‘Up to the past....’

door pjcdhaeze op maandag 19 augustus 2013

Met de recente review van de Loreo ‘Lens in a cap’, het artikel over Instagram in Lightroom en een opmerking van EOSziner Ben Lassing (bedankt!) moest ik laatst terugdenken aan een voorwoord in EOSzine 1204 van juni 2012.

In het begin van deze eeuw werd de kwaliteit van digitale fotografie met argusogen bekeken. Pas na enkele jaren wist dit nieuwe medium zich van alle scepsis te ontdoen en als je nu kijkt naar de stand der techniek, dan is de beeldkwaliteit (belichting, kleur, detail, ruis) op een niveau gekomen, die destijds door niemand voor mogelijk werd gehouden. En dan niet alleen binnen handbereik van de professional, maar zelfs van de beginnende fotograaf.
Omdat tegenwoordig onderscheid door hoge beeldkwaliteit dus niet zo eenvoudig meer is, zien we de laatste tijd - dankzij telefoon- en tabletfotografie - een trend dat de kwaliteit van foto’s weer bewust verlaagd wordt met allerlei creatieve foto-effecten: vignettes, extra korrel, gemuteerde kleuren, hoge contrasten, onscherpte. Zaken waar we jarenlang tegen ‘gevochten’ hebben, worden nu zonder schroom weer digitaal toegevoegd voor het broodnodige onderscheid. Nu is deze ‘hipstamatic’-hype wel even leuk, maar hoe kijken onze kinderen straks terug op hun ‘hippe’ Instagram-jeugdfoto’s? Zoals onze generatie kijkt naar een vergeelde zwart-wit foto van opa en oma?
De hang naar ‘ouderwetse kwaliteit’ blijkt tevens uit de opkomst van camera’s met een retro-look en van lenzen van plastic. Ook op dit punt zijn we in 2013 op basis van jarenlange praktijkervaring gekomen tot camera’s met een optimale ergonomie en bediening (EOS 7D, EOS 1D X) en lenzen met minimale afwijkingen. Nu dat eenmaal gerealiseerd is, gaan we het onszelf weer moeilijk maken met het gebruiks(on)gemak en lenskwaliteit van dertig jaar geleden.

De mensheid zit toch wel heel bijzonder in elkaar en ik vraag me af wanneer de eerste 17” led-televisie verschijnt in een jaren 50 buis-TV kast of een mp3-speler in de vorm van een vinyl singeltje. En misschien gaat ‘Back to the future’ part four wel ‘Up to the past’ part one heten ;-)

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.