Kopie van Canon EOS Companion

door Pieter Dhaeze op dinsdag 11 maart 2014

Veel smartphone-fotografen merken op een zeker moment dat de technische kwaliteit van hun foto’s onder de maat is en dat ze eigenlijk ook weinig invloed uit kunnen oefenen op de uitsnede (geen echte zoom en close-up) en het karakter (geen kleine scherptediepte) van hun opnamen. Een logische stap is dan om een systeemcamera aan te schaffen en aan de slag te gaan met bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera als de nieuwe EOS 1200D.

Om deze overgang soepel te laten verlopen heeft Canon de gratis app EOS Companion voor deze camera ontwikkeld. Ze voorkomt daarmee dat kwaliteiten van de EOS 1200D ongebruikt blijven en dat de hooggespannen verwachtingen van de nieuwbakken systeemfotograaf teleurgesteld worden.

Drempel
De technische kwaliteit van de foto’s zal bij de overgang van smartphone/compactcamera naar EOS zeker beter worden, maar de controle over alle andere facetten van een goede foto blijft ver te zoeken. Het grote aantal knopjes en instelmogelijkheden kan als zeer bedreigend worden ervaren en zijn een drempel om echt creatief aan de slag te gaan. Weinig nieuwe gebruikers zullen eerst de handleiding bestuderen en als ze dat al doen, dan zal die theorie in de praktijk zelden direct kunnen worden toegepast. Ook zal veel kennis niet altijd paraat zijn. Heb je in de handleiding gelezen dat je met een groter diafragma en/of hogere ISO een kortere sluitertijd kunt bewerkstellingen en zo een bewegend onderwerp kunt bevriezen, dan ben je dat waarschijnlijk een maand later - bij een bezoek aan een roofvogelshow - al lang weer vergeten.
Je zou de handleiding van de camera of een goed cameraboek in je fototas kunnen stoppen, maar voordat je dan de informatie gevonden hebt over ‘bevriezen’, dan is de vogel al lang gevlogen.
Met de traditionele informatiebronnen bestaat er voor familie- en vriendenfotografen een behoorlijke drempel om alles uit hun eerste EOS-camera te halen wat er inzit.

Hapklaar en Ad Hoc
Er is bij de beginnende EOS-fotograaf dus een grote behoefte aan ‘hapklare’ camera- en foto-info, die bovendien ad hoc kan worden ingezien. Je kunt dat al een tijdje deels met de camera zelf doen, want ook de EOS 1200D heeft een soort help-venstertjes bij de verschillende menu-instellingen, maar toch werkt dat niet 100%. Je kunt op het lcd-scherm niet echt zoeken en de uitleg is erg beknopt.
Er is echter een apparaat wat beter geschikt is voor Spoedeisende Hulp Bij Fotograferen (SHBF) en dat is je smartphone. Je gebruikt die dan niet meer om mee te fotograferen, maar zijn functionaliteit is wel prima geschikt als ‘wandelende encyclopedie’. Niet duizenden pagina’s dik, maar kort en bondig met ‘one liners’ en ‘stap-voor-stap’-instructies, zelfs als video.

Canon EOS Companion
Canon heeft deze behoefte onderkend en kondigde samen met de EOS 1200D zijn nieuwste app aan: Canon EOS Companion. Dit is een smartphone app waarmee je heel snel en eenvoudig de juiste instellingen kunt vinden die nodig zijn om bepaalde foto’s te kunnen maken. Het enige wat je als fotograaf hoeft te doen, is de instructies op het scherm van de smartphone te volgen en deze toe te passen op je camera. De foto zal dan in 95% van de gevallen het gewenste resultaat zijn: onscherpe achtergrond, scherp, goed belicht.  Wil je meer weten, dan bevat de app ook de beknopte pdf-handleiding (voorlopig alleen EOS 1200D).

De app kun je direct downloaden (38 MB) uit de betreffende store en zal uiteindelijk (eind maart 2014) in het Nederlands beschikbaar zijn voor zowel Android als iOS. De app is nu alleen nog in het Engels. Na installatie is het verstandig om in een wifi-omgeving alle onderdelen even door te lopen, zodat de video’s worden gedownload en lokaal worden opgeslagen (96 en 91 MB), zodat de app ook volledig off-line gebruikt kan worden. Dat is wel zo handig als je ergens midden op de heide staat.Inhoud
We gaan hier niet alle functies van de Canon EOS Companion bespreken, want als je de gratis app even downloadt, dan heb je zelf zo gezien of jij er iets aan hebt en de drempels wegneemt waar je al jaren over struikelt. Wel geven we hieronder een overzicht van alle onderdelen van de app, zodat je kunt zien of de app je gaten in je parate kennis in het veld kan aanvullen.

LEREN
• De eerste kennismaking met je EOS
• Oefeningen
   o Onscherpe achtergrond
   o Beweging bevriezen
   o Nauwkeurige kleuren
   o Controleer de helderheid
   o Maak scherpe foto’s
• Videotutorials
   o Eerste kennismaking met je EOS
   o Lenzen
•    Wat is er mis met mijn foto’s

ONTDEKKEN
• Leer je camera kennen
• Accessoires
   o Flitsers
   o Lenzen
   o Accu’s
   o Afstandsbediening
   o Overig (tassen, GPS)
• Handleiding

INSPIREREN
• Combineer onderwerp met aanpakSamenvatting
Nieuwe camera’s zijn leuk, maar tegenwoordig zijn de verschillen met eerdere modellen vaak niet echt schokkend meer. Om een beter fotograaf te worden, heb je niet zozeer de nieuwste camera nodig, maar veeleer meer kennis van de mogelijkheden van je bestaande camera. Een avondje op de bank met de handleiding of een goed cameraboek is een goede basis, maar dankzij de Canon EOS Companion App, heb je die kennis voortaan ook in het veld beschikbaar.
Wij zijn ervan overtuigd dat deze Companion een echte ‘fotometgezel’ kan worden en we hopen dat Canon de app nog verder uitbreidt voor andere EOS-modellen en nog meer ‘hapklare’ instructies maakt voor nog betere foto’s en meer inspiratie. De eerste versie is in ieder geval veelbelovend en echt een toegevoegde waarde voor de EOS-instapper. Download hem nu en beleef het zelf!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.