Berchtesgaden (D)

door Hans Koster op vrijdag 15 augustus 2014

Het Berchtesgadener Land ligt schitterend in de zuidoostelijkste punt van Beieren, Duitsland  – in het noorden de Vooralpen met de idyllisch gelegen Abtsdorfer See, in het zuiden begrensd door imponerende bergtoppen. De voet van de machtige Watzmann is een toevluchtsoord voor zeldzame planten, marmotten, gemzen en steenbokken. De parel van het nationale park is de wereldberoemde Königssee. Het meer met zijn kristalheldere water van drinkwaterkwaliteit doet denken aan een Noors fjord, omzoomd door steile bergwanden. Op het schiereiland St. Bartholomä staat de gelijknamige bedevaartskerk.
.

Google Maps: Klik hier  

In het zuidelijkste puntje van Duitsland, tegen de Oostenrijkse grens geklemd ligt het mooie gebied met het Nationaal park Berchtesgaden als wel de gelijknamige plaats. Met name de landschapsfotografen en natuurfotografen worden in dit gebied op hun wenken bediend.
Dit gebied is omstreden door haar ‘oorlogsverleden’. De top van Nazi-Duistland hadden hier ten tijde van de oorlog hun optrekjes staan. De herinneringen hier aan zijn grotendeels weggehaald of worden buiten de publiciteit gehouden, maar als je even op internet speurt kom je nog genoeg informatie tegen over de overblijfselen (gangenstelsels / Eagles nest e.d.) uit deze tijd en kan bijvoorbeeld ook de architectuurfotograaf zich hier prima uitleven.

Het gebied is heel toeristisch, maar er zijn genoeg plekken te vinden waar je je helemaal alleen op de wereld waant, al moet je er soms wel wat extra moeite voor doen. Vooral op internet rondspeuren voor je gaat en navraag bij ‘locals’ loont echt de moeite om die mooie plekjes te vinden. De standaard toeristische plekken zijn goed aangegeven en makkelijk te vinden (bebording – folders – brochures e.d.). In deze streek kun je op allerlei manieren vertoeven. Er zijn campings, hotels, gasthuizen, B&B voldoende te vinden. Je kunt dus van te voren je reis uitstippelen, maar je kunt ook zeker aldaar alles regelen.

Aanrader
Een echte aanrader om te bezoeken is een dagtocht bij en op de Königssee bij de plaats Schönau. De boottocht van Schönau naar de Saletalm behoort tot de dingen die je in dit gebied ervaren moét hebben en is daarom misschien wel ook meteen een van de drukste toeristische trekpleisters. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid mensen die in de boten stapt. De meeste bezoekers stappen uit in St. Bartholomä. Hier moet je absoluut nog even in de boot blijven zitten! Je vaart nog een kwartier verder tot aan de Saletalm. Dit is een prachtige plek aan de oevers van het meer, daar waar het dal van de Königssee een knik maakt. Het gebied achter de alm biedt toegang tot de Obersee, een prachtig idyllisch bergmeer. Hoe verder je van de aanlegsteiger af bent hoe rustiger het wordt. Achter de Obersee is een keteldal, dat eindigt in de imposante wanden van de Hintere Kragenkopf (2142 m) en de Teufelshorn (2361m). Hier stort de waterval, de Rötchbachwaterval (de hoogste waterval van Duitsland) van 470 meter hoogte naar beneden. Het loont om nog een klein stukje door de bossen omhoog te klauteren langs de vele kleine stroompjes. De waterval is een mooi eindpunt van de wandeling waarna via dezelfde weg kan worden teruggekeerd. Mocht je meer tijd nodig hebben of tijdens zonsop- of ondergang foto’s willen maken, dan ben je aangewezen op de berghutten in de buurt en de dichtbijzijnde is de Wasseralmhut op 1423m hoogte. Klik hier.

Watervallen zijn in dit gebied overigens ruim voldoende aanwezig. Een andere bijzondere ‘waterval’ die ook zeker de moeite van het bezoeken waard is, is de Wimbachklamm een nauwe rotskloof waardoor water zich een baan naar beneden probeert te persen, die zich net iets buiten Berchtesgaden bevindt langs de weg richting Ramsau. Op een kwartier lopen van de parkeerplaats vind je de toegangspoort tot de Wimbachsklamm. De smalle houten vlonders en trappen waarover je langs en boven de klamm loopt (die glad kunnen zijn tijdens of net na een regenbui) zorgen ervoor dat het lastig is om met statief te werken. Voor 10 uur s’ochtends en na 15 uur heb je de meeste kans dat het er rustig is en dat je maar af en toe iemand voorbij moet laten gaan (eenrichtingsverkeer).  

Het gehele jaar zijn er genoeg dingen te zien en te beleven, maar de  beste reistijd naar dit gebied is mei t/m september en ligt op 950 km  (9 uur rijden) vanaf Utrecht.  Voor meer informatie over Berchtesgaden: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.