Canon EOS 70D

door Pieter Dhaeze op dinsdag 10 september 2013

Begin juli bij de introductie van de EOS 70D hebben we in een preview al redelijk uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden en nieuwe functies van deze langverwachte camera. Het AF-systeem van de EOS 7D, de Wi-Fi van de EOS 6D, het aanraak lcd-scherm van de EOS 700D en een nieuwe Dual-Pixel sensor. Veelbelovend, maar hoe werkt het in de praktijk? In deze review onze praktijkervaringen met de EOS 70D en vergeet ook de gerelateerde artikelen niet (klik hier).

Ontwerp en bediening
Als opvolger van de EOS 60D is de EOS 70D - onder het motto ‘never change a winning design’- in ontwerp en uitvoering niet spectaculair veranderd. Afmetingen en gewicht zijn nagenoeg gelijk gebleven en hoewel de gebruikte materialen misschien iets anders zijn, is de ‘look-and-feel’ van de EOS 70D niet veel anders dan van zijn voorganger. Prima, dus. Het fijne van de EOS 70D is dat hij door zijn formaat en gewicht met iets zwaardere lenzen beter in de hand ligt dan bijvoorbeeld een EOS 700D, maar ook weer niet zo groot is als bijvoorbeeld een EOS 7D. Hij zit daar keurig tussenin en doet zijn modelnummer daarmee dus recht.
De bediening van een EOS-camera is al jaren erg gebruikersvriendelijk en wij zijn zelf groot fan van de menustructuur en het grote instelwiel op de achterzijde. Deze is bij de EOS 60D omgetoverd tot een multicontroller en dat was destijds behoorlijk wennen. Dat de integratie van de joystick met het instelwiel zich uiteindelijk in de praktijk heeft bewezen, is voor Canon aanleiding geweest deze multicontroller ongewijzigd te handhaven. Wat wel veranderd is, is de uitvoering en positionering van de bedieningsknopjes. De menu- en info-knop zijn bij de EOS 70D naar linksboven verhuisd, zoals de laatste tijd standaard op elke EOS, en Live View en video hebben de bekende schakelaar met de start/stopknop. Hopelijk wordt de weg naar standaardisatie hiermee voortgezet en hebben nu ook de Q-knop en de Terugkijk- en Wis-knop hun definitieve plaats bereikt. Als EOS 60D gebruiker zul je even aan de nieuwe lay-out moeten wennen. Een punt in de bediening dat maar weinig gewenning vraagt, is het werken met het aanraakscherm. We waren het zelf al gewend van de EOS 650D (zie clip) en in combinatie met de Q-knop is bijna elke instelling binnen vingertopbereik. Omdat de EOS 70D een kantel- en draai lcd-scherm heeft én een snelle AF is de vingertopbediening ook uitermate handig bij het maken van foto’s. Met één tipje op het beeldscherm wordt in Live view pijlsnel scherpgesteld en desgewenst zelfs ook meteen de foto genomen (Touch Shutter). Geen enkel creatief standpunt hoeft zo nog te worden gemeden!
Wat we echter net als bij zijn voorganger op de EOS 70D node missen, is de dubbele functie van de knopjes rechtsboven op de camera (met twee instelwielen is dat toch geen probleem?) en de aanduiding van de witbalans en de flitsbelichtingscompensatie in het status-LCD. Beide aspecten blijven dus op ons wensenlijstje staan.

