Canon PIXMA iP8750

door Pieter Dhaeze op dinsdag 11 maart 2014

Fotoprinters zijn maar zelden onderwerp van gesprek in de fotobladen en ook op internet zijn ze geen ‘hot topic’. Enerzijds is dat jammer, want zo zouden we vergeten dat een foto pas echt tot leven komt als je hem mooi afgedrukt in je handen houdt. Anderzijds is het wel begrijpelijk, want wat valt er nog eigenlijk te testen aan deze apparaten. Al enkele jaren geleden konden we constateren dat de afdrukkwaliteit van de nieuwste generaties fotoprinters de kwaliteit van het menselijk oog ver heeft overstegen en er afdruktechnisch nog weinig te verbeteren valt.

Toch een review van de nieuwe A3+ Canon PIXMA iP8750. Niet over hoe mooi deze printer foto’s afdrukt, maar over hoe je hem via de gratis app PIXMA Printing Solution draadloos met een tablet/smartphone aanstuurt vanuit Dropbox en hoe je direct op een dvd kunt afdrukken en zo je digitale foto’s tot een tastbaar product kunt maken.

Afdrukkwaliteit
Zoals gezegd kunnen we kort zijn over de afdrukkwaliteit van de iP8750. De resolutie is erg hoog en de kleuren en de helderheid zijn - mits gewerkt wordt met originele Canon inkt en papier en met de juiste software - natuurgetrouw en heel erg aansprekend. Omdat het een dye-printer is (opgeloste kleurstof) zijn prints op hoogglanspapier (Platinum Pro) in tegenstelling tot pigmentprinters ook echt hoogglans en kunnen ze wedijveren met een minilab. Ook op zijdeglans doet de PIXMA iP8750 niet onder voor een large format printer (pigment) of minilab. Dat geldt overigens voor kleur en zwart-wit. Dye-inkt is minder geschikt voor matte papieren (Fine Art), maar de gemiddelde vrijetijdsfotograaf zal niet vaak op een dergelijk papier afdrukken.
Verder is de PIXMA iP8750 net als zijn Pro-broertjes (100/10/1) een A3+ printer, maar wel veel compacter en lichter. De printer is heel netjes en solide uitgevoerd en hij misstaat niet op het bureau op kantoor of studio. Een A3 aflopend afdrukken duurt iets meer dan 4 minuten en hij maakt daarbij weinig geluid. Een afdruk van een dergelijk formaat kost tussen €3,50 en €4,00 (inkt + papier, incl. BTW) en dat is voordeliger dan bij een vaklab, terwijl de kwaliteit minstens zo goed is.

Afdrukinstellingen
Als je afdrukt op een fotoprinter, dan kun je de kleuromzetting ‘RGB-CMYK’ laten doen door de software of door de driver van de printer. Als je het door de software laat doen, dan moet je bij elke papiersoort beschikken over het bijbehorende printprofiel. Dat is handig als je profielen gemaakt hebt voor bijvoorbeeld papier van Ilford of Hahnemühle en afdrukt vanuit Photoshop.
Werk je met Canon-papier, dan kun je de kleuromzetting door de driver laten uitvoeren. Dat doe je dan simpelweg door het betreffende papier in de afdrukinstellingen te kiezen. De printer weet dan niet alleen welk profiel hij moet gebruiken, maar past tevens de druppelgrootte en de inkthoeveelheid hierop aan. Bovendien kan de driver-methode gebruikt worden vanuit elk programma, dus niet alleen Photoshop (Elements/CC), maar ook Word of PowerPoint.

PIXMA Printing Solution
De nieuwste generatie printers van Canon zijn allemaal uitgerust met wifi en dus draadloos in een netwerk te gebruiken. Dat is echt heel handig, want je hebt alleen een stopcontact nodig en kunt hem overal wegzetten, waarna iedereen in het netwerk de printer kan aansturen. Met de WPS-functie hebben we de iP8750 met twee drukken op de knop opgenomen in ons netwerk. Even de driver installeren en de standaardinstellingen aanpassen en nog geen vijf minuten later ligt het eerste printje op de lade.
Om vanaf een mobiel apparaat documenten en foto’s af te drukken, heeft Canon al diverse gratis apps ontwikkeld. Bij de PIXMA iP8750 is dat PIXMA Printing Solutions (PPS), te downloaden voor Android en iOS. In  deze app selecteer je eerst de printer (eventueel eerst tablet geheel opnieuw opstarten) en kies je papier en formaat. Vervolgens blader je naar de foto’s op je tablet of smartphone, selecteer je de betreffende foto’s en druk je deze netjes draadloos af op de iP8750. Dat kunnen opnamen zijn die je met de camera van een mobiel apparaat gemaakt hebt, maar die zijn meestal niet geweldig van kwaliteit. Het is echter ook mogelijk om foto’s uit je Dropbox op je tablet op te staan en deze met PPS af te drukken (zie clip).
Op een iPad of iPhone zou je ook AirPrint kunnen gebruiken, maar daarbij kun je minder instellen en zijn de kleuren niet zo goed als met PPS.

Cloudprint
De iP8750 is ook te gebruiken als cloudprinter en hoe dat werkt hebben we al eens uitgelegd bij de PIXMA MG6350 (zie clip)

Direct DVD-print
Als je een shoot voor een opdrachtgever hebt gedaan, dan kun je hem natuurlijk een usb-stick geven met de digitale bestanden of een linkje sturen naar een download in de cloud, maar dat is wel heel erg ‘klinisch’ en weinig aansprekend.
Een collage afgedrukt op A3 en een dvd met opdruk in een doosje spreekt veel meer tot de verbeelding. Het maakt je ‘product’ tastbaar en geeft het een hoger kwaliteitsgehalte. Met de iP8750 kun je deze taken prima uitvoeren. Maak in Photoshop of Lightroom een collage op A3 en druk deze op mooi papier af (Platinum Pro of Luster). Plak deze op een stukje foamboard en zet er een standaardje achter. Maak vervolgens een vierkante uitsnede uit de collage en gebruik die in Image Garden (CD bij PIXMA iP8750) om er een dvd-label mee af te drukken op een printbare dvd. Maak een inlay voor het dvd-doosje en je hebt de klant nu iets meer tastbaars te overhandigen, dan alleen de rekening. (zie clip)

.
Samenvatting

De Canon PIXMA iP8750 is een mooie aanvulling op de lijn met PIXMA Pro printers. Ze brengt A3+ op fotokwaliteit binnen handbereik van de fotograaf, die in speciale gevallen zijn foto’s op groter formaat tastbaar wil aanbieden aan zijn klanten of eigen wissellijsten zelf wilt vullen met hoogwaardige prints van zijn foto’s. Zowel de prijs van de printer (€320,-) als van de afdrukken (A3: €4,-) zijn concurrerend en een overweging waard om voortaan zelf snel en flexibel foto’s af te gaan drukken.

Meer info en specs PIXMA iP8750: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.