

Ook van bovenaf (met tussenring) blijft gewoon leuk om te doen; zeker als er dan nog een vliegje in de bloem rondloopt. Ik denk dat ik van de 20 foto's er één had waarbij de vlieg een fractie van een seconde stil zat. De rest was bewogen!

Tijdens de workshop gisterochtend zijn we ook bezig geweest met het zoeken naar een passende achtergrond en de reflectie van de lucht in het ven paste voor mij heel goed bij het lijnenspel van het riet waar die waterjuffer tussen zat. En omzetting naar zwart-wit versterkt dat effect!

Het tweede deel van het workshop seizoen is weer begonnen. Komende week landschap/heide en macro op het programma. Voor de eerste (vrijdag 23 augustus) zijn als gevolg van een annulering nog 2 plaatsen beschikbaar! Klik hier (pdf).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.