Mogelijkheden
Op een camera kun je tegenwoordig veel meer instellen dan alleen diafragma, sluitertijd en gevoeligheid. Nieuwe modellen krijgen steeds meer functionaliteit, die het leven van de fotograaf gemakkelijker en leuker moeten maken. De EOS 70D is geen uitzondering op deze trend. Met HDR, Meervoudige belichting, Nachtopnamen uit de hand en Creatieve filters kun je meteen tot een goede en onderscheidende opname komen en heb je in veel gevallen Photoshop niet meer nodig. De genoemde opties zijn leuk, maar de echte ‘dealbreakers’ van EOS 70D moeten toch meer gezocht worden in de aanwezigheid van Wi-Fi, 19-punts AF-systeem en fasedetectie-AF in Live view en video.
Wi-Fi
We hadden het al gezien op de EOS 6D (zie clip) en nu is ook de EOS 70D uitgerust met Wi-Fi. Bediening vanaf smartphone en tablet en draadloze koppeling aan een computer geven je als fotograaf mogelijkheden, die tot voorkort alleen op pro-camera’s met specifieke (en dure) accessoires beschikbaar waren. De Wi-Fi functionaliteit zul je niet dagelijks gebruiken, maar kan in specifieke gevallen toch heel handig zijn en onderscheidende fotografie mogelijk maken. Het instellen op de EOS 70D vraagt even een blik in de handleiding en het gebruik van Wi-Fi vergt het nodige vermogen van de accu. Vergeet dus niet een reserve-accu bij de hand te hebben.
Helaas is Wi-Fi (nog) niet te combineren met video, waardoor we een telefoon of tablet niet als live-zoeker kunnen gebruiken bij het opnemen van een film. Waarschijnlijk is de combinatie van Wi-Fi en video een stapje te ver voor de processor en/of de energievoorziening.
19-punts AF
Het autofocussysteem van de EOS 70D is natuurlijk niet nieuw (EOS 7D), maar in dit camerasegment toch een behoorlijke stap vooruit. Het volgen van bewegende onderwerpen zorgt bij de EOS 70D zelden voor problemen. We kunnen Ai Servo koppelen aan een automatische selectie van de AF-punten of aan Zone-AF en de werking van de AF optimaliseren met twee tracking-instellingen. In combinatie met een motordrive van 7 foto’s per seconde houd je zo elke vogel of sporter scherp in beeld.
Live view
De EOS 60D heeft zijn populariteit - naast beeldkwaliteit - vooral te danken aan zijn draai- en kantel lcd-scherm in combinatie met Live view. Vooral natuur- en macrofotografen kunnen dan met behulp van 1 op 1 beeldvergroting ongekend nauwkeurig handmatig scherpstellen. Dankzij het variangle scherm en Live view hoeft ook bij landschap en architectuur een lijn nooit meer onbewust scheef te lopen of een onderdeel onscherp te zijn. De EOS 70D heeft deze kwaliteiten van zijn oudere broer 100% overgenomen en zal voor de genoemde onderwerpen wederom gaan excelleren. Hij voegt er echter twee nieuwe functies aan toe, waardoor de EOS 70D zich op eenzame hoogte gaat begeven. Allereerst is dat de aanraakgevoeligheid van het scherm, zoals we dat kennen van een smartphone en tablet en als tweede een supersnelle autofocus op basis van fasedetectie op de sensor, dankzij de Dual Pixel Technology (zie preview EOS 70D). Staat de Live view-AF op continue, dan hoef je alleen maar op het scherm te tikken om snel scherp te stellen of een foto te nemen en bij het opnemen van video blijft de autofocus snel zijn werk doen. Dat opent allerlei nieuwe mogelijkheden voor de creatieve fotograaf en de nieuwe generatie videograaf.

JPEG
Zaken als HDR, HDR bij tegenlicht en Nachtfoto uit de hand zijn handige opties, maar kennen weinig instelmogelijkheden en hebben alleen een output als JPEG-bestand. Een optie die wel in RAW werkt is Meervoudige belichting en daar zijn creatief dus wel beelden op hoge kwaliteit mee te maken.

Prestaties
Van alle bovengenoemde mogelijkheden is er eigenlijk niet één die niet optimaal presteert. De snelheid bij instellen, opnemen en terugkijken is altijd hoog. Met een DIGIC5+ processor als kloppend hart is dat dan ook geen verrassing. Lichtmeting, scherpstelling en witbalans laten in de praktijk eigenlijk nooit een steekje vallen.
Opvallend bij de EOS 70D is het ‘nieuwe’ AF-systeem en met veel plezier - én rendement - hebben we veel goede foto’s gemaakt van bewegende onderwerpen. Het is wat tracking betreft natuurlijk geen EOS 5D mark III of EOS 1D X, maar je krijgt toch behoorlijk kippenvel als je met 7 fps een opstijgende reiger seconden lang scherp in de zoeker kunt houden.

