Canon Irista | Fotobeheer in de Cloud

door Pieter Dhaeze op donderdag 05 juni 2014

Op 17/09 2012 werd het op de Photokina groots aangekondigd: Project 1709. Overzichtelijk fotobeheer voor iedereen en overal. Dit beta-project werd mondiaal openbaar gemaakt, zodat de ontwikkelaars met de ervaringen van de 'vroege gebruikers' het platform verder konden ontwikkelen tot een definitief fotomanagementtool in de cloud.

Ruim 20 maanden later heeft deze beta zoveel gestalte gekregen dat het aangeboden kan worden aan het grote publiek, waarbij de werktitel Project 1709 omgezet is naar een echte subbrand, zijnde Irista.
Natuurlijk hebben wij als EOSzine al gesnuffeld aan Project 1709 en na de presentatie door Canon gaan we de komende tijd ook enthousiast aan de slag met Irista. Onze bevindingen zullen we hier met onze lezers delen, maar aarzel niet om zelf met Irista te gaan werken. Laat ons dan weten wat jij ervan vindt (klik hier).
Hieronder volgt het volledige persbericht.

"Canon presenteert irista – waar elke foto leeft
Amstelveen, 5 juni 2014 – Canon introduceert vandaag irista – een geavanceerde, cloud-gebaseerde fotobeheer- en managementservice. Dit platform biedt gebruikers een nieuwe manier voor het bekijken, beheren en beleven van hun fotocollectie.

Mensen maken tegenwoordig duizenden digitale foto's, die verspreid zijn over tal van apparaten. irista is ontwikkeld om complete beeldarchieven gemakkelijk op één centrale plaats te beheren. irista, eerder in de bèta-fase bekend onder de naam Project1709, maakt het gemakkelijk om elk beeld terug te vinden, ongeacht waarmee het beeld is gemaakt – camera of smartphone.

Irista is ontwikkeld rondom vier gebruikerswensen:
• Gebruiksgemak: elk beeld in een fotoverzameling is snel en gemakkelijk terug te vinden.
• Connectie: de mogelijkheid om beelden direct te delen met bekende sociale netwerksites en op de hoogte te blijven van likes en opmerkingen.
• Inspiratie: één plek voor mensen om hun beelden te beheren, organiseren en delen en hun fotografische vaardigheden te verbeteren, waardoor ze het beste uit hun fotografie kunnen halen.
• Controle: alle beelden zijn veilig opgeslagen op één locatie in de cloud en zijn zo altijd en overal toegankelijk.

Irista is ontwikkeld op basis van Canon’s indrukwekkende ervaring en imaging expertise en is bedoeld voor iedereen die zijn of haar herinneringen wil beheren. Door de ongeëvenaarde gebruikerservaring in combinatie met het ontwerp hebben fotografen – van beginners tot professionals – weer de volledige controle over hun beeldverzameling.

De service ondersteunt een groot aantal type bestanden, kent geen beperkingen ten aanzien van de bestandsgrootte en uploadt nieuwe beelden automatisch naar de beeldverzamelingen. Een slimme gebruikersinterface wordt ondersteund door een krachtige zoekfunctie die gebruikers in staat stelt een beeld terug te vinden op basis van diverse tags die aan een beeld gegeven kunnen worden. Het overzichtelijke design biedt een aanpasbare tijdlijn en tag-gebaseerde filteropties die het gemakkelijker maken om beelden terug te vinden op basis van datum, camera, locatie, tags, lenstype en nog veel meer. Door de integratie met sociale netwerksites als Facebook® en Flickr kunnen gebruikers beelden op beide platforms publiceren en opmerkingen en likes direct via de irista-interface volgen.

“Mensen maken meer foto's met meer apparatuur dan ooit tevoren. Het kan echter lastig zijn om te genieten van de beelden wanneer die op verschillende plaatsen zijn opgeslagen,” zegt Alessandro Stanzani, directeur Consumer Imaging Group bij Canon Europe. “Met irista hebben wij een platform gemaakt dat aan deze wens tegemoet komt. Het is op dit moment de enige service in zijn soort en volledig gebouwd in antwoord op de wensen van de gebruiker. Veel van de feedback uit de bèta-fase is verwerkt. Het is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn of haar beeldmateriaal koestert en het zal alleen maar beter worden naarmate wij er in de loop van de tijd meer functies aan toevoegen.”

Irista is toegankelijk voor iedereen en biedt tal van opslagopties voor een groot aantal verschillende wensen. De instapcapaciteit van 10GB cloud-ruimte is volledig gratis en biedt de gelegenheids- en hobbyfotograaf het volledige gebruik, alsmede alle functionaliteiten van het irista-platform. Zij beschikken daardoor over een ideale plaats voor het beheren van fotocollecties of speciale fotoprojecten. Meer ervaren liefhebbers of professionele gebruikers die behoefte hebben aan een grotere opslagcapaciteit, kunnen kiezen uit 50 GB of 100 GB capaciteit tegen een maandelijks of jaarlijks bedrag.

Irista is beschikbaar met de volgende opslagcapaciteiten:
• Tot 10 GB: Gratis, volledige functionaliteit
• Tot 50 GB: € 4,99 per maand of € 49,00 per jaar
• Tot 100 GB: € 10,99 per maand of € 109,00 per jaar

De volledige irista-service is nu live. Aanmelden kan op: www.irista.com"

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.