Interview Jasper Doest

door Pieter Dhaeze op vrijdag 31 januari 2014

Je hebt als natuurfotograaf al op redelijk jonge leeftijd besloten om professional te worden. Dat is geen geringe stap. Hoe is het om in dat 'drukke' segment een boterham te verdienen? Heb je vooraf marktonderzoek gedaan? Heeft je carrière zich ontwikkeld zoals je had verwacht?

"Ik denk dat het in m'n voordeel heeft gewerkt dat ik die beslissing op redelijk jonge leeftijd heb durven nemen. Ik had op dat moment weinig vaste lasten en verantwoordelijkheden en kon me daarom helemaal focussen op de ontwikkeling van mijn fotografie. Sindsdien is er veel jong talent boven komen drijven en ik denk dat het tegenwoordig voor jonge fotografen een stuk moeilijker is om je te onderscheiden van de massa. Ik heb gelukkig in de tussentijd kans gezien me verder te ontwikkelen en die ontwikkelingen gaan verder dan ik ooit had durven denken. Het is soms wel beangstigend wanneer dromen werkelijkheid worden. Je krijgt dan het gevoel dat je jezelf opnieuw moet uitvinden, maar uiteindelijk wordt je daar een beter mens van en daarmee ook een betere fotograaf."


Werk je met vaste opdrachtgevers of verkoop je vrij werk?

"Een fotograaf is tegenwoordig veel meer dan alleen fotograaf, waarmee ik bedoel dat er meer van je gevraagd wordt dan het maken van beelden. Naast fotograaf ben ik spreker, geef ik jaarlijks enkele seminars en workshops, ben ik ambassadeur voor een aantal vooraanstaande fotografie/outdoor merken. Het is denk ik goed om niet op één paard te wedden en je inkomen te spreiden. Vandaar dat ik naast vaste opdrachtgevers ook altijd vrij werk blijf produceren. Ik denk sowieso dat het vrije werk er voor zorgt dat je plezier houdt in je werk. Daar gelden immers geen verplichtingen en deadlines. In je vrije werk kun je je volledig laten gaan, doen waar je zin in hebt en als daar dan iets moois uit komt is dat mooi meegenomen."

We zien je regelmatig voorbijkomen als winnaar van prestigieuze fotowedstrijden. Gefeliciteerd! Ben je bij de keuze van je onderwerpen erg gefocust op 'award winning pictures' of ben je daar inhoudelijk helemaal niet mee bezig?

"Dank je. Ik zeg het regelmatig...als ik dit niet voor m'n werk zou doen dan zou ik helemaal niet meedoen aan al die wedstrijden. Waarom zou ik immers beter willen zijn dan een ander? Daar gaat het mijns inziens in het leven niet om. Ik ben daar dus op het moment van fotograferen ook helemaal niet mee bezig. Natuurlijk zie je wel direct of een beeld potentie heeft. Maar de wedstrijden zijn absoluut geen drijfveer, eerder een bijkomstigheid waar je wat aan kunt hebben....mits je er werk van maakt. Dat laatste moet ik er wel nadrukkelijk bij zeggen. Je zult jezelf nog altijd moeten verkopen, waarbij je gebruik kunt maken van voorgaande successen."


Je geeft ook vaak lezingen. Wat is daarbij je boodschap? Kun je in woord en beeld doordringen bij je - fotograferend - publiek?

"Ik heb met mijn fotografie een heel duidelijk doel voor ogen. Ik wil mensen verwonderen voor de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet. Vroeger heb ik nog wel eens de illusie gehad dat ik mensen kon veranderen. Verandering moet echter van de mensen zelf uit gaan en niet van buitenaf worden opgelegd, anders is het te bedreigend. Ik probeer mensen op een andere manier naar de wereld te laten kijken en ze er van te laten doordringen dat de wereld om ons heen onze zorg waard is. We zijn immers volledig afhankelijk van de natuur, hoewel we dat nog wel eens lijken te vergeten. Tijdens de lezingen neem ik mensen mee op reis, middels beeld en en verhaal. Het verhaal is daarbij vaak dragend. Het gaat om een vertaling van persoonlijke emotie en beleving naar het publiek, met beeld als ondersteuning.
Ik heb overigens wel mijn publiek jaren lang verkeerd ingeschat. Als beginnend fotograaf wilde ik vooral naam vestigen in 'het wereldje'. Jaren later kwam ik er achter dat ik jaren lang heb staan prediken voor eigen parochie. Een groen- of fotograferend publiek is al lang bekend met de schoonheid van onze planeet. Het kan natuurlijk geen kwaad om ook deze mensen te bereiken, maar ik bereik liever mijn buurvrouw (bij wijze van spreken) dan dat ik aan een andere natuurfotograaf mag gaan vertellen hoe mooi deze planeet is."

