EOS Extra | Objectief Elektronische MF

door Pieter Dhaeze op woensdag 20 april 2022

Er zijn van die technieken die een fotograaf misschien gedachteloos gebruikt, maar verder nooit stilstaat bij de achterliggende principes. En als je dan uit moet leggen waarom iets op een bepaalde manier werkt, dan blijkt het in de praktijk nog niet zo eenvoudig om dat helder te verduidelijken. Ik had (en heb) dat met de uitleg van het verschil tussen sRGB en AdobeRGB en het wisselen daartussen (blog). Ik gebruik het dagelijks, maar ik kan het alleen uitleggen als iemand naast me zit met Photoshop en mijn fotoprinter.

ftm-visual

Zo stel ik bij macro- en close-up-fotografie ook wel eens handmatig scherp, terwijl de autofocus actief is. Dat heet ‘Full-time Manual Focus’ (FTM). Dan combineer je de snelheid van de autofocus met de precisie van handmatig scherpstellen. Bij mijn EOS 80D met EF 100mm 2.8L IS doe je dat gewoon zonder nadenken. De lens staat op AF, maar op het moment dat de AF houvast gevonden heeft, kan ik eenvoudig aan de scherpstelring van de lens draaien om het scherpstelpunt nog iets naar voor of achter te verplaatsen alvorens ik de foto neem. Of als de lens geen houvast kan vinden in het onderwerp en gaat ‘hunten’, dan kun je hem met FTM letterlijk een handje helpen. Dat dit gedachteloos kan, is omdat het gebeurt met een DSRL en een lens met een mechanische scherpstelregeling, waarbij via een systeem van ‘tandwieltjes’ de draaislag van de scherpstelring direct wordt vertaald naar een lineaire verplaatsing van de scherpstelgroep in de lens. Simpel.

FTM

Bij spiegelloze camera’s (MILC) met RF-lenzen is FTM niet meer zo ‘standaard’ en moet je bepaalde menu-opties op een bepaalde manier instellen voor het gewenste resultaat. Dit omdat de aard van de scherpstelling op een MILC anders is dan op een DSLR en omdat de scherpstelling op RF-lenzen elektronisch wordt aangestuurd in plaats van mechanisch. Het gebruik is dus minder gedachteloos, maar je hebt wel meer mogelijkheden (o.a. beeldvergroting en afstandsschaal in zoeker) en je kunt het gebruiken als de camera in Servo staat. Iets wat bij een DSLR niet mogelijk is.

FTM nieuw
Met versie 1.3.0 van de firmware van de EOS R6 en EOS R5 (maart 2021) heeft Canon de mogelijkheid van handmatig scherpstellen tijdens AF ook geschikt gemaakt in de Servo-modus. In het menu AF5 tref je nu de optie Elektronische full-time manual. Dat lijkt sterk op de mechanische FTM van EF-lenzen, maar heeft dus betrekking op Servo in plaats van Objectief Elektronisch MF wat dan meer betrekking heeft op One Shot. Snap jij het nog?

Omdat het ‘oude’ FTM niet meer hetzelfde is als vroeger, heeft Canon ook de naamgeving van de menu-optie aangepast naar Objectief Elektronisch MF. Was de naam Full-time manual focus inhoudelijk al niet helder. Objectief Elektronisch MF maakt het zeker niet duidelijker. Je treft deze optie op alle modellen in het EOS R-systeem en ik doe in onderstaande tutorial een poging om het gebruik uit te leggen, wat mijns inziens maar deels gelukt is. Het advies is daarom: ga eens spelen met Objectief Elektronisch MF. Nu je weet dat het bestaat en hoe het ongeveer werkt, kun je dan zelf uitzoeken of het iets toevoegt aan jouw fotografie.

yt-ftm

Samenvatting
Met je camera bij de hand, een opstelling en iemand ernaast die het demonstreert en praktisch uitlegt, dan is Objectief Elektronisch MF goed te begrijpen. Net zoals dat is met de materie sRGB/Adobe RGB. Met tekst en een filmpje hopen we je echter toch op pad geholpen te hebben. En heb je toch nog vragen, laat het dan hieronder weten.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.