EOS 70D | Wi-fi Capture

door Pieter Dhaeze op woensdag 05 februari 2014

In een reeks artikelen gaan we dieper in op enkele bijzondere kwaliteiten van de EOS 70D, die bij andere, 'gewone' reviews slechts genoemd worden. Zo hebben we op EOSzine al Meervoudige belichting, Video zoom en Wifi-instellingen behandeld. Deze keer gaan we kijken hoe we in de praktijk de wifi van deze camera kunnen gebruiken om draadloos met behulp van een tablet en de app EOS Remote een vogeltje van afstand te 'schieten'.

Opzetten wifi en app
Het verbinden van de EOS 70D met een mobiel apparaat via wifi is niet zo vanzelfsprekend als met een smartphone. Zeker niet als de camera als wifi-spot moet dienen. Toch is die set-up zo gedaan en heb je daar nog hulp bij nodig, lees dan ons artikel over dit onderwerp.
Is het gelukt om je tablet direct met de camera te verbinden, dan moet je vervolgens de gratis app EOS Remote downloaden vanuit de Play Store of de App Store. Als je deze app vervolgens start en je EOS 70D is verbonden met je tablet/smartphone, dan kun je via de knop Remote Shooting het live-beeld van de camera op het scherm van de tablet zien. Je kunt de opname-instellingen weer laten geven en tevens zie je - in de Av-stand - het diafragma, de ISO en de belichtingscompensatie. Die kun je vanaf je tablet afzonderlijk instellen. Wil je ook kunnen scherpstellen zonder een opname te maken, dan kun je via de knop Settings zorgen dat je ook een AF-knop in het bedieningspaneel beschikbaar krijgt. In de live-view is een scherpstelvlak zichtbaar, die je met een tip op het scherm kunt verplaatsen. Wil je het beeld in dat vlak vergroten om nauwkeuriger scherp te stellen, dubbeltik dan in het vlakje.

Wifi capture
Natuurlijk hebben we vorig jaar al EOS Remote getest in de studio en het werkt dan prima om draadloos én met zicht op het onderwerp foto's te maken. Maar hoe houdt de wifi-setup van de EOS 70D met een tablet zich als we van binnen uit, buiten een vogeltje op afstand willen fotograferen? We hebben daarom op ons dakterras een EOS 70D met een EF-S 18-135mm STM op statief opgesteld en gekaderd op een voederhuisje met daarin wat vogelzaad en broodkruimeltjes. De camera staat in de Av-stand op f/8 met Auto ISO zonder belichtingscompensatie. We hebben handmatig scherpgesteld op het midden van het voederhuisje. Het piepje van de AF hebben we uitgezet. Voor de zekerheid hebben we de Stille sluiter geactiveerd, hoewel dit in live-view niet echt veel effect heeft.
Nadat we de hele opstelling draaiende hadden, volgde het geduldige wachten. De vogels moeten zeker weten dat je de eerstkomende tijd niet terugkomt. Ook kunnen ze mogelijk afgeschrikt worden door de camera, die op ongeveer 2 meter van het voederhuisje staat. In eerste instantie hadden we ons met een iPad verdekt opgesteld met direct zicht op voederhuis. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig, want je hebt live beeld op de tablet. Dit is overigens wel enigszins vertraagd, dus het is toch wel verstandig de opstelling in zicht te houden voor het zien van het beslissende moment. De vertraging in het beeld wordt groter naarmate de afstand tussen camera en tablet toeneemt en er meer obstakels tussenkomen, zoals een muur of vensterraam.
Tijdens het wachten hebben we - om de 'verveling te doden' - het diafragma iets vergroot naar f/7.1 en een paar testopnamen gemaakt. Dat laatste was misschien niet verstandig, want het geluid dat de camera dan maakt heeft de komst van onze stamgasten waarschijnlijk vertraagd. Toch heeft gedurende de twee uur dat we in de lucht waren één keer een dappere merel alle moed verzameld om even een paar broodkruimels te komen nuttigen. We hadden net de tijd voor vier foto's voordat de vogel letterlijk alweer gevlogen was.

Veel langer dan twee tot drie uur kan een wifi-sessie met de EOS 70D overigens niet duren, omdat dan de accu van de camera leeg begint te raken. Live-view op het lcd-scherm van de camera staat namelijk al die tijd aan. Die zou je eigenlijk uit moeten kunnen zetten, want ze heeft bij gebruik van EOS Remote geen praktische functie. Onze iPad hebben we voorturend 'wakker' moeten houden en als je in een bestaand wifi-netwerk zit, dan heeft de tablet de neiging om na een kort 'slaapje' dit netwerk te kiezen in plaats van de wifi-spot van de EOS 70D. Dat moet je dus wel goed in de gaten houden of de tablet anders configureren.

Samenvatting
Dankzij de 'wifi capture' van onze EOS 70D met een iPad en EOS Remote hebben we redelijk comfortabel vanuit onze luie stoel in de woonkamer draadloos en op afstand een paar geslaagde foto's kunnen maken van onze huismerel. Met deze optie kun je dus foto's maken die anders niet mogelijk zijn of een stuk moeilijker. Er zijn nog wel een paar aandachtspunten en wat ons betreft zou het beeld op het lcd-scherm van de camera tijdens de sessie 'op zwart' mogen (langere accu-duur) en zou de verversing van het live-view beeld op de tablet of smartphone sneller mogen zijn.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.