Canon i-SENSYS MF8280Cw

door Pieter Dhaeze op woensdag 18 december 2013

Met de opkomst van e-communicatie via internet en van digitale archivering lijkt de rol van papier langzaam maar zeker uitgespeeld. De noodzaak om een printer op kantoor of in de studio beschikbaar te hebben is dan ook vaak niet meer aanwezig.
Toch staat de ontwikkeling van printers niet stil en kunnen ze tegenwoordig veel meer dan afdrukken alleen. De PIXMA-multifunctionals zijn daarvan het ultieme bewijs en wij waren dan ook heel enthousiast bij de review van de PIXMA MG7150, een echte alleskunner voor in de studio.
Wil je op kantoor ook zo’n duizendpoot, maar dan robuuster en sneller, kijk dan eens naar een laser-multifunctional, zoals de i-SENSYS MF8280Cw.

Laser
Een laserprinter is vooral ontwikkeld voor kantoorwerk: snel met hoge printvolumes en lage kosten per print. En ondanks dat inkjet een behoorlijke opmars doormaakt, blijft laser toch zijn specifieke kwaliteiten behouden. Het is dan eigenlijk ook meer vanzelfsprekend dat je afdrukken, kopiëren en scannen (en faxen) combineert in een laserprinter (i-SENSYS) dan in een inkjet (PIXMA).
Toch liepen de i-SENSYS-modellen in functionaliteit altijd iets achter bij hun PIXMA-equivalenten. Met de Canon i-SENSYS MF8280Cw is daar nu een einde aan gekomen en deze printer doet er zelfs nog een paar schepjes bovenop, omdat je hiermee ook kunt faxen en een ADF (Auto Document Feeder) standaard is.

Mogelijkheden
Dat een multifunctional als de i-SENSYS MF8280Cw nog lang niet uitgerangeerd is en nog jarenlang zijn diensten kan bewijzen, is duidelijk als je met dit manusje van alles aan de slag gaat. Printen, kopiëren en scannen zijn vanzelfsprekend, maar als je toch nog eens een fax wilt ontvangen of versturen, dan is dat ook mogelijk, mits je nog een vaste telefoonlijn hebt. Wil je een stapeltje documenten scannen naar pdf en opslaan op je computer, dan gaat dit supersnel met de ADF, die zonder omkijken zijn werk doet. Omdat dit gekoppeld kan worden met OCR via het meegeleverde Presto Page Manager kan het gescande papierarchief vervolgens worden doorzocht met een simpele tekstopdracht. Ellenlang documenten doorlezen op zoek naar een bepaald onderdeel is nu een kwestie van een paar muisklikken geworden.
Maar ook het feit dat je hem heel eenvoudig op kunt nemen in een draadloos netwerk, opent een wereld van mogelijkheden. Je hebt alleen een stopcontact nodig om de MF8280Cw operationeel te krijgen en zo kun je hem in een kantoorgebouw op een heel centrale plaats zetten, zonder de belemmering van draden. In deze wifi-omgeving communiceert deze i-SENSYS twee kanten op. Je kunt printen naar de MF8280, maar je kunt ook scannen naar je computer. Beide opties zijn zelfs beschikbaar zonder tussenkomst van een computer, want je kunt ook eenvoudig bestanden afdrukken van usb-stick of er documenten en foto’s naartoe scannen.
Met deze draadloze functionaliteit kan natuurlijk ook niet een verbindingsmogelijkheid met mobiele apparaten (smartphone, tablet) ontbreken. De MF 8280Cw ondersteunt daartoe Cloudprinting (Win/Mac) zoals we voor het eerst zagen bij de PIXMA MG6150. Maar afdrukken kan ook met de gratis app Canon Mobile Print (Android/iOS). Daarmee kun je direct vanaf je tablet of telefoon foto’s, documenten (niet op iOS) en webpagina’s afdrukken en zelfs documenten scannen. En dat allemaal zonder dat je een computer nodig hebt.

Software en app
Een significant deel van zijn gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden dankt de MF8280Cw aan de gratis (Engelstalige) software die wordt meegeleverd. Zo heb je met Canon’s MF Toolbox alle opties op je Bureaublad om snel naar e-mail te scannen of naar PDF. En met Presto! Pagemanager 7.15 kun je zelfs gescande tekstdocumenten via OCR omzetten naar bewerkbare en doorzoekbare tekst.
Natuurlijk mogen we ook de gratis app (iOS/Android) Canon Mobile Printing niet vergeten, zodat je van elke tablet of smartphone foto’s en webpagina’s (iOS/Android) kunt afdrukken en zelfs gewone documenten (alleen Android).

Prestaties
Voor de printprestaties verwijzen we graag naar onze review van de i-SENSYS LBP7110n, aangezien diens print-engine dezelfde is als in de MF8280Cw. Ondanks de beperkingen van de lasertechniek (drie kleuren, raster) en het ontbreken van echt kleurbeheer worden foto’s op zwaarder, glad kopieerpapier toch behoorlijk goed afgedrukt. En dat gaat lekker snel. Prima voor een hand-out of flyer.
Verder heeft de MF8280Cw ongelooflijk veel mogelijkheden en is de printer snel in al zijn handelingen. Het instellen duurt vaak langer dan de scan of print zelf. Dat instellen gaat overigens in veel gevallen redelijk gebruiksvriendelijk met duidelijke knoppen en een helder lcd-scherm. Het eenmalig configureren van de verschillende basisfuncties en installeren van de software kan door de veelheid aan opties de nodige tijd duren. Dus houd daar rekening mee als je deze multifunctional voor de eerste keer in gebruik neemt. Er wordt een goede handleiding (NL) op dvd meegeleverd.

Samenvatting
Zolang er papier is, zal een multifunctional als de Canon i-SENSYS MF8280Cw zijn diensten blijven bewijzen. In afnemende mate voor het afdrukken op papier, maar in toenemende mate voor het digitaliseren van bestaande papieren documenten en communicatie met tablet en smartphone. En wil je er een foto op afdrukken, dan kan dat ook nog op prima kwaliteit. Voor indexprints van grote fotobibliotheken is dat echt ideaal.
De MF8280Cw blijft de komende jaren dus een actuele multifunctional in de veranderende kantooromgeving van internet, digitale archieven, draadloze besturing en communicatie met computers, tablets en smartphones. En dat voor nog geen 250 euro!
Er is ook een MF8230Cn verkrijgbaar. Die heeft echter geen fax en wifi.

Meer informatie en specificaties: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.