10 Tips | Reis

door Marcel Scholing op dinsdag 22 juli 2014

Reisfotografie omvat alle fotografiethema's en is dus een uitdaging voor elke fotograaf. Expert Marcel Scholing geeft je 10 basis-tips om na een vakantie of verre reis met schitterende foto's thuis te komen.

Om snel aan de slag te kunnen en daarbij de grootste valkuilen te vermijden, volgen hier onze tien reis-tips!

 
    Polarisatiefilter en zonnekap
Een polarisatiefilter zorgt er in veel gevallen voor dat je landschapsfoto’s mooiere kleuren krijgen en dat wolkenluchten veel beter overkomen in je foto’s. Ook kan je er  hinderlijke reflecties in b.v. water of een etalageruit in veel gevallen mee verminderen. Neem een zonnekap mee voor je verschillende objectieven, deze zorgen er niet alleen voor dat de kwaliteit van je foto’s in veel gevallen beter zal worden maar bieden tevens bescherming tegen krassen en stoten.

   2
 
  Fototas
Koop voordat je op reis gaat een goede fototas en ga deze eerst eens uit proberen tijdens een wandeling in je eigen omgeving. Maak de keuze voor je fototas heel bewust en hou rekening met eventuele uitbreidingen van je fotoapparatuur in de toekomst. Bedenk bij het kopen van nieuwe spullen dat goedkoop vaak duurkoop is.

   3
 
  Onderwatercamera
Neem eens een goedkope onderwater wegwerpcamera mee als je naar een bestemming gaat waar veel water, een zee of een zwembad is. Met zo’n camera kan je resultaten bereiken die je met je normale camera niet zou kunnen maken. Natuurlijk kan je niet al te diep onder water omdat je dan meer licht nodig hebt en de camera’s vaak niet dieper kunnen dan een meter of 3. Ga je met kinderen op reis dan is het ook leuk om een speciale camera mee te nemen waarmee zij kunnen fotograferen.

  4
  Bescherming
Zorg dat je goede bescherming hebt voor jezelf en je camera. Bekijk voor je op reis gaat naar de omstandigheden in een land. Houd rekening met extreem stoffige, vochtige of koude gebieden. Er zijn plastic hoezen in de handel die je camera kunnen beschermen tegen de regen. Wissel zo min mogelijk van objectief als je in een heel stoffige omgeving bent.
     
 
 5
  Statief-alternatief
Als je op reis gaat kan je niet altijd al je apparatuur meenemen. Mocht je geen statief mee willen nemen maar toch nog enigszins met langere sluitertijden willen werken bevestig dan een touwtje onder aan je camera met de snelkoppeling van je statief. Maak het touwtje ongeveer 2 meter lang en doe aan de onderkant van het touwtje een klein gewichtje. Ga als je sluitertijden wat langer worden op het touwtje staan en trek het vervolgens strak met je camera, dit scheelt je toch weer een paar stops.

   6
 
  Korter brandpunt
Fotografeer niet alleen maar met een teleobjectief waardoor je op veilige afstand van een onderwerp blijft. Juist door met een groothoek of een 50mm te werken kruip je vaak dichter op je onderwerp waardoor de kijker zich ook meer met het onderwerp betrokken zal voelen. Dit werkt natuurlijk niet als je op safari bent ;-)
     
 
 7
  Variatie
Varieer in compositie, standpunt, kadering , close up, overzicht, lange sluitertijden, avondopnamen,  enz, zodat je afwisseling krijgt in je fotoserie. Het is niet echt spannend om alleen maar naar overzichtsfoto’s van een landschap te kijken. Hoe meer afwisseling je in jouw foto’s zal aanbrengen hoe interessanter je reportage uiteindelijk zal worden.

   8
 
  Contact
Maak contact als je een portret van iemand wil maken en neem de tijd om het portret goed te maken. Let op de achtergrond en kies de instellingen op je camera bewust zoals b.v. juist veel of weinig scherptediepte om de omgeving wel of geen rol te laten spelen. Probeer ook eens te experimenteren met het licht door een persoon binnen te fotograferen bij een raam.
     
 
 9
  Voorbereiding
Zorg dat je van te voren voldoende informatie hebt over de plaats van bestemming via reisbrochures, websites, Lonely Planets enz. Kijk of er speciale evenementen zijn op het moment dat jij er bent b.v. processie, markten, evenementen, feesten etc. Probeer ook te achterhalen hoe lokale bewoners op het maken van hun portretten reageren. In sommige landen vinden mensen het leuk om op de foto te gaan maar er zijn ook landen waar de lokale inwoners hier absoluut niet van gediend zijn.

  10   Collage
Maak eens een collage van een onderwerp dat je regelmatig tegenkomt op je vakantie bestemming maar waarvan het niet echt interessant is om alle foto’s los in een album te presenteren. Denk hierbij aan b.v : kerkjes, mooie deuren, typische souvenirs, dieren die je onderweg tegenkomt, oude auto’s, bloemen enz.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.