Canon PowerShot S120

door Pieter Dhaeze op dinsdag 05 november 2013

De geschiedenis van de PowerShot S-serie gaat terug tot de vorige eeuw. De S10 (2 Mp, 2x zoom, ISO 400) zag in augustus 1999 het licht en precies 14 jaar later werd de jongste telg geïntroduceerd, de PowerShot S120 (12 Mp, 5x zoom, ISO 12.800) . Er is in die tijd veel gebeurd en wij hebben dit nieuwste model mee het veld ingenomen.

Van S10 tot S120
Bij de introductie van de PowerShot S120 hadden we de indruk ‘alweer een nieuwe PowerShot S?’. Want de S110 lag ons nog vers in het geheugen en onze review van deze camera stamt pas uit februari van dit jaar. Toch is het al een jaar geleden en als we de ‘geboortedata’ van alle PowerShot S-modellen er eens bijpakken, dan zien we dat het zeker in de beginjaren rap is gegaan met de nieuwe modellen. Alleen tussen de PowerShot S80 en S90 gaapt een kloof van 4 jaar en in die tijd is het S-concept behoorlijk onder handen genomen tot de kleinste high-end compactcamera wat het vandaag is.

What’s new?
In de dynamische wereld van fotografie is een periode van een jaar tegenwoordig lang. Nieuwe cameramodellen en -concepten van de bekende fabrikanten buitelen over elkaar heen en gillen om een plaatsje in een steeds meer verzadigde markt. Als je echter even verder kijkt dan het uiterlijk van al die camera’s, dan verandert er op fotografisch gebied eigenlijk niet zo veel. Op zich niet vreemd, want het technische niveau van camera’s, lenzen en beeld is al enige tijd ongekend hoog en had niemand 10 jaar geleden voor mogelijk gehouden.
Als we de PowerShot S120 vergelijken met zijn voorganger, dan zien we dat er inderdaad niet echt veel nieuws onder de zon is. En dat is logisch, want de S110 was al een bijzonder goede camera: echt ‘pocketable’ met RAW en snel.
Zetten we de specificaties van de PowerShot S120 naast die van de S110, dan zijn de verschillen klein.

De praktijk
Onze ervaringen met de PowerShot S120 zijn grotendeels te vergelijken met die van de S110. Zouden we de S120 puntsgewijs gaan bespreken, dan zouden we voor 95% in herhaling vallen en we verwijzen dan ook voor ontwerp, uitvoering, mogelijkheden, bediening en prestaties naar onze review van de PowerShot S110 van februari 2013. (klik hier).
Ten aanzien van de beeldkwaliteit moeten we onderscheid maken tussen JPEG en RAW. We hebben de indruk dat de Digic 6 processor weer net even beter omgaat met kleur (witbalans), helderheid (clipping) en vooral ruisonderdrukking. In RAW is de beeldkwaliteit niet veel anders dan bij de PowerShot S110. Die is overigens erg goed en tot ISO 800 goed bruikbaar (mits goed belicht) voor groter formaat afdrukken. ISO 1600 en 3200 zijn nog prima te gebruiken als de publicatievorm niet groter is dan full-HD (1920x1080 pixels).

De Digic 6 zorgt ook voor een hogere snelheid en de 12 beelden per seconde op volle resolutie geeft ons bijna het kippenvelgevoel van de motordrive van de EOS 1D X. Dat de verwerkingssnelheid hoog is zien we tevens  terug tijdens het filmen, waarbij nu full-HD kan worden opgenomen (1080p) met maar liefst 60 fps. Bewegend beeld wordt zo erg vloeiend geregistreerd en je hebt daarmee ook de mogelijkheid om prima slow-motions te maken.

Er zijn wat ons betreft toch ook nog wel enkele verbeterpuntjes te noemen aan de S120 en we hopen dat Canon daar het komend jaar werk van gaat maken om ze bij de PowerShot S130 te kunnen presenteren. Zo zouden we graag een klein gripje op de voorzijde van de camera willen hebben (zoals bij de PowerShot SX280) voor iets meer houvast en daardoor minder kans op het abusievelijk activeren van het touchscreen met de duim. Ook kan de zoomlens wel een upgrade gebruiken. Het beeld is nu wat aan de ‘zachte’ kant, er is zichtbare tonvervorming te zien over een groot deel van het zoombereik en de lichtsterkte zou hoger mogen worden. Een maximaal diafragma van f/5.7 als je helemaal ingezoomd bent, is wat weinig, zeker omdat je bij f/1.8 begint.

Tip SD-kaartje
Om de snelheid van de Digic 6 volledig te benutten, is het niet onverstandig om de PowerShot te voorzien van een snel geheugenkaartje. Wij hebben de test gedaan met een SanDisk Extreme Pro 8 GB klasse 10 met een schrijfsnelheid van 95 MB/s en dan hapert de opname nooit.

Samenvatting
Wil je een camera met 5x groothoekzoom die écht in je broekzak past en waarmee je toch snel mooie foto’s (tot ISO 3200 en in RAW) kunt maken, dan is de PowerShot S120 een zeer interessante camera. Hij heeft veel mogelijkheden (HDR, Wifi, Effectfilters etc.) en je kunt er bovendien ook mooie HD-films mee maken. De PowerShot S120 kun je onopvallend altijd bij je hebben en heb je onderweg naar je werk je EOS niet bij, dan kun je toch die prachtige zonsopkomst of dreigende onweersbui op hoge kwaliteit registreren.
Ben je in bezit van een PowerShot S100 of S110, dan hoef je wat ons betreft niet per se over te stappen. Maar heb je een ouder S-model of een IXUS en wil je in fotokwaliteit toch een stap vooruit zonder dat de camera veel groter wordt, dan is de PowerShot S120 zeker een overweging waard.

Voor alle specificaties en voorbeeldfoto’s van Canon: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.