Met welk fotoproject ben je momenteel bezig? En wat zijn je plannen voor de komende jaren?

"Ik ben op dit moment bezig met de afronding van een verhaal voor de Nederlandstalige editie van National Geographic Magazine over Rottumeroog, een van de laatste oorspronkelijke wildernissen van ons land. Het artikel zal in mei dit jaar verschijnen. Verder zal ik dit jaar vooral veel tijd doorbrengen in Oost- en Zuid Europa, waar ik werk aan een verhaal voor de Amerikaanse editie van National Geographic Magazine."

Neem je ook video op of heb je plannen in die richting?

Video...tja...de afgelopen jaren heb ik regelmatig gehoord dat video fotografie gaat verdrijven. Noem me ouderwets, maar dat zie ik er niet direct van komen. Het zijn twee totaal verschillende media, met ieder hun eigen kwaliteiten. De kracht van fotografie zit hem in het feit dat de tijd wordt stil gezet en de fantasie het over neemt. Ik speel wel af en toe met video, maar slechts ter ondersteuning van mijn fotografie. Ik ben fotograaf, en dat is iets wat van binnen zit. Ik vind video gewoon niet zo interessant."

In 2008 ben je overgestapt naar Nikon en bent nu weer terug bij Canon. Dat zijn ingrijpende beslissingen. Wat heeft je weer bij Canon gebracht?

"Zoals je weet heb ik jaren lang met veel plezier met Canon gefotografeerd. Mijn overstap naar Nikon had meerdere redenen, maar een van de redenen was dat Canon op dat moment geen snelle full-frame body op de markt had. En dat heeft al met al ook erg lang op zich laten wachten. De kwaliteit van de 1Ds- en 5D serie was natuurlijk top, maar de bodies waren traag en niet geschikt voor mijn manier van werken. Nikon bracht op dat moment de D3 uit, wat met de 14-24/2.8 een droomcombinatie was. Ik had eindelijk weer groothoek.
Na 5 jaar met Nikon te hebben gewerkt ben ik sinds kort Canon ambassadeur voor Kamera Express. Ik ben al jaren klant van Kamera Express en heb daar ook goede contacten. Ik voel me daar kind aan huis. En toen Kamera Express me benaderde om Canon ambassadeur te worden heb ik ook niet heel lang moeten nadenken. Mijn Nikon apparatuur heeft immers flink moeten leiden op een eiland als Rottumeroog en Canon heeft zowel qua optiek als qua bodies een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. De kwaliteit van zowel de 1DX als van de 5D3 is werkelijk weergaloos en de nieuwe optiek is waanzinnig mooi.
Ik heb wel even moeten wennen aan de bediening van de nieuwe camera's, maar inmiddels is de EOS 1DX een verlengstuk van mezelf."

Heb je nog een tip of advies voor onze lezers?

"Ik krijg vaak vragen over apparatuur en ik wil even benadrukken dat het vooral essentieel is dat je de kwaliteiten en beperkingen van je apparatuur leert kennen, zodat je op het moment-supreme niet meer hoeft na te denken over instellingen en dergelijke. Apparatuur is niet leidend, maar kan lijdend worden als je niet uitkijkt. Dus ken je gereedschap en probeer vervolgens veel tijd door te brengen met je onderwerp, dan ontstaat de magie vanzelf."

Meer weten over Jasper? Kijk op zijn website of volg hem op Facebook of LinkedIn.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.