Draadloos flitsen met APS-C DSLR

door Pieter Dhaeze op woensdag 27 april 2022

Je leest de laatste tijd veel over het nieuwe EOS R-systeem van Canon (MILC) en over full-frame (FF) fotografie, maar veel EOS-gebruikers fotograferen nog naar volle tevredenheid met een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor, oftewel APS-C DSLR. Van een EOS 70D/700D (2013), EOS 7D mark II (2014) tot de EOS 90D/850D (2019/2020). Met deze camera’s maak je nog steeds prachtige foto’s en profiteer je bij tele- en macrofotografie van de 1,6x cropfactor. Bovendien hebben ze een functie, die op geen enkele full-frame camera van Canon te vinden is, namelijk een interne flitser. In dit artikel kijken we hoe we hiermee draadloos kunnen flitsen naar een externe Canon-flitser, zoals de Speedlite 430EX RT III.

draadloos flitsen visual

Interne flitser
Toen de eerste full-frame camera van Canon op de markt (EOS 1Ds, 2002) kwam had deze geen interne flitser. Logisch vanwege stof- en spatwaterdichtheid. Maar ook de EOS 5D (2005) had geen interne flitser (ruimtegebrek?). En sinds die tijd heeft geen enkele full-frame camera van Canon een dergelijke voorziening. Ook niet in het EOS R-systeem.
Toch kan een interne flitser je fotografie een handje helpen. Niet als hoofdflits in donkere situaties binnen, want dan ontstaan die karakteristieke harde en ‘kille’ flitsfoto’s, maar wel buiten als invulflitsje bij close-up natuur- en portretfoto’s met tegenlicht. Een ander aspect wat veel minder bekend is, is dat je de interne flitser kunt gebruiken als aansturing van een externe Speedlite-flitser, dus als ‘trigger’. Dit werkt dan optisch en heeft beperkingen in het bereik (vooral overdag of buiten) en door obstakels, maar je flitsfotografie gaat wel met sprongen vooruit. Want omdat de speedlite nu los is van de camera, heb je volledige controle over de richting (vanaf statief of in de hand) en afstand van het licht en de verdeling (softbox en paraplu) ervan.

Instellen en principe
Of je APS-C DSLR EOS-camera over een draadloze flitsfunctie beschikt, moet je even opzoeken in de handleiding (klik hier). Daar lees je dan meteen hoe je deze functie activeert. Ook hebben we er een korte tutorial over gemaakt, waarin je ook alle handelingen kunt zien.

Draadloos EOS 80D

Optisch draadloos flitsen werkt als volgt. Je zet de flitser, zoals de Speedlite 430EX RT III, op de Slave-stand en wel op de Optische ontvangmethode. Dat wil zeggen dat de flitser geactiveerd wordt door een lichtflits. Die lichtflits is in ons geval de pre-flash van de interne flitser, maar dat kan ook het licht van een andere flitser zijn die afgaat. Zet de camera in het menu Flitsbesturing, Functie instellingen interne flitser op Draadloos flitsen. Omdat de Flitsmodus op E-TTL II staat, werkt de belichting van de camera samen met de flitskracht van de flitser en is het onderwerp in principe altijd goed belicht. Soms moet je de flitsbelichtingscompensatie een stopje verhogen als je een wit onderwerp hebt, indirect flitst of een flitskapje gebruikt.

flits-menu

Er zijn drie soorten Flitsfuncties. De middelste gebruik je als je interne flitser alleen als trigger wilt gebruiken, zonder dat hij het onderwerp belicht. Dat gebeurt dan alleen met de externe flitser. Wil je dat ook de interne flitser samen met de externe flitser het onderwerp belicht, kies dan de bovenste optie, waarbij je ook de verhouding in flitskracht kunt instellen. De vorige twee instellingen zijn bedoeld om met één externe flitser te werken. Heb je echter meer Speedlites in een opstelling, dan kun je de onderste flitsfunctie gebruiken.

flits-varianten

Oefenen
Als je voor de eerste keer met de draadloze flitsfunctie van de interne flitser aan de slag gaat, dan lijkt het allemaal redelijk moeilijk. Ga dus eerst gewoon even oefenen. Zorg in een ruimte voor een vaste opstelling. Zet de camera in de M-stand: f/8, 1/200s en ISO 100. De belichting van het onderwerp wordt nu via E-TTL II geregeld met de flitskracht. Flits direct en indirect. Verhoog en verlaag de flitsbelichtingscompensatie. Zet de flitser eens dichterbij en verder weg. Zet er eens een flitskapje op of gebruik een flitsparaplu. Als je zo een paar uurtjes aan het spelen bent, word je al snel vertrouwd met het flitssysteem en kun je gecontroleerd mooie portretten maken, maar ook producten en bijvoorbeeld eten gecontroleerd met flitslicht in beeld brengen.

yt-draadloos-flitsen

voorbeeld-draadloos-macro-klein

Samenvatting
Veel onderwerpen in de fotografie kunnen profiteren van flitslicht. Zeker als je de plaats van camera en flitser onderling vrijelijk kunt variëren. Het is vaak de onbekendheid met de praktische aspecten van flitsen en tegenvallende eerste resultaten, die de drempel voor het gebruik van flitslicht behoorlijk verhogen. Laat je niet afschrikken. Met een APS-C DSLR en een eenvoudige flitser als de Speedlite 430EX RT III kun je al snel tot prachtige resultaten komen. Gewoon doen en durven.

Lees ook het artikel over de andere voordelen van APS-C DSLR-camera's: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.