Fotoprint op groot formaat

door Pieter Dhaeze op donderdag 20 mei 2021

De beleving van een foto goed afgedrukt op mooi papier is ongeëvenaard. Nog steeds. Zeker als dit op een formaat gebeurt van 45 bij 30 cm of groter (klik hier). Als professioneel (ZZP) huwelijks-, studio- of familiefotograaf kun je je met dergelijke prints onderscheiden in een competitief marktsegment. Een ZIP-bestandje via WeTransfer of een paar mooi afgewerkte vergrotingen? Wij weten wel wat de meeste indruk maakt bij een klant! Voor kwaliteits- en belevingsbewuste fotografen is de aanschaf en gebruik van een grootformaat rolfotoprinter daarom misschien een interessant optie. Een korte beschouwing.

pro-2100_visual

Grootformaat rol
We hebben laatst de PIXMA PRO-200 (klik hier) en iPF PRO-300 (klik hier) besproken. Prachtige desktop fotoprinters tot A3+. Ideaal voor de vrijetijdsfotograaf die af en toe een vergroting van zijn foto’s afdrukt. Wil je een maatje groter (A2+), dan is de iPF PRO-1000 (klik hier) ook nog binnen handbereik van die doelgroep. Al deze drie modellen zijn echter vellenprinters met relatief kleine cartridges. En die combinatie werkt door in de afdrukprijs. Een afdruk van 45 bij 30 cm op zijdeglans fotopapier kost dan ongeveer € 4,50 incl. BTW (inkt+papier, origineel Canon). Dat lijkt ‘duur’ maar je hebt direct na Ctrl-P een hoogwaardige fotoafdruk in de hand en die is dan zelfs nog een euro voordeliger dan een vergelijkbare afdruk bij een professionele centrale (Profotonet), start- en verzendkosten niet meegerekend.

kosten-45x30

Fotoclub
Een grootformaat rolprinter, zoals de imagePROGRAF PRO-2100 (klik hier) is geen printertje dat je als vrijetijdsfotograaf aanschaft. Voor een professionele fotograaf is zo’n printer echter wel interessant en niet te vergeten ook voor fotoclubs die in eigen beheer regelmatig fotobesprekingen doen of exposities organiseren. Met zo’n printer binnen de club zul je merken dat de inspiratie een grote ‘boost’ krijgt. Dus als je als fotoclub redelijk veel foto’s afdrukt, dan is het misschien de moeite waard om een rekensommetje te maken in de kosten van zelf printen vergeleken met het laten afdrukken bij een professionele centrale.

Dus zelf foto’s afdrukken met een van bovengenoemde desktopprinters is prijs-, kwaliteits- en snelheidstechnisch een interessante optie. Maar als je voor klanten meer wil gaan printen, dan wordt het met een grootformaat rolprinter, zoals de genoemde iPF PRO-2100 (printbreedte: 24-inch, 61 cm) van Canon, allemaal nog veel mooier. Een overzicht van de voordelen:

• Hogere printkwaliteit
Een desktopprinter heeft vaak niet meer dan zes cartridges. Een rolprinter van Canon heeft er twaalf met elf kleuren (plus Chrome Optimizer) en dat merk je vooral in de fijne kleurnuances, zoals huidstinten en delicate weefsels. Ook is de printkop van een rolprinter beter en stabieler, waardoor detail nauwkeuriger op papier wordt gezet. De verschillen zijn niet heel groot, maar zeker bij bijzondere papiersoorten wel relevant. De pigmentprint heeft een hoge densiteit, kleurkracht en kleurvastheid.

• Printsnelheid
Als je grote producties met meerdere formaten moet printen, dan is een rolprinter veel flexibeler en sneller. Je hoeft niet steeds handmatig in te voeren en snijden gaat grotendeels automatisch. Er gaat weinig onbedrukt papier verloren.

• Papiersoorten
Hoewel je voor desktopprinters een behoorlijk aanbod fotopapier in vellen hebt, zijn er toch printmaterialen die alleen op rol geleverd worden. Denk aan alle soorten canvas, vinyl en materiaal voor sign en outdoor. En omdat zo’n rolprinter ook een handmatige invoer heeft voor vellen, kun je ook nog prima zware fine art-vellen invoeren met oogverblindende resultaten, dankzij de duurzame pigmentinkten.

• Prijs per afdruk
De cartridges van een rolprinter hebben minstens 10x zoveel inhoud (160ml) dan die van een desktopprinter (14ml) en dat zie je terug in de prijs per milliliter: ca. 0,50 versus ca. 1,20. En kijken we naar de papierprijs voor 45x30cm op een rol van 24-inch (30m, Satin, 240 grams) ten opzichte van een vel A3+, dan is het verschil ook aanzienlijk, zijnde ca. 0,70 versus ca. 2,50. Al met al kost een foto afgedrukt op 45 bij 30 cm op een rolprinter ongeveer € 1,50 en op een desktopprinter circa € 4,50. Dat scheelt dus een factor drie. En het is zelfs 4 euro voordeliger dan de € 5,50 die je bij een professionele centrale betaalt. Natuurlijk moet je ook afschrijving en onderhoud meerekenen, maar een printer als de iPF PRO-2100 kun je zonder problemen meer dan vijf jaar redelijk intensief gebruiken, waarbij het onderhoud niet meer dan een servicebeurt per jaar hoeft te zijn.

Aandachtspunten
Een rolprinter heeft natuurlijk ook een paar (kleine) nadelen. Zo is ze niet echt geschikt voor een enkel printje op 15 bij10cm. Ook hebben de prints altijd een zekere bolling van de papierrol, wat overigens in de afwerking (opplakken en/of inlijsten) geen enkel probleem oplevert. Tevens werken rolprinters met pigmentinkt en zijn daarmee over het algemeen minder geschikt om echte hoogglans af te leveren. Tot slot zet je een printer als de iPF PRO-2100 niet op een tafeltje naast je bureau. De printer is meer dan een meter breed, ruim 70 cm diep en weegt maar liefst 100 kg.

Samenvatting
Als je je bij je klanten wilt onderscheiden als professioneel fotograaf of je wilt als (grote) fotoclub het afdrukken van de foto’s in eigen beheer gaan doen, dan is de aanschaf van een grootformaat rolfotoprinter, zoals de iPF PRO-2100 van Canon zeker een overweging waard. En ben je na dit artikel en een paar rekensommetjes ervan overtuigd dat het iets voor jou of jouw fotoclub is, dan nodigen we je graag uit voor een vrijblijvende demonstratie bij een van de Premium reselllers van Canon bij jou in de buurt (klik hier).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.