Meetrekkers schieten op de Chinese straat!

door pjcdhaeze op donderdag 24 juli 2014

Als mensen mij vragen wat mij zo boeit aan Chinese steden is het vooral de levendigheid! Een ‘photo walk’ door steden zoals Beijing, Shanghai, Guangzhou, Xian of Kunming is voor mij altijd een hoogtepunt. Het is ongelooflijk wat er allemaal gebeurt op de straat, teveel om vast te leggen met je camera! En om vooral bewegende objecten zoals fietsers, e-bikes en auto’s te fotograferen heb ik me de afgelopen jaren bekwaamd in panning-techniek ofwel meetrekken op z’n Nederlands.

Het is de kunst om in zo’n foto snelheid te suggereren door het onderwerp scherp in beeld te krijgen met een vervaagde achtergrond. Door een zo laag mogelijke sluitersnelheid te gebruiken zit er dan ook wat bewegingsonscherpte bijvoorbeeld in de wielen. De kneep zit ‘m in perfect meebewegen met het onderwerp en op het juiste moment een aantal shots maken. Dat laatste is belangrijk wat dat verhoogt de kans op een voltreffer. Maar desondanks is de ‘hit rate’ meestal laag.

De juiste sluitertijd is met elke lens weer anders. Mijn favoriete panning-lens is de Canon EF 100 f/2.8L IS. Voor e-bikes en scooters boek ik doorgaans prima resultaten met 1/40 seconde en voor auto’s is dat 1/50 tot 1/60 seconde, afhankelijk van de snelheid. En die is in een stad als Beijing niet hoog door het drukke en vaak gestremde verkeer. Kruispunten zijn mijn favoriete spots, omdat je vanuit verschillende richtingen verkeer kunt fotograferen en ook meedraaien met het licht.

Chinezen hebben de grappige gewoonte om van alles te transporteren met hun twee- en driewielers. Hoe zuidelijker je komt in China hoe gekker. Je verbaast je erover wat ze er allemaal aanhangen en opzetten en meestal loopt het allemaal gesmeerd. Maar ook drie tot soms vier personen op een motorfiets is geen uitzondering. In steden zoals Guangzhou en Kunming zie je veel motorfietsen die als grijze taxi fungeren. Tijdens de spits verdraaid handig en bespottelijk goedkoop.

Voor dit soort fotografie zijn de juiste camera-instellingen dus van evident belang. Zonder uitzondering schiet ik meetrekkers in de M-stand en zoals gezegd met relatief lange sluitersnelheden en lage ISO waardes om ruis te voorkomen. Het AF systeem stel ik in op AI-Servo en continuous shooting. De ultieme Canon voor dit soort fotografie is zonder twijfel de EOS 1D X met het meest geavanceerde AF systeem op de DSLR markt. Maar ook een Canon EOS 5D mark III is uitstekend voor een meetrekfoto.

Ondanks dat goed gereedschap het halve werk is, bepaalt bij panning de geoefende hand het aantal treffers. Mij heeft het jaren gekost om het helemaal in de vingers te krijgen. Het is dan ook een techniek voor meer gevorderde fotografen die vertrouwd zijn met hun camera en manuele settings. Oefening is en blijft het sleutelwoord en de resultaten kunnen in het begin nogal tegenvallen. Maar de aanhouder wint en wanneer je uiteindelijk rake 'meetrekkers' schiet, dan geeft dat een geweldig gevoel!

Tony Vingerhoets
Beijing, 22 juli, 2014

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.