Evaluatie LFP-dag 2013

door Pieter Dhaeze op woensdag 20 november 2013

Wij van EOSzine geloven sterk in de meerwaarde van het afdrukken van mooie foto’s. Hoewel papier in deze tijd van usb-sticks, tablets en Facebook niet ‘hip’ meer is, verhoogt een mooi afgewerkte fotoprint ons inziens de beleving van een beeld en maakt het een digitale foto tot een tastbaar product met - letterlijk - meer waarde.

Om ons geloof uit te dragen hebben we 14 november 2013 de ‘Large Format Printing’-dag georganiseerd in het hoofdkantoor van Canon in ’s-Hertogenbosch. Ruim 20 foto-professionals hebben deze dag - naast een heerlijke Bossche bol - kunnen proeven van alle aspecten die van belang zijn bij het afdrukken én afwerken van foto’s op groot formaat (>A2+).

Programma
Na ontvangst met koffie, thee en de onvermijdelijke, maar overheerlijke Bossche bol (een fors ontbijt) werd de dag gezamenlijk begonnen met een lezing van Pieter Dhaeze (EOSzine) over de technische aandachtspunten die aan de orde komen bij het afdrukken van foto’s, zoals ‘300 dpi’, AdobeRGB en werken met profielen. Hierover heeft hij ook een artikel geschreven (klik hier). Daarna nam Bas Meelker het stokje over om de deelnemers de praktische kanten van het fotograferen voor groot formaat toe te lichten. Omdat Bas daarbij veel van zijn adembenemende foto’s liet passeren, steeg het inspiratieniveau tot grote hoogte: ‘Dat wil ik ook!’


In de binnentuin van het prachtige Canon-gebouw konden de deelnemers vervolgens onder het genot van een lekkere lunch even op adem komen om weer helemaal fit aan de start te verschijnen voor de drie parallelsessies die ’s middags op het programma stonden:
1. werken met de iPF6450 (24”, A1+) door Patrick Stam van Canon NL
2. praktisch foto’s afwerken door Gerjan van de Pol van GB-lijsten
3. print op elk materiaal met de Arizona vlakbedprinter door Jelle Krijnders van Canon NL
In groepjes van zeven konden de deelnemers alle sessies van dichtbij beleven, waarbij vragen direct door de aanwezige specialisten konden worden beantwoord.
Aan het eind van de middag stond een drankje en een hapje klaar om gezellig de ervaringen van de dag uit te wisselen en de laatste vragen beantwoord te krijgen. De deelnemers werden daarbij verrast met de verloting van een Canon PIXMA Pro 1 (A3+) en van een masterclass van Bas Meelker. En om te zorgen dat iedereen als een winnaar naar huis kon, stonden rijkgevulde goodie-bags klaar met onder andere boeken van Van Duuren Media, fotopapier van Canon en afwerkmateriaal van GB-lijsten.

Quotes
“De ontvangst en de sfeer waren erg goed. En verder de praktische tips door de hele dag heen. Ook het contact met mede-fotografen heb ik als erg prettig ervaren.”

“De presentatie van Gerjan was super. Ik had die afwerkpresentatie niet verwacht. De presentatie van Jelle, vanwege zijn enthousiasme en de mogelijkheden van de vlakbedprinter, was ook heel goed. Dat wil overigens niet zeggen, dat ik de rest minder interessant vond.”

“Ik had toch ook wel meer zelf willen doen, zoals eigenhandig meegebrachte of opgestuurde foto’s afdrukken op een iPF6450, zodat je zelf ervaart op welke problemen je dan kunt stuiten.”

“De lezing van Bas was zeer indrukwekkend. Misschien gezien het thema nog iets meer nadruk op de afwerking?”

“Prima dag, maar ik had ook graag een kijk- en voelronde van de verschillende printmaterialen (papiersoorten) van Canon gehad. Bij een internetbestelling kun je dit immers niet visueel en tactiel beoordelen.”

Samenvatting
Gezien de reacties van de deelnemers krijgen niet alleen wij ‘kippenvel’ van een afgewerkte fotoprint op groot formaat. Als je met een afdruk van je eigen foto op 60 bij 40 cm naar huis gaat, dan tovert dat toch ongemerkt een grote glimlach op je gezicht en dat bevestigt onze overtuiging dat een foto pas een mooie foto wordt als hij afgedrukt is en dat hij nog mooier wordt als je hem netjes afwerkt.
Ervaar het zelf ook eens en laat een eigen foto op groot formaat afdrukken en afwerken. Wedden dat jij dan ook ‘kippenvel’ krijgt?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.