Het nieuwe EOS R-systeem is niet alleen aantrekkelijk door de uitgebreide mogelijkheden van zijn camera’s, maar ook vanwege de kwaliteit van de bijbehorende RF-lenzen. De L-lenzen zijn stuk voor stuk allemaal ‘pareltjes van optiek’ en ook de ‘gewone’ lenzen zijn een toegevoegde waarde voor je fotografie.
Zelf zijn we heel blij met de compacte RF 35mm f/1.8 (review), RF 50mm f/1.8 (review) en RF 85mm f/2 (review). Vriendelijk geprijsd en ideaal voor alle soorten van reportage, natuur, portret, product en food. In deze reeks heeft Canon nu ook de RF 16mm f/2,8 geïntroduceerd. Een compacte groothoek, waarvan geen EF-alternatief is. We zijn met dit ‘lensje’ op pad geweest om te kijken hoe ‘super’ deze supergroothoek in de praktijk is.
Ontwerp en uitvoering
De RF 16mm f/2.8 STM is een compact en licht ontwerp. Ze is 4cm lang en weegt 165g. Samen met een EOS R6 (680g) heb je dan slechts 845 gram in je hand. Een dagje op reportage met de camera in de hand is dan geen enkel probleem. Ter vergelijking. De EF 16-35mm f/4L IS met adapter weegt alleen al 727 gram en is door zijn lengte veel meer in onbalans met de body, dus qua polsbelasting veel ongemakkelijker.
Op de lens zit slechts een instelring, die je met de schakelaar Focus/Control respectievelijk kunt gebruiken als scherpstelring voor handmatig scherpstellen en als Control-ring voor bijvoorbeeld instellen van ISO of belichtingscompensatie. De lens beschikt niet over een eigen beeldstabilisatie (IS), wat bij dit korte brandpunt voor fotografie ook niet echt noodzakelijk is. Op een EOS R6/R5/R3 profiteert de lens van de beeldstabilisatie op de sensor (IBIS) wat handig is bij onder andere video.
De lens is niet stof- en stapwaterdicht en er wordt ook niet standaard een zonnekapje meegeleverd. De filtermaat is slechts 43mm en het filteraanbod daarvan is minder groot dan van de meer gangbare maten als 72mm en 77mm.
Mogelijkheden
Met een vast brandpunt van 16mm is de beeldhoek van de RF 16mm f/2.8 op een full-frame camera behoorlijk groot. Ideaal voor architectuur en interieur en in een zekere zin ook voor landschap, hoewel voorwerpen in de verte dan al snel relatief klein in beeld komen. Dat perspectief geldt ook voor reportagewerk. Wil je dan dat het hoofdonderwerp het kader redelijk groot vult, dan moet je op korte afstanden gaan werken, wat bij een portret en reportage om diverse redenen niet gewenst of mogelijk is.
Die korte afstand is bij de RF 16mm f/2.8 echter meteen ook één van zijn pluspunten, want de kortste scherpstelafstand van de lens is 13 cm vanaf de sensor, zijnde 4 cm vanaf de frontlens. Je hebt dan een vergroting van 1:2,6 (10 cm vult de breedte van het kader) en perfect voor creatieve close-ups van onderdelen van bruidskleding en van eten en drinken.
Die creativiteit van een supergroothoek kun je ook gebruiken voor onderscheidende foto’s met een sterk perspectiefverloop. Je kunt daarmee alledaagse onderwerpen heel verrassend in beeld brengen.
Prestaties
Voor een lens van dit brandpunt en prijs presteert RF 16mm f/2.8 uitstekend. De autofocus is supersnel, want de lensgroepen hoeven nauwelijks verplaatst te worden tussen oneindig en 30 cm.
De scherpte is uitstekend in het centrum. De hoeken zijn iets minder scherp, maar dat is niet verrassend gelet op de digitale beeldcorrectie die wordt toegepast. Dat is niets om in deze prijsklasse zenuwachtig van te worden. Bij telefoons gebeurt dit altijd. Lees in het kader van digitale beeldcorrectie even dit artikel: klik hier.
Vervorming is op de camera en in JPEG/RAW-DPP niet te zien. Zonder lensprofiel in Lightroom, zie je een sterke tonvervorming en vignettering, die we eerder zagen bij de RF 24-240mm en de RF 14-35mm en die dus eenvoudig gecorrigeerd kunnen worden met het juiste lensprofiel.
Chromatische aberratie is op geen enkele manier storend en door de kleine frontlens heeft de RF 16mm f/2.8 weinig of geen last van lensspiegeling. De lens produceert bij f/22 (kleinste diafragma) mooie sterstralen en bij close-ups bij f/2.8 is de onscherpte van de achtergrond (bokeh) redelijk aantrekkelijk voor een lens met zo’n kort brandpunt.
Voor wie bedoeld?
Uiteraard is de beeldhoek behorende bij 16mm op een full-frame camera geschikt voor de klassieke onderwerpen als architectuur, interieur en landschap. Maar de tijden veranderen en sinds de komst van groothoek op telefoons heeft een weidse beeldhoek door zijn creatieve inzetbaarheid ook veel aan populariteit gewonnen bij minder voor de hand liggende onderwerpen, zoals food, reportage, straat, groepselfies en zelfs bij vloggen.
Samenvatting
De RF 16mm f/2.8 is een verrassende, maar zeer welkome aanvulling in het EOS R-systeem op de huidige serie lichtsterke vastbrandpuntlenzen voor de vrijetijdsfotograaf: de RF 35mm, RF 50mm en RF 85mm. De RF 16mm f/2.8 heeft een geweldige prijs-prestatieverhouding en door zijn compacte ontwerp is het een ‘soulmate’ van de EOS RP, R, R6 en zelfs de R5. Daar kun je zonder pols- of armklachten een hele dag mee op reportage.
Nu nog wachten op de RF 24mm f/2.8 en de lijn is compleet 😉
Meer informatie en specificaties op Canon NL: klik hier.