Optimale instellingen EOS 70D voor volgen bewegend onderwerp in ‘motordrive’.*
Drive: Hoge snelheid 7 bps Automatische witbalans
AF-meetmodus: Ai Servo Beeldstijl: Standaard
AF-punten: Automatisch selectie-AF (Zone-AF) Lensafwijkingscorrecties: uit
Trackingevoeligheid: -1 Ruisonderdrukking: uit
Versn./vertr. tracking: +1 Lichte tonen prioriteit: uit
JPEG, hoogste kwaliteit Auto optimalisatie helderheid: uit
Meervlaksmeting Wi-Fi: uit
Tv, 1/500s of korter Flitser: uit
ISO Auto   
*TIP: Opslaan als C-stand.  

Waar iedereen altijd in geïnteresseerd is, is de beeldkwaliteit bij hoge ISO’s. De EOS 70D wijkt in die zin niet af van alle andere EOS APS-C modellen met 18 miljoen pixels of meer. In RAW is die beeldkwaliteit net zo goed als bij de EOS 60D of EOS 7D en ISO 3200 is voor nabewerking of grootformaat print, prima te gebruiken. In Lightroom 5 zie je dan alleen een fijn korreltje en kleuren en belichting zijn uitermate goed. In JPEG kunnen de verschillen met zijn voorgangers groter zijn en kan de EOS 70D dankzij zijn betere ruisonderdrukking (DIGIC5+) een ‘schoner’ plaatje afleveren dan 'oudere' modellen.
Wil je echt een sprong voorwaarts maken in beeldkwaliteit bij ISO's hoger dan 1600, dan zul je de stap naar een volbeeldsensor moeten maken, dus naar een EOS 6D of EOS 5D mark III.

    • TESTFOTO'S ISO 3200 •  
  EOS 5D3 RAW LR5 geen NR    EOS 60D RAW LR5 geen NR   EOS 70D RAW LR5 geen NR
 EOS 5D3 JPEG Standrd. NR   EOS 60D JPEG Standrd. NR  EOS 70D JPEG Standrd. NR
 EOS 5D3 RAW LR5 met NR  EOS 60D RAW LR5 met NR  EOS 70D RAW LR5 met NR

Samenvatting
Het zal duidelijk zijn dat de EOS 70D een erg goede all-round camera is met innoverende techniek, die de gevorderde vrijetijdsfotograaf alles biedt wat men van een systeemcamera anno 2013 mag verwachten: prima handligging en bediening, draadloze opties, snelle AF en ‘motordrive’ en hoge beeldkwaliteit. Voeg hier een uitgebreid assortiment van accessoires (lenzen, flitsers) aan toe en samen met je eigen creativiteit breng je met de EOS 70D elke opdracht tot een goed einde.
Heb je een Canon EOS xxxD of een mid-range camera van een ander merk en wil je een paar stappen hoger met je fotografie en de beschikking hebben over ‘state-of-art’-technologie, dan is de overstap naar de EOS 70D een ‘no-brainer’. Doen! Daar ga je jarenlang veel plezier van hebben.
Op bijna alle fronten is de EOS 70D zijn oudere broertje - de EOS 60D - de baas, maar draait het bij jouw fotografie vooral om beeldkwaliteit, dan hoef je als EOS 60D-eigenaar niet per se over te stappen, want op dat punt zijn de verschillen in RAW minimaal.
Zoek je als pro-fotograaf een tweede camera die je tevens meer telebereik geeft en ook snel is, dan is de EOS 70D momenteel te prefereren boven de EOS 7D (september 2009).

Alle specs: klik hier.
Uitgebreide review op TDP: klik hier.

Gerelateerde artikelen
EOS 70D | Wifi instellen (klik hier)
EOS 70D | Wifi capture (klik hier)
EOS 70D | Meervoudige belichting (klik hier)
EOS 70D | Video-zoom (klik hier)
EOS 70D | in-camera RAW-JPEG (klik hier)
EOS 70D | in-camera HDR (klik hier)
EOS 70D | Fijnafstelling AF (klik hier)
EOS 70D | Draadloos flitsen (klik hier)
EOS 70D | Nestkastje met EOS Remote (klik hier)
EOS 70D | AF-volgsysteem tracking (klik hier)
EOS 70D | Maken film (klik hier)

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.