Vaarwel 'desktop'

door pjcdhaeze op dinsdag 26 augustus 2014

De (technische en digitale) wereld verandert snel. Heel snel. Daar heb je geen glazen bol voor nodig. Maar om te zien waar we naartoe gaan op het gebied van computers en fotografie zouden we allemaal toch graag helderziende willen zijn.

Zo vroeg ik me laatst nog af of ik over drie jaar nog wel een nieuwe desktopcomputer zal kopen. Ik heb net een nieuwe aangeschaft - mooi en snel - maar wat doe ik er nu eigenlijk op, waar heb ik zo’n machine nu echt voor nodig? Ik check dagelijks mijn mail, bezoek de belangrijkste fotografiesites, stuur een tweet uit en bestel af en toe online een accessoire of stukje software. De rest van de tijd schrijf ik artikelen voor boeken of voor online, onderhoud ik EOSzine.nl en ben ik met RAW-foto’s bezig. En eigenlijk alleen voor dat laatste heb ik die geweldige (snelle, maar ook grote, zware en dure) computer nodig. En dat terwijl Lightroom en Photoshop CC helemaal niet zulke hoge eisen stellen aan een computersysteem. Enige echte voordeel van een klassieke desktop is dat ik er een extern RAID-systeem aan heb hangen voor snelle opslag van veel GB’s en voor een stukje back-upzekerheid. (hoewel: diefstal, brand, waterschade??)

Als je echter de ontwikkelingen ziet van het afgelopen jaar, dan zie je dat je tegenwoordig ook heel veel taken in de workflow van foto’s (en video) en de werkzaamheden van de vrijetijdsfotograaf gewoon op een tablet kunt uitvoeren. Overal waar je maar wil. Lightroom mobile, Photoshop Mix. Geen probleem en toch lekker vlot.

De gedachte dat over drie jaar de meeste vrijetijdsfotografen niet meer op een ’personal computer’ zullen werken kwam echter pas in me op toen ik afgelopen week een berichtje zag over www.Pics.io. Met deze cloudsoftware kun je online vanuit de browser op elk mobiel apparaat je RAW-foto’s bewerken en fysiek opslaan in Google Drive. Een soort Lightroom, maar dan met de bestanden en de catalogus in the cloud. Wow.

Als straks West-Europa een volledig snelle wifi-dekking heeft of een betaalbare 5G-netwerk, dan zul je ’s ochtends maar zelden je desktop computer nog aanzetten en kun je overal met je foto’s aan de slag. Want ook mijn camera's hebben dan allemaal standaard wifi aan boord. Geen zorgen meer over back-up, altijd je foto’s bij de hand, mobiele vrijheid.

In mijn glazen bol zie ik over drie jaar dus geen nieuwe computer meer op mijn bureau staan. En hoe is dat dan bij jou?

P.S. Dan hoef ik ook nooit weer twee dagen te ploeteren om alle instellingen, programma’s en bestanden naar mijn nieuwe desktop over te zetten zoals ik de afgelopen week heb gedaan, want die staan allemaal nog netjes in the cloud.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.