Strijklicht | Geef een onderwerp structuur en vorm!

door Pieter Dhaeze op donderdag 17 maart 2022

Licht is het belangrijkste ingrediënt voor een foto. Zonder licht geen fotografie. Hoewel het belang van de hoeveelheid licht en van de kleurtemperatuur bekende aandachtspunten zijn, is ook de richting van het licht bepalend voor het karakter van het onderwerp. In dit artikel staan we daarom kort stil bij het fenomeen strijklicht.

Strijklicht
De richting waarmee het licht over een onderwerp schijnt, heeft invloed op het 'licht-schaduw'-spel wat ontstaat als er diepte en structuur aanwezig zijn in het beschenen oppervlak. Een goed voorbeeld hiervan is misschien wel het zogeheten ‘Rembrandt’-licht, waarbij één lichtbron op een heel specifieke manier over het gezicht van een model strijkt en zo de vorm van het gelaat definieert. Zo’n soort licht zou je een strijklicht kunnen noemen. Het licht valt niet frontaal of alzijdig op een onderwerp, maar komt sterk van één kant en schampt over het onderwerp heen. Hierdoor wordt de structuur en vorm van het oppervlak meer zichtbaar. Afhankelijk van de grootte van de lichtbron en de afmetingen van het oppervlak zal een zekere lichtafval zichtbaar zijn, dus dat het onderwerp donkerder wordt verder weg van de lichtbron.

illustratie-strijk

Voorbeelden
Je kunt een heel lang en moeilijk verhaal schrijven over strijklicht, maar met een paar voorbeelden is waarschijnlijk veel meer duidelijk te maken. Bekijk onderstaande voorbeelden bij voorkeur op 100% en probeer bij strijklicht de plaats van hooglichten en schaduwen in verband te brengen met de richting van het licht.

harmonica-strijk-klein

blad-strijk-klein

zeep-strijk-klein

schilderij-strijk-klein

portret-strijk-klein

Samenvatting
Strijklicht is zeker geen onbekende in de wereld van fotografie, maar we zijn er ons misschien niet altijd even bewust van. Ook niet van wat het kan toevoegen aan een onderwerp, zoals structuur, diepte en vorm. Ons advies is dus om meer op de richting van het licht te letten en ook zelf (met LED-lampjes) het licht in eigen hand te nemen, zodat je het effect van strijklicht zelf kunt ervaren.

strijklicht-youtube

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.