Zilveren Camera 2013

door Juryrapport op woensdag 29 januari 2014

Ilvy Njiokiktjien is onze Fotograaf des Vaderlands en is met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela winnaar geworden van de Zilveren Camera 2013. Hieronder het juryrapport. Lees ook onze interviews (mei 2009 en maart 2012) met deze bevlogen fotografe.

Juryrapport Zilveren Camera 2013

"De onafhankelijke jury van de Zilveren Camera was er ook dit jaar weer op uit om uit het ingezonden materiaal het beste naar voren te halen en zo tot een zo krachtig mogelijke selectie te komen in de verschillende categorieën. Binnenlands Nieuws, Binnenland Documentair, Buitenland, Cultuur & Entertainment, Sport, Natuur & Milieu en Portret; vrijwel alle aspecten van het vakgebied komen in de wedstrijd aan bod.

We zochten naar beeld wat technisch goed is, esthetisch prikkelt, inhoudelijk ter zake doet en ons bovenal raakt. Soms ging onze voorkeur daarbij uit naar een verrassende blik op een alledaagse gebeurtenis, en soms sprong een onalledaagse gebeurtenis in een meer traditionele beeldtaal ons in het oog.

Van de 548 deelnemers zijn 32 fotografen als prijswinnaar uit de bus gekomen. Enkele fotojournalisten wisten ondanks de beperkingen van een hen toegewezen persvak een minder geregisseerd moment te vangen, anderen creëerden hun werk in samenwerking met hun onderwerp, weer anderen werkten als een fly on the wall, vrijwel onzichtbaar.

De Zilveren Camera, de beste nieuwsfoto, gaat naar een foto van het laatste eerbetoon aan Nelson Mandela. In de straten van Pretoria staan mensen massaal langs de weg om zijn kist te zien passeren en hem de laatste eer te bewijzen. De jury was unaniem in haar keuze voor een foto die bleek te zijn gemaakt door een fotojournaliste die veelvuldig haar lens op Zuid-Afrika richt: Ilvy Njiokiktjien. Zij is de eerste vrouw in 65 jaar die de Zilveren Camera wint.

Wat extra pleit voor haar toewijding is dat zij op de dag van Mandela's overlijden vanuit Zuid-Afrika was teruggekeerd in Nederland en toen zij hoorde van zijn overlijden direct besloot terug te vliegen om het afscheid bij te wonen en de sfeer vast te leggen.

De jury was van mening dat de jonge winnares de essentie van dit wereldwijde nieuws treffend heeft samengebracht in dit beeld van rouw om en dankbaarheid voor de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Het is een krachtige foto waarin verschillende lagen de gebeurtenis weergeven.

Namens de jury hoop ik dat onze keuzes u bevallen. Het resultaat laat fragmenten zien van de tijd waarin we leven en toont tegelijkertijd de verworvenheden van de Nederlandse fotojournalistiek anno 2013. Hopelijk wordt zowel de beroepsgroep als het grote publiek er door geïnspireerd.

Met dank aan de Zilveren Camera-organisatie en aan alle fotografen die hebben deelgenomen aan de wedstrijd. Keep up the good work!"

Claudia Hinterseer, voorzitter.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.