Nieuws | Canon EOS R3 (update juni 2021)

door Pieter Dhaeze op donderdag 24 juni 2021

Amstelveen, 2 juni 2021 – Na de eerste ontwikkelingsaankondiging van de EOS R3 – Canon haar nieuwste, krachtige en snelle systeemcamera voor professionals – zijn vandaag meer details bekendgemaakt die bevestigen dat deze camera een nieuw tijdperk inluidt voor sport-, natuur- en nieuwsfotografen. Canon’s doel is het onmogelijke te bereiken en deze camera vormt daarop geen uitzondering. Vandaag zijn nieuwe specificaties bekendgemaakt waaruit blijkt dat de EOS R3 het volgen van een onderwerp naar een hoger niveau tilt door AF-tracking toe te voegen voor autosport, waaronder raceauto’s en racemotoren. Daarnaast kan de EOS R3 oversampled 4K-video opnemen – ideaal voor filmmakers.

EOS-R3-voor-achter

De nieuwe EOS R3 combineert de hoogwaardige prestaties en beeldkwaliteit van andere cameramodellen in Canon’s innovatieve EOS R System-portfolio. De RF-vatting geeft toegang tot de Canon RF-lenzen en daarmee biedt de EOS R3 indrukwekkende mogelijkheden die niet zijn te realiseren met andere camera/lens-combinaties. Deze camera opent de deuren naar een eerder onbereikbare inzetbaarheid en ongekende optische prestaties. Hierdoor kunnen professionele fotografen – of ze nu sport, wildlife of nieuws fotograferen – vluchtige momenten in de tijd vastleggen op een manier die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

In aanvulling op de ontwikkelingsaankondiging in april volgen hier enkele nieuwe, onthulde specificaties van de EOS R3: 

Moeiteloos en haarscherp volgen van snelle onderwerpen
Professionals die bewegende onderwerpen volgen, zullen het vermogen van de EOS R3 om ze haarscherp – zelfs bij RAW-opnamen met 30 fps – in beeld te houden zeer waarderen. De Canon Dual Pixel CMOS AF-technologie maakt het allemaal mogelijk en met de AF-tracking- technologie voor mensen en dieren (inclusief vogels) die ook wordt gebruikt in de EOS R5 en EOS R6, is de EOS R3 perfect voor autosportfotografen om raceauto’s en racemotoren te volgen. En zodra de belichtingsomstandigheden moeilijk worden, kan de camera scherpstellen in extreme duisternis bij lichtniveaus van -7EV of lager.

Met Canon’s unieke Eye Control AF-technologie – waarmee professionals het AF-punt met alleen hun oog kunnen selecteren – is de EOS R3 het verlengstuk van de creativiteit van de fotograaf – de opname wordt gemaakt zodra het juiste moment zich voordoet. Bij weinig licht biedt de EOS R3 tot 8-stops bescherming tegen cameratrillingen dankzij Canon’s revolutionaire gecombineerde Image Stabilizer (IS) technologie. De sensor-shift IS van de camera werkt samen met de optische IS die in veel lenzen met RF-vatting is ingebouwd. Dit stelt professionals in staat om bij zeer weinig licht te fotograferen of om met lange sluitertijden beweging opzettelijk onscherp te maken.

Hoge kwaliteit RAW-opnamen bij 30 fps
Het hart van de EOS R3 wordt gevormd door een geheel nieuwe, stacked CMOS-sensor met belichting vanaf de achterzijde die samenwerkt met Canon’s krachtige DIGIC X- beeldprocessor. Canon bevestigt vandaag dat de camera RAW-bestanden kan vastleggen met een snelheid van maar liefst 30 fps en volledige AF/AE-tracking. Deze adembenemende snelheid van de nieuwe sensor herdefinieert ook wat mogelijk is met een elektronische sluiter. Flitssynchronisatie met de elektronische sluiter is nu mogelijk wanneer de camera wordt gebruikt met externe Speedlites, daarnaast is rolling shutter-vertekening bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen verminderd.

Oversampled 4K- en RAW-beeldregistratie
De EOS R3 biedt niet alleen geavanceerde mogelijkheden voor fotografie, maar is ook geschikt voor het maken van hoogwaardige video-opnamen. De camera kan oversampled 4K-beelden vastleggen, maar gebruikers kunnen ook RAW-beeldmateriaal intern opslaan.
Daarnaast is Canon Log 3 beschikbaar om professionals een groter dynamisch bereik en meer mogelijkheden voor kleurgradatie te bieden. Dezelfde onderwerpherkenning die beschikbaar is voor fotografie kan ook worden gebruikt voor videobeelden, zodat filmmakers snel bewegende onderwerp onverminderd scherp binnen het beeld kunnen volgen.

Ontworpen en gemaakt voor professionals
De EOS R3 heeft een robuuste body van magnesiumlegering en is net zo stof- en waterdicht als Canon’s legendarische EOS-1D X serie, zodat de camera zelfs onder de zwaarste weersomstandigheden kan worden gebruikt. Dankzij de twee kaartsleuven zijn beeldbestanden weg te schrijven naar SD- of CFexpress-geheugenkaarten. De camera wordt gevoed door een LP-E19-accu met hoge capaciteit – dezelfde als in Canon’s EOS-1D X Mark III-camera. Professionals kunnen de accu’s gebruiken en delen met andere camera’s waar ze mogelijk al mee werken. Voor een volledig intuïtieve bediening biedt de camera daarnaast een keuze aan bedieningselementen, waaronder zowel een multi-controller als een smart controller. Met drie aanpasbare instelknoppen op de body plus een Lens Control- ring op elke lens met RF-vatting zijn sluitertijd, diafragma, ISO en belichtingscompensatie eenvoudig te wijzigen terwijl de camera op ooghoogte wordt gebruikt. De EOS R3 is ook uitgerust met een variangle-scherm waarmee professionals gemakkelijk vanuit creatieve perspectieven hun beeldcomposities kunnen kiezen.

Geavanceerde connectiviteit
Bij deze camera voor toonaangevende sport- en nieuwsfotografen is connectiviteit van het hoogste belang. Dankzij de ingebouwde Wired LAN-aansluiting en 5 GHz Wi-F voor communicatie met netwerken, laptops en mobiele apparaten, kunnen professionals opnamen snel en eenvoudig delen. Zoals eerder aangekondigd is de EOS R3 ook compatibel met de Canon Mobile File Transfer-app. Bovendien zal de EOS R3 zijn uitgerust met een nieuwe accessoireschoen die zorgt voor datacommunicatie en voeding voor nieuwe accessoires wanneer die op de camera worden bevestigd.

De camerafeatures van de EOS R3 die vandaag (2 juni 2021) zijn aangekondigd:

  • Nieuwe, door Canon ontwikkelde stacked CMOS-sensor met belichting vanaf de achterzijde
  • 30 fps met AF/AE-tracking
  • AF-tracking van mensen, dieren (waaronder vogels) en autosport (racemotoren en raceauto’s)
  • Kan intern oversampled 4K- of RAW-opnamen opslaan en Canon Log 3
  • Eye Control AF-puntselectie
  • Scherpstellen bij lichtniveaus van -7EV of lageri
  • Dual Pixel CMOS AF
  • Stof- en waterbestendigheid identiek aan die van de EOS-1D serie

cameralabs-eosr3

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.