Geen paas-ei

door pjcdhaeze op woensdag 16 april 2014

Ik moet mijn ei kwijt. En zo rond Pasen lijkt dat geen probleem, maar het is echter geen paasei en ik zit er al jaren op te broeden. Hoogste tijd voor deze ontboezeming*.

Kijk je wel eens televisie? Ongetwijfeld. En als je even goed zoekt, is er voor ieder wat wils: amusement, sport, eten, adventure, actie, films, science, politiek, gezondheid, life-style, real-life, soap, comedy, muziek. Noem maar op. Helaas is dat niet helemaal waar. Want als je als vrijetijdsfotograaf één keer per week een uurtje op de bank onderuitgezakt wil genieten van een leuk programma over alles wat met foto's te maken heeft, dan kun je 24/7 zappen van 1 tot 999 zonder maar iets over foto's (of video) tegen te komen.

Natuurlijk zeg je nu meteen: Fotostudio de Jong of America Next Top Model!!! Dat zijn toch programma's waar fotografie een rol in speelt? Klopt helemaal, maar bijna alleen in situaties die voor de 'simpele kiekjesmaker' een ver-van-mijn-bed-show zijn. Bijzondere camera's, bijzondere concepten, bijzondere technieken, bijzondere locaties, bijzondere modellen, bijzondere fotografen. Alles moet bijzonder zijn en lijkt fotografie tot een soort 'hogere wiskunde' te willen verheffen. Het mag zeker niet te gemakkelijk of leuk zijn.
Voor 90% van de consument die foto's maken (met smartphone tot systeemcamera) hoeft fotografie echter helemaal niet moeilijk te zijn. Integendeel. Kijk-Klik-Klaar. Gewoon snel - zonder moeilijke gereedschappen, instellingen en handelingen - leuke momenten en mooie onderwerpen vastleggen, om die vervolgens te delen met familie en vrienden over de hele wereld.

Format
Ik wil dus een leuk en 'doe-maar-gewoon' amusementsprogramma op televisie over het maken, delen en beleven van foto's. Gewoon om van te genieten op de bank en om geïnspireerd door te raken. Met als 'collateral advantage', dat je ook (on)bewust betere foto's gaat maken, zonder dat het een Teleac-cursus wordt. Stel je een format voor wat een mixture is van 'Eigen Huis & Tuin', 'Camping Life' en een beetje (aanvulling 18/4) 'Sterren Springen'. Als je met deze mix in gedachten even brainstormt, dan kom al je snel tot veel leuke en aansprekende programma-items. Pro's, bn-ers en kijkers ontmoeten elkaar en doen samen leuke dingen, waarbij ze foto's (en video) gebruiken om hun persoonlijke beleving én belevenissen over te brengen op hun sociale omgeving en om herinneringen vast te leggen voor het nageslacht. Van het regelen van een familiereünie voor een uniek groepsportret of het bezoeken van een fotogenieke locatie, via het 'beheren en aanpassen' van foto's tot het cadeau geven van een fotoboek of het bestellen van een plexiglas in de woonkamer.

Met als bijkomende bedoeling dat de kijker onder het motto 'goed voorbeeld, doet goed volgen' voortaan automatisch het hoofdonderwerp iets uit het midden van het kader zet, kijkt of de horizon recht staat, de flitser uitzet in een voetbalstadion, op de relatie tussen hoofdonderwerp en achtergrond let of weet hoe hij een macrofoto kan maken. Zodat spelenderwijs de kiekjes die hij/zij nu maakt net zo mooi worden als de foto's die hij op televisie ziet. En zodat hij/zij iets met zijn foto gaat 'doen'.

Hulp
Waarom deel ik dit idee met mijn lezers? Omdat ik allereerst wil weten of die mijn 'behoefte' ook hebben. Want als ik een schreeuwende in de woestijn ben, dan moet ik in zo'n TV-programma geen verdere energie stoppen. Doe dus mee aan de enquête naast deze blog en laat me weten wat jij vindt.
Mocht meer dan driekwart van de respondenten daadwerkelijk een dergelijk infotain-amusementsprogramma over foto (en video) op televisie willen, dan heb ik vervolgens ook nog de hulp van mijn lezers nodig om binnen te komen in Hilversum. Want al een paar jaar sta ik daar met dit idee voor gesloten deuren en er moet toch ergens iemand zijn die de weg weet in omroepland. Ik kom graag langs. Mail me! Niet om mijn ei te vergulden (want geld is niet de drijfveer), maar gewoon om het ei op 'de buis' te krijgen. Want ons leven met foto's is leuk en daar mogen we elk moment van de dag van genieten. Ook op televisie.

Pieter Dhaeze

*blog op persoonlijke titel.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.