Verrassende invalshoeken Kop van Zuid

door pjcdhaeze op dinsdag 10 augustus 2021

Er zijn weinig of geen locaties in Nederland te vinden met zo’n densiteit aan spectaculaire, iconische architectuur. Inderdaad, ik heb het over de Kop van Zuid in Rotterdam. Het is dan ook mijn favoriete locatie voor architectuurfotografie. De laatste jaren heb ik er veel shoots gedaan en telkens ontdek ik er toch weer nieuwe invalshoeken voor verrassende foto’s. Uiteraard heeft dat alles te maken met de manier waarop je observeert en tijd die je besteedt aan locatie scouting.

Een van mijn statements is dan ook: “Leer te observeren en waar te nemen, ontwikkel een instinct om visuele aspecten in een andere context te zien, probeer je verwondering over te brengen in beelden en op deze manier een verhaal te vertellen”. Als je deze kunst verstaat, kun je van de meest alledaagse onderwerpen sprekende foto’s maken en dat geldt uiteraard ook voor architectuur. Locatie scouting is waar het om draait. Hoe meer tijd je daaraan besteedt, hoe beter je foto’s.

Ga pas fotograferen zodra je weet wat de beste spots of invalshoeken zijn en op welk tijdstip je daar moet staan om de foto’s te maken die je voor ogen hebt. Ik ben vaak te gretig geweest en dan kwam ik er na een shoot achter dat ik de beste standpunten gewoon over het hoofd had gezien, waardoor ik weer terug moest. Nu hoort dat bij een leerproces, maar niettemin is mijn advies om je grondig voor te bereiden, zodat je doelgericht te werk gaat en thuiskomt met voltreffers.

Daarnaast moet je ook licht leren begrijpen. Dat klinkt een beetje zweverig, maar is het beslist niet. Want de atmosfeer in een architectuurfoto wordt grotendeels bepaald door het soort licht. Onder landschapsfotografen is het algemeen bekend dat je het mooiste licht hebt in de vroege ochtend of bij zonsondergang. Maar het blauwe halfuurtje vind ik voor moderne architectuur in veel gevallen toch de beste timing. Al deze foto’s heb ik bewust bij dat licht gemaakt.

Het maakt niet uit waar je staat in je ontwikkeling als architectuurfotograaf, je blijft leren. Althans, wanneer je ervoor open staat. Want mensen denken vaak te snel dat ze er al zijn. Ik leg de lat voor mezelf hoog en dat resulteert in constante progressie. De laatste twee shoots op de Kop van Zuid hebben zo weer verfrissende foto’s opgeleverd. En als ik per shoot vijf toppers kan schieten, zie ik het als een succes, want is architectuur is en blijft natuurlijk slow shooting.

Omdat je bij schemer en duister te maken hebt met een hoog dynamisch bereik van scènes schiet ik multi-exposure (belichtingstrapje). De nieuwe generatie spiegelloze camera’s, zoals de EOS R5, heeft een enorm dynamisch bereik waardoor je onderbelichte RAW’s kunt schieten en donkere partijen ophalen in de editing. Maar toch ontstaat er dan bij hoge ISO-waardes ook ruis. En omdat ik streef naar ruisvrije foto’s heeft multi-exposure in combinatie met file blending mijn voorkeur.

Ook de foto’s in dit blog zijn allemaal op die manier tot stand gekomen. Vergeet niet dat dit genre fotografie veel editing vereist wil je cleane, strakke architectuurfoto’s maken. In urbane gebieden krijg je onwillekeurig zwerfafval, graffiti en andere visuele vervuiling in beeld wat vaak enorm veel tijd kost om te verwijderen. Ik zeg niet dat het een must is, iedere fotograaf kan daar zelf z’n keuze in maken. Maar deze foto’s vertellen welke standaard ik voor mezelf hanteer.

Binnenkort trek ik met m’n camera en statief toch ook eens Rotterdam Centrum in waar prachtige locaties zijn te vinden zijn zoals de Markthal, Centraal Station en het Boijmans van Beuningen Depot. Zeker, deze gebouwen zijn al tot in den treure gefotografeerd, maar dan is het juist een uitdaging om een invalshoek of standpunt te vinden dat verrassende foto’s oplevert. En ik heb hiervoor al duidelijk gemaakt dat het juiste licht en tijdstip ook enorm veel bijdragen.

Ik hoop dat ik je hiermee weer heb geïnspireerd om architectuur op een heel andere manier te gaan fotograferen. En mocht je daar wat onwennig tegenover staan, boek dan eens ‘n Architectuur Photo Tour Rotterdam, zodat ik je de fijne kneepjes kan leren om jouw architectuurfoto’s op een hoger plan te brengen. Het is allemaal een kwestie van de juiste mind set en veel geduld, maar je komt er heus wel! Mail me even voor meer info: tony@tonyvingerhoets.com.

Tony Vingerhoets

10 augustus 2021, Weelde, België

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.